2019. március 16., szombat

Philip Zimbardo – Robert Johnson – Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek


„Pszichológia mindenkinek 1.”
„Agyműködés – Öröklés – Észlelés – Fejlődés”

Azóta rágom Andris fülét érte, mióta megvette, aztán tavaly ősszel kölcsön kaptam tőle, és mostanra sikerült kiolvasni. Mindig is érdekelt a pszichológia, szívesen tanulnám is, de még egy időre maradok a konyha-agyturkász üzemmódban. Másrészt, olvastam már Zimbardótól, hallgattam előadásait online, kíváncsi voltam.


Fülszöveg

HOGYAN TANULUNK MEG BESZÉLNI?
A GYEREKEK TÉNYLEG FELPÖRÖGNEK, HA SOK CUKROT ESZNEK? MITŐL LESZ BOLDOG A HÁZASSÁGUNK?
HOGYAN CSAPNAK BE MINKET AZ ÉRZÉKSZERVEINK?

A Stanford Egyetem professzora, a „börtönkísérlete” révén világhírt szerzett Philip Zimbardo és munkatársai tudományosan, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan ismertetnek meg mindazzal, amit a pszichológiáról tudni kell. A szerzők felhasználják a legfrissebb kutatási eredményeket, és esettanulmányokkal, a kritikus gondolkodást fejlesztő feladatokkal segítik, hogy az elsajátított tudást a mindennapi életben is alkalmazhassuk. A Pszichológia mindenkinek nem véletlenül szerepel a világ főiskoláin, egyetemein a kötelező olvasmányok listáján.

Zimbardóék munkája agyarul négy kötetben jelenik meg. Az első kötet a tudomány alapjaival ismertet meg – vagyis agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével.


Eredetileg: PSYCHOLOGY: CORE CONCEPTS
Szerző: Philip Zimbardo, Robert Johnson, Vivian McCann
Kiadó: Libri Könyvkiadó (2017)
Fordította: Dövényi Ibolya
Oldalszám: 304
Műfaj: pszichológia, tudomány

Kedvenc idézeteim
1)
Egy paradicsom „megtapasztalása” nem egyenlő magával a paradicsommal, bár általában azt feltételezzük, hogy a kettő ugyanaz.

2)
(…) a gének hajlamosítanak, a környezet kibontakoztat.

Gondolatok
Igen, tankönyvszerű, és mivel ezért elég tömény, akkor olvastam inkább, amikor nyugiban voltam, és tudtam rá koncentrálni. Eleinte jegyzetelni akartam, aztán ezt később elvetettem, de még így sem egy BKV-s könyv, maradjunk ennyiben. Többnyire a hétvégék maradtak. A témája és a mérete miatt sem vinném magammal tömegközlekedésre.


A címben igaz, hogy ez a könyv bárkinek szólhat, akit érdekel a pszichológia, behatóbban szeretne vele foglalkozni, és nem csak a neten talált nyúlfarknyi életigazságokat szeretné összekötni a horoszkópjával. De nem arról szól, amit a többség pszichológiának bélyegez, így csalóka. Pont ezért valaki szeretni fogja (és hosszabb-rövidebb idő alatt elolvassa), valaki pedig nem (a polcra teszi, és ott is marad). Pedig egyértelműen leírják a bevezetőben, mire számíthatsz az egyes fejezetekben, és a könnyebb megértés érdekében, hogyan érdemes olvasni. Mankóval szoltál a sok lábjegyzet, példa, ábra és a fogalomjegyzék is.

Pont annyira megyünk mélyen bele a témákba, hogy az érthető, fogyasztható, és nem fogalmaz bonyolult tudományossággal. Ez a kötet felöleli a pszichológia fogalmát, irányzatait, fajtáit, ismertetőt ad a kritikus gondolkodásról, és a biológiai alapjait az érzékelésnek és észlelésnek is elénk tárja, valamint a fejlődésnek és a változásnak a természetét is leírja.

A fejezetek jól vannak felépítve, átgondoltak a kísérletek és az összekötések. Meg van törve a szöveg összefoglalókkal, kulcskérdésekkel, ellenőrző kérdéssorral, valamint interaktív, az olvasó bevonását segítő szakaszokkal (bár, az egyik „Próbáljuk ki!” résznél nem sikerült gyereket kerítenem a kísérlet kipróbálásához).


Megmondom őszintén, mivel elkezdtem önismeretet gyakorolni, ezért az utolsó, fejlődés lélektani rész érdekelt leginkább, mert kezdő lépésnek megfelelt, ugyanis, közelebb vitt önmagamhoz.

Aki laikus, de érdeklődik, annak is érthető. Pusztán fel kell készülni arra, hogy tömény, és nem egy Gyilkos elmékbeli csapatot figyelünk áltudományos szemmel.

Az alapokról szól, ahogy néztem a további köteteket, azok már inkább a tudományhoz köthetők, nem a biológiához. Persze, mint mindent, ezt is az alapoktól kell elkezdeni.

Számomra ez az egyik messze legjobb pszichológiai összefoglaló könyv.Képek forrása:
moly.hu
bhaktikutir.hu
szakrendelo16.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése