2018. április 14., szombat

Miniszobrok


Múltkor elmentünk mászkálni, filozofálni, mint minden héten legalább egyszer. Van, hogy ligetezünk, van, hogy szigetezünk, lényeg, hogy irdatlan távot megyünk 3-4-5 órán keresztül, mert jól esik a napindító hambi után.
Vajon, mennyi idő után kapok tiszteletbérletet a Burger Kingbe?!

Valahogy mindig úgy esik, hogy a nap zárása, hogy lecsorgunk valamelyik rakparton a Boráros térig.


Még ősszel, az egyik túránk alkalmával fedeztük fel, hogy a budai oldalon van két kicsi installáció. Halvány fogalmunk sem volt, miért, vagy hogyan, és csak kettőt találtunk.
Itthon elkezdtem kurkászni, mik is ezek, úgyhogy most egy kis minikörkép a szobrokról, és a fellelhetőségükről.

Nagyon sok minszobor van, és akkorák, hogy simán elsétál mellettük az ember. Én sem tudom, mi hogyan fedeztük fel őket. Egyszer csak nem bambultunk, és ott volt egy tank, aztán egy kukac. Tényleg, tenyérnyi alkotásokról van szó. Ezért is érdemes nyitott szemmel járni.

A tank


A Bem rakparton található, a Batthyány tér közeli szakaszon, a Kossuth-híd emlékkő mellett. A csöve lekonyul, ha állna, a Parlament felé nézne.

KukacA Bem rakparton található szintén, a Halász utcai megállótól kell kicsit visszafelé sétálni, és meg is lesz A nagy Ho-ho-ho horgászból ismert Főkukac szobormása.

Breki


Ő a Szabadság téren bukkant fel hosszas keresgélés után. Utánanéztem, hol vannak még szobrok, és ezt már célirányosan kerestük. A hüttével szemben található, mi vagy fél órát bolyongtunk lehajtott fejjel, mire meglett.

Információim szerint Mihajlo Kolodko ukrán szobrászművész hagyja el őket itt-ott a városban, a Főkukacnak és Brekinek van máshol egy ikertestvére (másolata). A Főkukac Ungváron, a béka Perecsenyben.

A szobrászművésznek még egy szobrocskája van, igaz, az nem szabadtéren. Houdini apró bronzmása a K11 Művészeti és Kulturális Központ első emeletén található meg.

Amúgy egyéb kicsi szobrok, melyek nem a fenti művész alkotásai, fellelhetők a SzéllKálmán téren. Pici csigák, elhagyott tárgyak, mint esernyők, gördeszkák, pénztárca színesíti a helyszínt, és akadályozza a gördeszkásokat a szabad haladásban. Legközelebb őket is felfedezzük.
Tudjátok, ez a haladjunk sorjában.

A képek minőségéért bocsi, de még mindig vaksi vagyok, és még mindig csak telefonnal operálok. Mindig itthon derül ki a képek milyensége.

Egyszer egy ismerősöm mondta, hogy az ember sosem néz fölfelé, pedig megérné. Igaza van, de én annyit mondanék, láss végre, ne csak nézz. Mindig találunk valami újat a városban, amiért sosem lehet megunni. A rakparton vannak kifüggesztve dobozok, amikben a hely egy adott korbeli képét láthatjuk. Nézzetek bele bátran, nem tudom befotózni – bevallom, eszembe sem jutott, és ott tolong a sok turista.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése