2018. július 31., kedd

Pórázon


Beszélgessünk kicsit a felelős állattartásról.

Múltkor… múltkor, már vagy két hete, szombaton sétára mentem a Tökivel*. Ami nem is baj, neki is mozognia kell, meg nekem is, hol rövidebb, hol hosszabb távra megyünk. Ezen az ominózus szombaton, gondoltam, annyiszor húzott már a lakópark felé, hogy menjünk arra.


Az első, ami feltűnik, hogy ki van írva, hogy a lakóparkba kutyát bevinni tilos. Mi úgy nézünk ki, hogy ahol én élek, az egy lakótelep, és mellettünk van egy újépítésű lakópark, ami rendezett, csilli-villi. Nos, azért a tiltás ellenére is vannak kutyások, akik a mi telepünkre hordják az állatokat kakálni, és természetesen a salakot nem szedik fel maguk után.

Töki kakkantott egyet a séta elején, és arra lettem figyelmes, hogy bevágta a Schwarzenegger-pózt, ugatott, rángatott. Felnéztem zacskóval a kezemen, és ott állt mellettünk egy négy fős társaság, hogy megvárják, míg felszedem a brióst, és elsétálok. Nem került volna ki, hanem ott állt mellettünk azt nézve, hogy a kutyám megőrül éppen.
De túléltük.

A másik, hogy mivel kutyát bevinni tilos, nincs szemetes a környéken, úgyhogy a pakkos zacsival a kezedben sétálsz kilométereket, mire lesz egy kuka.

Körbementünk, szaglászott, és a fagyizó felé jöttünk fel. Az egy lépcsőt jelent. Éppen hogy felértünk, amikor láttam, hogy újra izmozni készül a kutya, és felnéztem. Nem hazudok, legalább nyolc kutyás nyalta a fagyiját. Ezzel nincs baj. A baj az, hogy póráz nélkül (!) voltak, és a kevésbé kedvesebbje ránk is jött.
Eldobtam a kakis zacsikat, és felkaptam a kutyát. Egy kisebb zsebpiszkot megkínáltam lábbal, pedig nem szeretek állatokat bántani, de hát, védtem a kölkömet. S nem is a kisebbel volt baj, hanem a dán doggal. Mert az is rám ugrott, úgyhogy szegény kutyát feltartottam a fejem fölé. Ő meg ki akart szabadulni, ugatott, hörgött…stb. Szétkarmolta a karom.

A gazdák pedig? A fele társaság röhögött, hogy milyen aranyos, hogy fel kell emelni. A másik fele meg lefagyva állt, mert ők ugyan nem nyúlnak a kutyák közé. Valaki még be is szólt, hogy a kakit is vigyem el.
Na, amit kaptak, azt nem tették zsebre. Kiosztottam őket, és a kakit is elvittem, de szívem szerint megdobáltam volna őket vele.


Ez volt a kis kacsóm az attak után.

Azt már megszoktam, hogy minden kutyás olyan, mint az autósok zöme: „ha én vagyok az úton/utcán, takarodj el te az utamból”.

De akadt olyan is, hogy egy kislány jött oda megsimogatni a Tökit, amikor egy hangra lettem figyelmes. Borittasan annyit mondott, hogy kössem meg a kutyámat, és már ott is volt a nyakamban a saját, nagytestű keveréke, természetesen póráz nélkül. Nem tudtam, hogy a kutyát hogy emeljem fel, és a másik kezemmel a gyereket védtem.

Volt arra is példa, hogy egy vizsla futott át a parkon, mert ismerkedni akart, a gazdája pedig méterekkel lemaradva jött, és azért szidta le a kutyát, mert átfutott az úton, és nem azért, mert ráugrik egy emberre.

S a legtöbb ilyen gazda abszolút holdkóros. El vannak varázsolva teljesen, úgy csinálnak, mintha nem tudnának a világukról, és nem kötik meg a kutyát, nem fogják meg, nem csinálnak semmit, mintha magától megoldódna a helyzet.
De ha egyszer baj lesz, az nem az állatok hibája lesz, hanem azé az emberé, aki képtelen arra, hogy normálisan sétáltassa a négylábúját.

