2019. október 20., vasárnap

Gemini Man


Nem ezt akartam megnézni, de a vágyott filmet nem adták olyan időben, ami nekem jó lett volna, így maradt a Gemini Man, amiben nem egy, hanem helyből két Will Smith-t kaptam. Már előzetesen is fenntartásaim voltak, mert a mai sci-fik nem kevés kívánnivalót hagynak maguk után.

Nos. Sokat elmond, hogy a mellettem ülő „úriember” hangosan telefonált közben 10 kg marhahúsról azelőtt, hogy vígan horkolva bealudt a mellettem levő székben anyukával együtt, a gyerek meg végig azon nyüszögött felváltva, hogy kukoricát kér, szomjas és pisilnie kell.


GEMINI MAN
amerikai akciófilm, 117, 2019
Rendezte: Ang Lee
Forgatókönyv: David Benioff, Billy Ray, Darren Lemke

Szereplők:
Will Smith – Henry Brogan / Junior
Mary Elizabeth Winstead – Danny Zakarweski
Clive Owen – Clay Verris
Benedict Wong – Baron
Douglas Hodge – Jak Willis
Linda Emond – Janet Lassiter


Henry Brogan vissza szeretne vonulni az utolsó munkája után, ám az életére törnek, üldözni kezdik, mert nem azt az embert ölte meg, akit kellett volna, s a végén ott áll magával szemben.


Gondolatok
Az anno látott Arnold Schwarzenegger-filmet, A hatodik napont idézte számomra, amin untam magam. Sajnos, ezen is. Úgy 30-40 perce ment a film, amikor kezdtem azt érezni, hogy hosszú idő telt el, mégsem történik semmi. Utána beindultak a képkockák, de nem kötött le.

Ha jól tudom, a kilencvenes években már elindult ez a projekt, de a technikai megvalósítás még váratott magára. Átírták a forgatókönyvet, Párizst váltotta Budapest – azért a koponyás katakomba maradt a helyén -, cserélődött a rendező és a szereplők. Az idő technikailag segítette a filmet, minden másban nem történt változás.
Talán, ha a maga idejében adják le, akkor tényleg robbanhatott volna, de így a középszerű történet a sablongonosszal és a típuskarakterekkel nem hatott meg. Ha a helyén kezelem, akkor jó, igazság szerint, egy unatkozós őszi estére elmegy.


A harcjelenetek jók, a párbeszédek rendben, a történet tényleg javításra szorulna, a színészi játék is-is, a fiatalított Will Smith megvan. Én azon nem lovagolnék, hogy néhol teljesen élethű, máskor meg nem, mert nem tűnt fel.
Ez az átlagosság eredményes egyfajta fapadosságot, egy csavarral.
A jobban zavaró azonban az, hogy a film nem tart sehova. Nem jön sehonnan, nem megy sehova, csak van, és ez kevés. A mai mozinézőnek tuti fix, hogy nem lesz elég.


Mélyre nem megyünk, illetve mellőzték az igazi dilemmát feszegető helyzetet, inkább szirupot öntöttek rá. Igazság szerint ez nem sci-fi – még a klón miatt sem -, csak akció, illetve a bot egyszerű befogadónak készült. Nem mond, vagy ad többet, mint amit látunk.
Pedig, ki lehetett volna játszani a „harc önmagunkkal” drámát. Még ebben a formában is, de ahhoz át kellett volna dolgozni a forgatókönyvet.

Budapest végre önmagát játssza, nem más város statisztája. Megmelengette a szívemet a nevesített sok-sok helyszín.


A klón félelmetesen realisztikus. Néha elgondolkodtam azon,hogy tényleg a színész az, vagy a fia?!
A karakterek passzolnak a színészekhez.
Smith hozza a szokásos formáját, most korban hozzá passzoló szerepet kapott, és működött benne. Még Juniorként is. A két karakterét jól szét lehetett választani attól függetlenül, hogy genetikailag egy embert játszott.
Winstead néha unott Sigourney Weaver lett – a pacekja Ripley-ért kiált -, viszont végre nem a klasszikus „szép is, okos is, ügyes is vagyok” női karaktert láthattam.
Külön piros pont, hogy bár működik köztük a kémia, nem hegyezték ki a romantikára.
Owen egyébként nem volt rossz, de egy kilencvenes évekből szalajtott negatív szereplő. Nem tett bele sokat.
Igazság szerint, tök mindegy lett volna, kik játszanak a filmben. Így is jó volt a leosztás, de a gonosztól kicsit többet vártam volna.


A motoros üldözés tetszett, de a T2-t idézte meg.

Amúgy, mintegy mellékesen megjegyzendő. A forgatókönyv milyenségét megértettem, amikor megláttam Benioff nevét. Rá most amúgy is fújok.

Akciónak is, drámának is kevés, és NEM sci-fi. Mégis elég benne az előbbi kettő. Szóval, jegyezzük meg még egyszer. A script a kilencvenes évek gyermeke, és azt tartja is. Ma már csak szódával megy el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése