2018. november 28., szerda

Változó világ


Most, hogy így másfél hétig kvázi folyamatosan feküdtem – nem úgy, mintha jelen pillanatban mást csinálhatnék-, volt időm You Tube-on nézelődni. Így futottam bele 4.-7. osztályos kislányokba. Ez még nem fura.

Az már inkább, hogy sminkelnek. Nem mondom, hogy velük ellentétben nekem volt gyerekkorom. Biztos nekik is van, csak más formában. Számomra az volt az érdekes, hogy felnőtteket megszégyenítően sminkelnek utcára és iskolába. Többségük inkább hasonlított egy kirúzsozott diszkógömbre (ez pár highlighterrel beszórt kétlábú csillámpónira is igaz).


Csak úgy eszembe jutott, hogy én ennyi idősen édesanyám szegényes sminkkészletével ismerkedtem. Ő alapozót, púdert és szempillaspirált használt, igazi minimalista stílusban nyomta. Olykor hazahozott mini kiszerelésű rúzsmintákat. Azokat nekem adta, s én teljesen rendeltetésszerűen használtam: kikentem a babáimat, vagy absztrakt falrajzokat készítettem velük.

Nagy ritkán persze rám is került némi pipere, bár anyum cipői és ruhái jobban érdekeltek. Anyám figyelt arra, hogy csak a négy fal között „sminkeljek” – aka csináljak magamnak Joker-arcot -, s ha én nem szedtem le magamról indulás előtt, akkor ő mosta le.


Szegényben élénken élt, mert minden áldott alkalommal megkapta, hogy a gyereke haját minek melírozza, és nem győzött szabadkozni, hogy ő hozzá sem nyúl, a nap szívja szőkére az amúgy barna tincseimet. Tuti nem engedett volna harci maszkban utcára.

Az első sminkem egy sötét aranybarna árnyalatú szemhéjpúder volt, amit tőle kaptam, valamikor kilencedikes korom környékén. Azt se nagyon használtam. Nem érdekelt a sminkelés, nem tudtam, hogy kell…stb.
Még arra is emlékszem, hogy gimiben az egyik smasszer (tanár) elég konzervatív volt, és simán hazaküldött minket egy erősebb tusvonal miatt.
Később lett több pipere cuccom, amikor beindultak a bulik, fesztiválozások, de akkor sem lett több kence rajtam a hétköznapokban.
Ezt máig tartom.

Egy-két ismerősöm rá tud csodálkozni arra, hogy bevakolom magam, mert nem jellemző. Sőt, ha sminkes ismerőssel találkozom, akkor se teszek magamra sok mindent, mert van egy belső félelmem, hogy még alapozni sem tudok rendesen, és be fog szólni.

Velem ellentétben ők megnézik és lekövetik a jó sminkesek videóit. Biztos én vagyok túl introvertált ehhez a világhoz és béna az ilyen dolgokhoz. Nem is az a furcsa, hogy kikenik magukat, hanem az, hogy van, aki így az éterbe vagy az utcára engedi őket.
Az ő korukban én matricákat gyűjtöttem.

És, akkor még a műkörmeikről nem is szóltam.

Változik a világ.

6 megjegyzés:

 1. Remélem minél hamarabb sikerül szakítani az ággyal. :)

  Hetedikes koromban már én is sminkeltem (iszom is a levét a rengeteg fekete tusnak)...de azok sokkal egyszerűbb idők voltak...nem nyomták a neten keresztül, hogy hogy kell tökéletesnek lenni a sminknek meg ilyenek, nézhettem ki hülyén magamnak...(vagy kérhettem tini magazinok segítségét, hogy még hülyébben nézzek ki)

  És azt hiszem ez az egyik legfőbb oka, hogy mostanában nagyon elkedvtelenedek (pedig annyira izgatott és boldog tudok lenni, ha találok egy szép sminkterméket a fiókban, és rögtön indulnak a tervek a fejemben, hogy mi lehetne belőle), ha sminkelésről van szó...Mindenki annyira rágörcsölt a tökéletes ilyen-olyan sminkekre, hogy már mindenki csak azzal tudja azonosítani...így satírozz, úgy kontúrozz...ki a francot érdekel? Szórakozni akarok, nem azt, hogy tollba mondják az arcomat...Aztán jönnek az emberek...ezt nem így szokták...ez a szín, most nem trendi...és én elhiszem, hogy jó szándék vezérli őket (segíteni akarnak "még jobbá" tenni a sminket - nem mintha az átlagembernek valaha szüksége lenne az élete folyamán a tökéletes kontúrozás 86 egyszerű lépésének biztos tudására), de fárasztó...
  Mondjuk én azt a hozzáállást se szeretem, hogy a smink azért van, hogy "szebb" legyél (néhány szintetikus rétegtől, hogy lenne szebb bárki? ugyanolyan nagy marad az orra a két barna vonal ellenére is, ha szépülni akar, menjen plasztikai sebészhez, nincs benne semmi rossz)...szerintem a sminknek az a lényege (vagy annak kéne lenni), hogy kreatív legyél...
  De kinek van kedve kreatívnak lenni, ha az emberek rögtön odanyomják a "szebbé válni akarók" közé, és lecseszik, hogy nem jól csinálja...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Oh, már itthon korzózom, minden nap egy hangyányival jobb.

   Azt vettem észre, hogy a sminkelés, mint olyan, arról szól, hogy legyen más arcod. Vékonyabb orrod, kiugróbb arccsontod, elcsípett állad, nagyobb szemeid. Valaki tudja csinálni, valaki nem. Valakinek jól áll, valakinek nem. Körülbelül a legtöbbnek annyi réteg van a fején, hogy egyben le tudja magáról cuppantani nap végén, akár egy maszkot.

   Részemről én nem tudok, és nem is szeretek sminkelni, valahogy engem hidegen hagy annak ellenére, hogy múltkor elgondolkodtam azon, komolyabban kéne vele foglalkoznom, ha már mostanában egyre kevesebbet használom a papírt alkotásra? Lehetne az arcom is a vászon. Viszont jobban szeretem magam szórakoztatni annál, mint a „legyek szebb” égisze alatt kreatívkodni. Amit mondasz, abban igazad van.

   Törlés
 2. Pont én is elgondolkodtam ezen a YouTube-ot nézve..... De még azon is egyáltalán mit keresnek ezek a "gyerekek" ott? Szerintem jobb volt az olyan gyerekkor, amikor még nem "mini felnőttek" voltak a gyerekek!
  Én is csak minimálisan sminkelek, és nem is értem, minek a hétköznapokban kontúr, highlighter és a társai! A rúzst meg sosem bírtam magamon elviselni. :D Bizots öreg vagyok én már ehhez! És igen, a képtelen műkörmökről nem is beszélve, amik egyszerűen élhetetlenek.. Jó írás, jó volt olvasni. (-:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!

   Nekem az a furcsa, hogy gyerekek, és ezt csinálják. A hétköznapokban is.
   Van mindenféle sminktermékem a csodaládámban, de ha a felét használom, akkor sokat mondok. Kaptam őket, szerintem nemsokára szelektálni fogok.

   Törlés
 3. Tényleg furcsa. Ráadásul nem lehet eldönteni, hány évesek. Onnantól, hogy se a suli, se a szülő nem tiltja, szabadon kenik magukat. Kíváncsi lennék, hogy mi van mögötte. Kísérleteznek-e vagy nem bírják a natúr képüket?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A videókból ítélve, a feliratkozók számának növelése van mögötte, és a szórakoztatás. Az, hogy bennük miért van, ez egy jó kérdés. Még ők se tudnának rá válaszolni szerintem.

   Törlés