2018. szeptember 21., péntek

Debrecen - Református Kollégium Múzeuma


Kicsit megcsúsztam ezzel a bejegyzéssel. Van új ajtóm, megérkezett Mackó, hol pakolunk, hol takarítunk. Fázisbejegyzés majd lesz, ám most még Debrecen lázban égek, és két bejegyzéssel adós vagyok. Múltkor kimaradt a Református Kollégium Múzeuma, mert itt is sok kép készült.
Nem találtam hozzá igazán jó helyet fotózni, és inkább a belsejéből, a kiállításról fogok nektek képeket mutogatni. Illetve, úgy vagyok vele, hogy csak ízelítőt adok, nem mindent. Rengeteg kép készült, de volt, amin apuék vannak, és volt, amin rosszak voltak a fények. Meg azért nem szeretném, hogy 233 képet lessetek végig.


A pénztárosok kedvesek voltak, a kiállítások, a megtekinthető termek mind igényesek. 1-2 órát el lehet benne csavarogni, ameddig minden kiírást elolvasol, felidézed az iskolás emlékeidet, és szemügyre veszed a korhű irományokat. Emléktárgyak, egyházi és magán emlékek, könyvek, képek, leírások, mindenfélét lehet itt találni. Illetve, az egyes kiállítások is szépen tematizáltak.


A Himnusz első rézmetszetes kiadása. Kölcsey végrendeletét is lefotóztam ám.


Élő-Hóltak jó illatja (azaz a zombik szaga…)

Watt-féle gőzgép-minta veresréz kazánnal.
A Nagykönyvtár nagy szerelmem lett. Csodaszép, olyan kötetekkel, amiknek a felét se érteném meg, sőt, még hozzá sem mernék nyúlni, mégis csak a gerincek simogatásával el tudnék lenni.


Itt megtekinthettük az „500 év a könyvkötések tükrében” című kiállítást. A könyvnyomtatás feltalálásától a modern könyvekig. Bőrkötések mikéntje, aranyveretek, a borítók megformálása, és a jellegzetes kötéstípus kialakítása is megjelenik rövid ismertetőkön, pici videókon.


Van Csokonai szoba is.
Még lesz egy bejegyzés az impresszió kiállításról. Legközelebb. Mivel két naponta van esemény itt nálunk, érkezem, amint tudok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése