2018. július 16., hétfő

Mukbang


Szerintem azt már mondtam, hogy mi édesapámmal nagy főzősök vagyunk, bár az utóbbi időben inkább ő főz a családra, én meg csak elvegetálok a magam puritán módján. Szoktam neki receptet vadászni, hátha egyszer elkészíti, és akkor hoz nekem kóstolót.


Instán is egyre inkább átfordult az érdeklődésem a könnyű, egyszerű, mégis nagyszerű kajákra, s azt vettem észre, hogy egyre többen tesznek fel olyan videót, ahol esznek. De nem kicsit, meg nem a kaját mutatják, hanem azt, hogy mit és mennyit tömnek magukba, illetve, ahogy magukba tömik. YouTube-on nem különben belefutottam evés közben beszélős videókba.

Az egyik ilyen sokk élményem az volt, amikor egy pici (feltehetően) kínai nő egy akkora tányér levesre emlékeztető, tésztás valamit tol be, hogy én annyi kínait egy évben nem eszek. Ő meg fogta a pálcáit, és csak úgy tömte magába a tésztát, mint kacsa a nokedlit.


Én nem tudtam, hogy van ilyen, s még neve is van. Már egy ideje dívik ez az őrület, hogy videózzuk le, mit eszünk, és hogyan. A kajakészítős videóktól általában éhes leszek, ezeknél csak elcsodálkozom, hogy fér akkora emberbe annyi kaja?

Néha megnézem őket, ha valami különleges étel van előttük. De ez a koreai hóbort valahogy mégsem köt le. Hogy azért jött-e ez létre, mert vége van a közös családi vacsoráknak, de mégis szeretnek társaságban enni, nem tudom. Mennyi igazságalap van ebből benne?

Jobbára egyedül eszek, de eszembe nem jutna, hogy felvegyem a hogyanját. Egyrészt, mert nem szeretem, ha kaja közben mást csinálok, pl. videóznak, beszélgetni akarnak. Másrészt, van az a kaja, ami nem esztétikus fogyasztás közben.


Nagyon kevés emberrel szeretek együtt enni. Nem szeretem, ha valaki teli szájjal beszél (nem vagyok kíváncsi arra, mit rágott meg addig), böfög (néha puki is befigyel), csámcsog, szürcsöl, vagy rágást imitálva pépesíti a szájában a kaját, cuppog. S csak egyszer néztem meg hanggal egy ilyen videót. Azonnal maradtam a némításnál, és nem is kattintok ilyesmire azóta.
Az is más, amikor valaki ropogtat beszéd közben valamit, de amikor eszik, félretolja valahova a szájában a falatot, akár egy hörcsög, akadozik ettől a mondanivaló, de nyáltermelése van, és nem.

S mivel a legtöbb videó ilyen, inkább átugrom őket.

Jó, mondjuk ez is egy olyan apró dolog az életben, amit nem értek.

2 megjegyzés:

  1. Nem tudtam, hogy van ilyen. Hát még hogy van nézőközönsége :D

    VálaszTörlés
  2. Megmondom őszintén, én nem tudom, ezt ki nézi. Egy-két magyar videósnál is belefutottam abba, hogy beszélgetős videó, de közben eszik. Egyiket se tudtam végignézni. :/
    Csinálja, ha ebben van öröme, de hogy ennek neve van, mert kb. műfaj, azért az meredek.

    VálaszTörlés