2019. szeptember 19., csütörtök

Papp Diána: Téli fagyi


Amikor elolvasok a szerzőtől valamit, mindig kitalálom, hogy akkor következőre jöhet a soron következő, persze, ebből lesz az évente egy könyv, de abszolút nem bánom, mert, ha lazítani szeretnék, legalább tudom, mihez nyúljak.


Fülszöveg
A harmincas évei végét taposó Judit élete irigylésre méltó. Jóképű férj, három gyerek, anyagi gondokról nem is hallott, de még rettenetes főnök sem igyekszik pokollá tenni az életét. Ám az idillnek egyszer csak vége szakad, amikor váratlanul elhagyja a férje, Bálint egy fiatalabb nő miatt. Egyetlen támasza szingli húga, Virág lesz, aki ugyan már régótavágyott családra, de valahogy nem úgy képzelte, hogy a nővére bútorozik be az albérletébe a gyerekekkel. Hogyan tudja rendezni életét az elhagyott feleség? Párra talál-e a bohókás fiatal lány? Kiderül a Téli fagyiból.

„Dia barátnőm új regényét már nagyon vártam és nem csalódtam: lendületes, izgalmas olvasmány az újrakezdésről, szerelemről és arról, hogy egy jó testvéri kapcsolat minden nehézségen átsegít.”
Fejős Éva, regényíró

„Ez a könyv éppen olyan, mint a címe. A legzordabb időben is képes megédesíteni az ember szájízét.”
Máté Krisztina, televíziós műsorvezető

Papp Diána a Szerdán habcsók, a Bodza Bisztró és a Kerek perec szerzőjének legújabb regényéből sem hiányozhatnak az élet- és ételreceptek.


Eredetileg: Téli fagyi (2013)
Szerző: Papp Diána
Kiadó: Bookline Könyvek (2013)
Oldalszám: 272
Műfaj: romantikus

Kedvenc idézeteim
1)
Egyszer csak azon kaptam magam, hogy kívülről nézek magamra, és látom, hogy mennyire szánni való vagyok én magam és a helyzetem is.

2)
(…) volt egy olyan homályos érzete, hogy nem is egy házban, hanem csupán egy otthonnak nevezett díszletben ül. Amelyben semmi sem valódi, és csak idő kérdése, hogy erre a többiek is rájöjjenek.

3)
De talán mégis csak jobb társnak lenni egy sikeres boltban, mint tulajdonosnak egy rosszul menő üzletben.

4)
A te életedet, kedves nővérkém,alapjaiból kell újraépítenünk. Akár maradsz ezzel a rohadékkal, akár nem. Hívhatom hulladéknak? Beceneve Hulli. Ha rosszalkodik, akkor meg Hulla.


Gondolatok
Nem tudtam beleképzelni magam a három gyereket nevelő, elhagyott anya szerepébe. Valószínű, még egy gyerek esetén is nehezen menne. Nem azért, mert aprócska fantáziával áldott meg a sors, hanem nem vagyok anyatípus, és csak négylábú kölkök pótmamája szoktam lenni. Az anyaszerep, mint olyan távol áll tőlem.

Kettős érzelmeim vannak. Aranyos volt, tetszett, szórakoztatott, könnyen olvasható. Viszont a vége olyan, mintha elloptak volna egy fejezetet. Befejezetlennek, lezáratlannak érzem.

Alapvetően senkinek nem volt háttere a regényben. Nem tudom, mi vezetett az elhidegülésig. Sőt, Bálint, Judit férje maga is egy nagy sötét folt a szemeim előtt, mert nem igazán szerepel, inkább csak emlegetik.
Judit unásig ismétel mindent. Elhiszem, hogy az ember a saját tragédiáján őrlődik, mégis, ez olvasni olyan volt, mintha megálltunk volna egy ponton, s bár íródik a történet, mégsem haladunk sehová.
Judit testvére is távoli, hiába ellenpontja a nővérének.
A mellékszereplők, apa, anya, a gyerekek is olyan semmilyenek voltak. Nem rossz karakterek, mert igen, mindnek volt bőven története, problémája, de valahogy nem került beléjük élet.

A regényen pedig sajnos végigment az élet nélküliség, mert ha még beszéltek is egymással, valahogy elbeszéltek egymás mellett, sokszor nem reagáltak egymásra, csak úgy voltak.


A nyomozás, az oroszórák tetszettek, a receptek is, sőt, inkább ebből csipegettem magamnak gondolkodnivalót. Hogy itt van egy életerős nő, aki elzárja magát minden elől, mert csalódott, és reménykedik, ezért az „első adandó alkalommal” inkább választja a megszokottat, mert nincs más, merő félelemből, és inkább visszamenekül abba a megfeszített megfelelési kényszerbe, amiben önmaga sem érezte teljesen jól magát. – Ez amúgy igaz a mai párkapcsolatok többségére is. Tudom-tudom. Ahogy ők, úgy Judit is szerelemből cselekszik. Cöcö.

Jó, tudom, nézhetném onnan is, hogy a kitartás és a megbocsátás meséje ez a hűség takarója alatt, de nem akarom így nézni. Maradjunk abban, hogy az anyasággal kapcsolatos problémákat nem tudtam magaménak érezni, viszont a családiakat igen.

Ettől függetlenül jó regény volt, akárcsak a többi, amit eddig olvastam a szerzőtől. Ködös-havas vasárnap délutáni limonádénak megfelelt.


Képek forrása:
nlc.hu
moly.hu
eletrevalogyerek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése