2019. július 7., vasárnap

Shazam!


Miután lejöttünk az unikornis plüssről, és kész lett az összes kaja – ami amúgy egy hadseregnek elég lett volna -, leültünk filmet nézni, és erre esett a választásunk. Amikor kijött, szívesen megnéztem volna moziban, bár szerintem ezt újabban bármelyik filmről el tudnám mondani.

Jó levezetése volt egy ütős hétvégének, kis poénbomba beszunyálás előtt.

Más fajta szuperhősös mozi, mint a szokásosak, de abszolút jól áll neki.


Shazam! (2019)
amerikai fantasy-akció, 132 perc
Rendező: David F. Sandberg
Forgatókönyv: Henry Gayden, Darren Lemke

Szereplők:
Zachary Levi – Shazam
Mark Strong – Dr. Sivana
Asher Angel – Billy Batson
Jack Dylan Grazer – Freddy
Faithe Herman – Darla
Grace Fulton – Mary
Jovan Armand – Pedro
Ian Chen – Eugene
Djimon Hounsou – Wizard


Billy Batson átlagos árva, aki próbál megszökni az összes nevelőjétől, miközben keresi az anyját. Az egyik ilyen alkalommal találkozik egy varázslóval, aki átadja neki az erejét, hogy a hét főbűntől megóvja a világot, és nem kell más tennie hozzá, mint kimondani a varázsszót: Shazam!


Gondolatok
Nem egy átlagos szuperhős sztori, és jóval másabb humora van, mint egy Marvel-filmnek, ugyanakkor, szakít a DC komor világával. Sok ráció nincs benne, talán ki is számítható valamennyire a „következő jelenet”, de ezt leszámítva, ha nem foglalkozunk a cinizmus miatt felböfögött kérdésekkel, akkor abszolút fogyasztható, szórakoztató akciófilm. Remek a látványvilága, a zenéi, a mozgalmassága, a története, a karakterek – kivéve a kislány Darlát. Nekem ő túl sok volt.

Becsülendő, hogy nem alpári humor van benne, viszont sok helyen gyerekes és erőltetett volt, de amikor már csömört kaptál volna tőle, akkor elvitték a család irányába a történetet, talán túlságosan is.
Kevésbé volt számomra idegesítő, mint az új Pókember-filmek.


Jól tettem, hogy a véleményeket nem olvastam el, sokan jobban lehúzzák, mint kellene, és olyan dolgokba kötnek bele, amiket el kell engedni.
Ezzel együtt, ez valakinek vagy tetszeni fog, vagy nem, de az biztos.

Nem hasonlítanám a Deadpoolhoz, amit sokan megtesznek, és az, hogy ez a szegény ember szupermanje, az is túlzás, az inkább a Ha/ver.
Arra jó, hogy lezsibbasztott.


Sokszor felvetődött életem során, ha lenne szuperképességem, mi lenne az? Nekem is a repülés, a láthatatlanság jutott eszembe, mint szerintem mindannyiunknak. Eszembe nem jutott soha, hogy villámokat szórjak, manipuláljam a természetet vagy mások elméjét. De arra sem tudok felelni, én mit tennék, ha hirtelen szupernő lennék, hogy kezelném.
Biztos végigmennék a kezdeti értetlenségen, félnék, hogy megjelenik az ellenfelem, mert ahol van szuperhős, ott van szupergonosz is. Aztán biztos, hogy szórakoztatnám magam a képességeimmel egy ideig, később megpróbálnám használni őket. Bizonyos értelemben végigmennék azon az úton, amit Billy élt át a filmen, és tuti, hogy lennék olyan idióta, mint Shazam, mert a szuperhős jelmezem alatt maradnék az, aki.


Rég szórakoztam jól filmen, és sokat mosolyogtam magamban, fel is röhögtem, és jól esett, mert néha annyira gyermeteg volt az egész, hogy bájossá vált. Mind az ügyetlenkedés, a dolgokhoz való hozzáállás, a szövegek, minden.

Shazam szimpi karakter lett. Igen, biztos vagyok benne, hogy fiatalabbaknak szóló Deadpool lett belőle. Indokolt az, hogy sok idő megy el a poénokra, de hát, mindenkinek ki kell tapasztalnia a képességét. Egyébiránt, sok, a kilencvenes években bejött filmet is megidéz, de ha csak arra gondolunk, hogy szeretjük a testcserés, felnőtté válós filmeket, akkor ezt miért kell leírni? Pont ugyanaz történik benne, csak valaki szuperhőssé válik.

Levi jól hozza Shazam karakterét, élvezi, amit csinál. Gyermeki megfelelője Billy kissé szerepidegen, de még adok neki esélyt a fejlődésre. A roki féltestvére, és egyben Shazam menedzsere a poéngyár alapfigurája. A többiek olyan vannak, jó-jó, de… de ha mások játsszák is jó.
A néger Dumbledore-ra hajazó varázslót nem ismertem meg, ki játssza, de ő is tizenkettő egy tucat.


Mark Strong remek főgonosz, de ő minden szerepét kitölti, úgyhogy ezzel sokat nem foglalkoznék.
De a démonok! Ultronon és Jokeren kívül én még nem láttam igazi főgonoszt. Lehetett volna még gyurmázni a démonokat. Mert ez a felállás erőtlennek látszott. Nem rossz gondolat, csak nem volt benne kraft.

Illetve, picit talán hosszú, lehetett volna a tempó feszítettebb, mínusz húsz perc, és meg is érkeztünk.

Ami pedig a legbántóbb a filmben, az Billy anyja, akinél több logikátlanságot véltem felfedezni. A kora, Billy születési ideje, a reakciója…stb.


Igazság szerint, sok poént tartogatnak a kétdimenziós, papírvékony karakterek, de így legalább folyik az egész, és nem feltart, mint sok esetben a mai filmek.

Biztos én vagyok agyhalott, de tetszett nekem. Igaz, erős közepes, de nem lehúzandó, mert vannak ennél sokkal, de sokkal rosszabb filmek is. Tény azonban, hogy overhype az van ezzel a filmmel kapcsolatban, de ne ez legyen a viszonyítási alap!

2 megjegyzés:

 1. Egy gyerekszuperhős? Hajjaj :) Lehet, megnézem, ha valami kevésbé nehézre vágyom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne legyenek nagy elvárásaid, és akkor nem csalódsz (nagyot).
   Igen, egy gyerekből lesz szuperhős, de nem annyira gáz, mint amennyire hangzik!

   Törlés