2018. május 16., szerda

Via: Webszerelem


Aktuális olvasmány volt ez nekem január végén, bár sok újdonságot a webes társkeresésről nem tartalmazott számomra.
Véletlenül botlottam bele ebbe a könyvbe a kedvenc antikváriumomban, és gondoltam, jöjjön haza velem a hőn áhított, és végre szintén hazajövős humán farmakológia könyv mellett. Tudjátok, mindig kell valami könnyű két nehéz közé, és ez pont jó volt, mert felelevenítette a kedvenc sorozatomat, vagy egy rég olvasott blogot.


Fülszöveg
„A neked való pasira vadászol? Próbáld ki a webet! Az internetes társkeresők világában éppoly bőséges a választék, mint a munkahelyen, a suliban, a klubokban vagy a buszon. Sőt. A világháló nem lokális. Ha az igazi az ország másik végén él, akkor is behálózhatod.
A testi-lelki társ – alias ’nagy Ő’ – megtalálása persze a virtuális világban sem egyszerű feladat: a weben is akadnak beteges hazudozók, megrögzött csalfák és zaklató hajlamúak szép számmal. De jelen van az „intelligens plusz jóképű” típus is, csak okosan és kitartóan kell keresni. És a siker érdekében persze az sem árt, ha tudod, kire vágysz. Akkor aztán az internetes társkereső a maga többszázezer regisztrált pasijával valóságos aranybányává válik egy szerelemvadász lány számára.
Nekem persze könnyen nagy a szám: én már kipróbáltam az internetes randigépezetet. Kitanultam a vakrandizás technikáját, meg a bemutatkozó sorok mögött olvasást és néhány hónap alatt tucatnyi pasival tettem kísérletet a közösjövő-építésre. volt olyan, akivel csak egy csésze teáig jutottunk, de akadt olyan is, akivel egymásba szerettünk.
E itt pedig nem más, mint az utam krónikája regisztrálással, randevúkkal, csalódásokkal és szerelmekkel kikövezve. Ha akarod, modernkori lányregény egy huszonéves nő tollából, ha akarod, kézikönyv a férfiakhoz és az internetes társkereséshez. Nekem mindegy. Neked írtam.”

A Webszerelem könyv az internetes ismerkedésről szóló true fiction.
Főhőse egy huszonéves médiamunkás lány, aki ex-modellkolléganője sikerén felbuzdulva regisztrál egy internetes társkeresőbe, és négy hónap alatt tucatnyi weben megismert férfival tesz kísérletet a közösjövő-építésre. Közben alaposan kitanulja a webrandizás műfaját a bemutatkozó sorok mögött olvasástól a „nehéz esetek” kezelését át a vakrandizás technikájáig
A Webszerelem egy modernkori lányregény köntösébe bújtatott kézikönyv a férfiakhoz és az internetes társkereséshez.


Eredetileg:Webszerelem
Szerző: Via / Darnyik Szilvia
Kiadó: WhySoft (2008)
Oldalszám: 296
Műfaj: lányregény, romantikus

Kedvenc idézeteim:
1)
És hát, mi tagadás, egy Adonisz még roncsaiban is őrzi ellenállhatatlan vonzerejének szilánkjait…

2)
Ha korlátozol egy nőt, hajlamos lesz mindenáron kitörni.

3)
Ahol pedig a bűn felüti a fejét, ott életre kél a gyanú is.

4)
Az élet egyszerű, csak az emberek teszik bonyolulttá.

5)
A menő srácok éjjel-nappal hajtják magukat az irodájukban, a menő csajok pedig ezért nem találják meg őket a diszkóban, csak a weben. Felborult a világ rendje.

6)
Az összes munkahelyi kultúrámat modellkedéssel szedtem össze. Na, olyan is…


Gondolatok
Kezdem a rosszal, és haladjunk a jó felé. Az egyetlen negatívuma a könyvnek, ami a fenti fülszövegből is látható, hogy a könyv hátoldalán megjelenő idézetből készítettek egy mini kivonatot, amit pofátlanul beleírtak fülszövegként a könyvbe… és ezért valaki fizetést kapott. Úgy gondolom, ha egy könyvvel ennyi a baj, akkor nincs semmi probléma.

Túlgördülve ezen a felhördülésemen, ez egy kellemes kis olvasmány. Nem nehéz, humoros és szórakoztató. Mint azt mondtam a bevezetőben, több emléket is felhozott, ami ilyen szempontból inkább lányregény, mintsem kézikönyv. Nem mellesleg, amibe Via négy hónap alatt belefutott, azt mi a barátnőmmel karöltve hoztuk cirka öt nap alatt. A prioritások szinte ugyanazok, hiszen amellett, hogy igen, a lelki párunkat keressük, nem elhanyagolható a külső. Tetszik, nem tetszik, a külső megfog, a belső megtart. A férfiak vadásznak, a nők választanak, és ezt is mindenkinek el kell fogadnia.
Via megfelel a miérttel kezdődő kérdésekre, majd végigasszisztálhatjuk az adatlap problémás részeinek kitöltését, és elköveti azt a hibát is, amire mindenki ugrik: nem friss képpel kerül fel.
Aztán jön a fekete leves, egy jó nagy merítés abból a posványból, amit az interneten lehet találni párkeresés címszó alatt. Nagyon nagy lutri ez az egész.
Mégis, ez a könyv annak a példája, hogy vegyünk egy tízes skálát. Kilenc ember ilyen-olyan okok miatt kuka lesz, és a tízedik a befutó. Ez az alapelv. A hatodik környékén megcsömörlesz, mert egyszerűen olyan alakokkal találkozol, akik nem véletlenül egyedülállók, és így keresik a boldogságukat, s végül már teszel magasról arra az egy tízedikre, aki az igazi. Via kivár, és a szellemes, mindent elmondó becenevek mellett megismerhetjük a társkereső bizniszben felbukkanó férfitípusokat Kölyökképű Vízipólóstól az Arab Hercegig.

A fejezetcímek is találók, olvasásra sarkalltak. Via stílusa meglepően gördülékeny, úgy ír, ahogy a barátnőnk mesél a kalandjairól. Nem látom magam előtt, de el tudom képzelni. Jut is, marad is elv érvényesül a tények és a fantázia között.


A könyv elolvasása után vigyorogva konstatáltam, hogy a hamvába holt próbálkozásom – mondom, öt nap – kicsit sem meglepő hozadéka, hogy a bolondgombák, a hazudozók és a sérültek aránya inkább nőtt, mint csökkent, vagy stagnálna. Másrészt, kétféle típus van. Valaki találkozik rögtön, csak tudjuk le ezt a kört, a másik meg ahelyett, hogy kíváncsi lenne, a monitor védelmében puhatolózik, azt vagy lesz valami, vagy nem. Általában nem.
Nem ítélem el, sőt, hiszek az ilyen oldalakban, mert élőben ismerkedni egyáltalán nem könnyű. Sőt. Kell egy közeg, am, ha már nincs más közösségi tér ilyesmi időtöltésre, akkor esélyt adjon azoknak a magányosoknak, akik nem feltétlenül a bárokban akarnak felcsípni valakit magányos szombat estékre.

Mondjuk, én ennyit nem teáztam senkivel, még olvasni is „rossz” volt, hogy folyton teáztak. Nekem erről az jutott eszembe, hogy engem mindenki a Margitszigetre vitt, mint randihelyszín.

Ajánlom azoknak, akik könnyed olvasmányra vágynak.

Képek forrásai:
moly.hu
shutterstock.com

2 megjegyzés:

 1. Biztos érdekes a könyv, főleg, hogy neked most aktuális. Nekem sajna kimaradt a sok találka, de ahogy magamat ismerem, tuti meguntam volna a 10. előtt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Inkább csak felébresztette a rég nem érzett kíváncsiságomat ebbe az irányba.
   Egy idő után talán kezelni sem lehet.

   Törlés