Esküszöm, nem értem az embereket. Mert az egy dolog, hogy szabadon vannak a kutyák. Elméletileg rájuk hívhatnám a köztereseket, mert póráz nélkül sétáltatnak. Az, hogy az ő kutyájuk nyugodt és barátságos, az az ő kutyájuk. Az enyém nem ilyen. Félős és agresszív, és nem barátkozik senkivel. Effektíve nem a sajátomat féltem, hanem a másikét, mert ha mondjuk torokra megy, és sikerrel jár, akkor én húzom a rövidebbet. De ha meg nem így van, akkor is én jövök ki rosszul a helyzetből.

Mindenesetre valahol kiborító a tény, hogy addig felelős egy kutyatartó, ameddig jól tartja a kutyát, viszont más helyzetben abszolút kritikán aluli viselkedést tanúsítanak, mint gazda.

*Töki a barátnőm kutyája. Láthattatok róla már pár képet itt-ott:


Nem egy fotogén eb. Ha le akarom kapni, tuti, hogy elfordul, így jobbára alszik a képeken, vagy a hasvakarástól alfában van éppen.

4 megjegyzés:

 1. Mint sok más dolognak, hazánkban ennek sincs kultúrája sajnos. Nem egyszer támadott már ránk séta közben póráz nélkül száguldó kutya, majd a gazda engem tolt le, hogy minek megyek arra, az ő kutyája nem bánt senkit (?). Harminc kg felett van a kutyám, őt már fel sem tudom emelni hirtelen, ha megtámadják. Nem hiszem, hogy lesz erre a jövőben megoldás.
  Aranyos kutyus, kívánom, hogy ússzátok meg a séták alkalmával az ilyen incidenseket. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elméletileg köthetnék sárga szalagot a pórázra, hogy a kutyám agresszív, de sokan nem tudják, mit jelent, és abban igazad van, hogy nincs kultúrája. Nekem az a szerencsém, hogy Töki kicsi, és a hám végett könnyen fel tudom kapni, de én se mindig figyelek 100%-ig, előfordulhat hiba, és akkor baj van.
   Jó lenne megoldás.
   Itt a telepen "ismerik" már, szóval, van amolyan hallgatólagos megállapodás, ki mikor és hogy sétáltat, tehát reggel mi megyünk arrébb, délután/este a másik. Meg lehet oldani okosan, csak értelmes emberek kellenek hozzá.

   Azóta is volt akció, amit sikeresen vettünk, de katasztrófa mind.

   Törlés
 2. Nem büntetés jár azért, ha nem szedik fel a piszkot a kutya után az emberek? A lakóparkokban nincs térfigyelő kamera? (Mi nem éltünk régen annyira "új" környéken, el se voltunk kerítve meg semmi, tehát nem hivatalos lakótelep voltunk, a lámpaoszlopokon mégis voltak térfigyelő kamerák és lakótelepként nevezték meg azt a részt...elkaptak vele hát...csöveseket, akik az utcán végzik dolgukat és kutyás embereket is...ennél komolyabb bűntett sose volt a környéken...)

  A kutyakakit leszámítva nálunk normális kutyások vannak...akik szabadon sétáltatják a kutyákat, azok is jól nevelt jószágok, sose szaladnak sehova, a gazdik mellett mennek csak, és amint látnak valami (kutya számára) érdekest, rájuk teszik a pórázt, vagy megfogják a nyakörvnél, amíg távozik az "ingert kiváltó dolog". Bunkó kutyással még nem találkoztam...itt a kutya nélkül sétálók és a biciklisták az "ellenségek". :'D

  (A kutyus még mindig aranyos. :3)

  VálaszTörlés
 3. A telepen nincs, a lakóparkban nem tudom, hogy van-e? Lehet, hogy büntetik, de nem érik tetten azt, aki nem szedi fel.
  Gondolom, mindenhol más a mentalitás, a hozzáállás.
  Töki cuki... az első viharig. :D

  VálaszTörlés