2019. június 27., csütörtök

Sajtos cukkinigolyók


Valamikor láttam Instagramon – néha hasznos tud lenni -, már akkor megtetszett, és gondoltam, megcsinálom. Persze, ahogy lenni szokott, utána már egyáltalán nem találtam meg a receptet, így emlékezetből dolgoztam.

Az arányokkal megküzdöttem, mert sajnos, még mindig érzelmi szakács vagyok, ha csuszpájz kajáról van szó… és még mindig nem tudok rendes, hívogató képeket lőni.


Hozzávalók
A golyókhoz
kb. 60 dkg cukkini (egy közepes, vagy két kicsi)
trappista sajt
bors
tojás
zsemlemorzsa
fokhagyma

A panírhoz
liszt, tojás, zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A mártogatóshoz
egy kis pohár tejföl
kapor
fokhagyma
só, bors


Elkészítés

A cukkinit megpucolom, lereszelem nagy lukú reszelőn, és megszórom némi sóval, hogy engedje ki a levét. Ameddig a zöldség sós fürdőt vesz, lereszelem a sajtot, egy nagyobb bögre mennyiségűt.
A cukkinit kinyomkodom, ráütök egy tojást, hozzáteszem a sajtot.
Ízlés szerint sót, borsot és fokhagymát adok hozzá, és annyi zsemlemorzsát, amennyitől kissé összébb áll. Nekem ez 3-4 evőkanálnyi morzsa volt.

Összekeverem a masszámat, és hűtőbe teszem, míg tányérokba öntöm a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát.
Lisztből és morzsából 4-5 evőkanálnyi elég, tojásból egy is.

A masszából kis golyókat gyúrok, és bepanírozom, majd forró olajban aranybarnára sütöm őket.

Egy mélyebb tányérban összekeverem a tejfölt, sót, borsot és a fokhagymát, majd adok hozzá kaprot.

Még melegében tálalom.


TIPP
A cukkinire nem tettem plusz sót, miután kinyomkodtam, így is elég ízes volt.
Jó puha lesz, nem kell tőle megijedni.
Más fűszereket is használhatunk.
A fűszerek mennyisége fakultatív.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése