2019. április 7., vasárnap

Kedvencek temetője


Mindig félve ülök be moziba. Szeretek moziba járni, még attól függetlenül is, hogy vannak emberek, akik nem odavalók, mert mobiloznak a sötétben, vagy végigdumálják a filmet, esetleg a popcornt kaparják a zacskó aljáról. Inkább az a szájíz számít, hogy kevés olyan film van, ami tényleg jó, mert van története, jó a forgatókönyve, és nem arról szól, hogy nevek meg látvány.
A remakeknél ez fokozottan így van.

!SPOILERES!


Pet Sematary (2019)
amerikai misztikus horror, 101 perc
Rendező:Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
Író: Stephen King
Forgatókönyv: Jeff Buhler, Matt Greenberg

Szereplők:
Jason Clarke – Louis
Amy Seimetz – Rachel
John Lithgow – Jud
Jeté Laurence – Ellie
Hugo & Lucas Lavoie – Gage
Obssa Ahmed – Victor Pascow
Alyssa Brooke Levine – Zelda


Louis a családjával vidékre költözik. A forgalmas út melletti házhoz egy igen nagy telek tartozik, melynek része a helyi kisállat temető is. A család macskájának kimúlásakor Louis segítséget kér a szomszédtól, aki elviszi egy helyre, melyet gonosz erők uralnak. Később megtörténik a tragédia, és Louis olyan tettet visz véghez, ami komoly, szerencsétlen lavinát indít el, és elvesz mindent tőle, amit és akit szeret.


Gondolatok
Nem tudok nem összehasonlítást vonni a régi film és ez között. Igazság szerint, számomra sosem volt keményvonalas horror, bár szerintem King regényei nem úgy nevezhetők horrornak, hogy folyik bennük a vér, inkább a hangulatra megy rá, és mentek rá a filmek is. Gyerekként iszonyatosan féltem Zeldától, és Gage zombi-karaktere is megviselt, de a régi filmnek volt egy olyan érzete, ami miatt végig borsódzott a hátam.
Ez a mostani film sem rossz. Nálam erős közepes.

Nem jump-scare, mondjuk, nem is lehetett volna úgy megvalósítani. A hangulata inkább hasonlított a régi filmre, semmint a története. A képi világa, és a hanghatásai varázsolták félelmetessé, de még így sem volt nekem karfamarkolósan izgalmas, ugyanis egy-egy csúcspont elérése előtt egy huszáros vágással véget vetettek annak.


A szereplőket szépen összeszedték. Louis karaktere hasonlít a régire, viszont a feleségével, Rachellel jó cserét csináltak. A korábbi film női főszereplője túl depresszív volt számomra, ez a mostani kevésbé. Gage és Ellie szerepét bárki játssza, megvannak. Jud is hajazott a régire, viszont Victor… a szőke, kékszemű szellemből az amerikai p.c. készített egy színes bőrű fiút.
Jó, tudom, mellékszereplő, de nekem Pascow mindig az marad, aki a régiben.

Történetvezetésében eléggé kitekerték.
Hiányzott az ikonikus mondat, miszerint a „A férfi szíve kemény, mint a kő.”
Nekem ez sok mindent lefedett a történettel kapcsolatban, ha nagyon akartam, akkor nemcsak jelmondat, hanem több mondanivalót hordozott magában a történetre vonatkozóan. Most csak savanyú volt a föld, ami bármit jelenthet, és igazán nem jutott róla eszembe más, csak a savanyú a szőlő szólam – és ha belegondolok így utólag, akkor a készítők üzentek nekünk ezzel, hogy nekik kissé az.

Hiányzott a film eleji és végi nagytotál az indián temetőről, mert annak ikonikus formája volt.

A wendigo szálat nem igazán értettem (érintették csak), mint ahogy az ételliftet sem, de biztos. Hiányoztak a Jud által elmondott mesék a visszatért kutyáról és katonáról, bár az utóbbit netes utalásként látjuk a filmben.


Meg fogja osztani a közönséget ez a remake, az tuti. Vannak jó beállások, csak az a baj, hogy igazán ezt már a trailerben ellőtték. Voltak jelenetek, amiket vártam, és lettek, de csak akkor, amikor már lemondtam róluk; ez a reflektálás a korábbi filmre azért jó volt.
Ez az első felében szépen lekövette a ’89-es filmet, aztán szabadjára engedték a fantáziájukat.

Értem én, hogy valamit át kell írni, mert sokan ismerik a sztorit, és inkább torrenteznék, mint beülnének moziba, de ezért meg kell változtatni egy történet menetét? A lényegét?
Engem csak ez zavar.

Nem kellett volna a visszatért gyerek-zombinak beszélnie, és a film végi jelenetet is kihagytam volna. Persze, lehet mondani, hogy igen, kevés embert látunk a városban, és ott van a titokzatos temető a mocsáron túl, kösd össze. De az merész vállalkozás, hogy a gyerek-zombi egy zombi családot gyárt magának, és valószínű, az összes ember, vagy legalábbis a városban legtöbben már átestek ezen. Több utalás is van rá. Ha belegondolok, az első körmenetnél előrevetítik, hogy mi fog történni, s minden erre hajaz, csak én nem ezt láttam bele éveken keresztül a filmbe.


Mellékesen megjegyzendő, hogy ahhoz is kell egy beteg elme, hogy a gyerekemet visszavigyem abba a házba, ahol egyedül hagytam a beteg testvérével, és végig kellett élnie annak halálát. S ha már család, nekem hiányzott a fellebbenő koporsófedél is a temetésről.

A bosszúhadjárat és kívánalmak nagy részét kiölték a filmből, igazi mozgatórugót nem találni, csak azt, amit Louis mond a feleségének, hogy még nem búcsúzott el.

Pascow meg, ha nem lett volna benne, sem zavart volna, mert míg korábban főbb mellékszerepet töltött be, itt gyakorlatilag semmilyet. Felnyílt koponyával suttogott néha itt-ott, és szevasz.

Church meg egy kis bosszúszomjas halálfantom, de a macska, akárcsak a film színészei, jól játssza a szerepét.


A King regényeiből készült filmek számomra nem olyanok, mint maguk az írások. Utóbbiak vagy jók, vagy nem, a filmek viszont a középmezőnyt gazdagítják. Igazság szerint, nekem ez a könyv és film a gyászról szólt. Arról, hogy egy gyerek milyen dilemmákat tud okozni a szüleinek életével, és sajnos néha a halálával is. A traumatizálás hatása az emberre, valamint az is megjelent, hogy az ember nem tanul a hibáiból, csak akkor veszi észre, amikor már megtörtént az elkerülhetetlen. Nekem ez hiányzik. Színpadias lenne? Lehet. Kellett volna? Igen.
Ne értsetek félre, megvannak nyomokban ezek, csak, mintha nem lennének kialakítva rendesen.

Ugyanannyi a helyeselnivaló, mint amennyi rossz szájíz van ebben a filmben. Nálam semerre nem billent a mérleg, bár kétségtelen tény, én maradok a korábbi verziónál.

3 megjegyzés:

 1. Őszintén szólva...amióta láttam a trailert, eldöntöttem, hogy ez a film nem létezik, és kimarad az életemből...Nagyon haragudtam, hogy valaki hozzányúlt...mert...nem hiszem, hogy ez a történet olyasmi, amit át lehetne emelni a modern világba - na meg a Gage életben tartása, amit már a trailerben benyomtak...egyrészt szörnyen rossz reklámfogás, mert ekkora spoilert azért nem illik trailerbe tenni...másrészt...nem volt túl jó lépés...

  Nem fogom megnézni (továbbra sem), viszont örülök, hogy első megérzésem ellenére megnyitottam ezt a bejegyzést (a nem létezik a film dolgot nagyban rontja, ha olvasok valamit róla)...Most már nem haragszom a filmkészítőkre...Most már csak unalmasnak tartom...Ezt olvasva az jutott eszembe, hogy ez nem is remake, hanem egy tök másik film...aminek véletlenül nem volt egy eredeti ötlete, és ezért lenyúltak egy jó filmet még a szereplők nevével is...legális keretek között. :D

  (Más kérdés, hogy szerintem ez a filmművészet HALÁLA...hogy tömeggyártják a remake-ket semmi eredeti ötlet nincs, ha új filmet készítenek, akkor is túlnyomórészt folytatásokat csinálnak, vagy ugyanolyat, mint 50 másik, és szép eladható valamik lesznek, de ha az ember jobban megnézi, nincs olyan film, amire azt mondhatná, hogy "ez jó volt"...mármint nem úgy "ahhoz képest, amiket láttam jó", vagy "végülis egész szépen össze lett rámolva, látványos volt, tetszett", hanem úgy egyáltalán megoldások, történetek, színészi játék, minden egyéb szempontjából JÓ.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A filmhez képest a trailer nekem csalóka, mert nem tudom, melyiket láttam, de az olyan hatást keltett, mintha az első és második részt összegyúrták volna. Ehhez képest a film első része leköveti az eredeti filmet, aztán egy huszáros vágással totál más lett belőle.
   Van azt hiszem egy interjú Kinggel, hogy miért engedte ez, meg hogy jött össze ez a film.
   Egyet értek azzal, amit írsz az ötlettelenségről, én kb. a forgatókönyvírók sztrájkja óta ezt érzem. Nem azt mondom, hogy az összes szemét, vagy a nagy része az, de ha másolnak se csinálják jól, eredetiség nincs, a remake meg valami furcsa.

   Törlés
  2. Sok filmes dolgot (tanulmányt, kritikát) olvastam tőle...Az elmúlt 40 évben nem mondott olyat filmekről amivel kicsit is egyet tudnék érteni. Feltételezem velem van a baj. Biztos vagyok benne, hogy jó okai vannak a film támogatására...

   De ha csak azt vesszük, hogy kikosarazta Kubrickot (meg a korszerű filmes megoldásait) és csinált egy szörnyen unalmas filmet a Ragyogasból... Ami nagyjából nézhetetlen...négy és fél órán keresztül unatkoztam... Volt néhány jobb pillanat, de kevés.

   Ha reálisan nézem az adaptációkat alig van köztük jó. És csak a megmagyarázhatatlan B-kategóriás "régi" horror rajongásom miatt nézem őket. 😂
   Mondjuk a régi Kedvencek temetője kivétel, azon ritka filmek egyike, ami hatott rám, így könnyebb elfogadnom a hibáit. (Amiből van bőven.)

   Törlés