2018. április 16., hétfő

Könyvfüggők problémái TAG


Mint az utóbbi időben mindig, ezt a kérdéssort is a Perelin blogon találtam, úgyhogy ezúton köszönöm, hogy ellopkodhattam tőled ezt.

Nagyon sok problémám nincs ezen a területen, bár szerintem ezt látni fogjátok tizenegy válasszal alább.


1. Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod el legközelebb?
Abszolút érzelmi választó vagyok, nagyon a hangulatomtól függ, mit veszek le a polcról. Jobbára ácsorgok a könyvek előtt, nézegetem a gerincüket, és ha megszólal a belső hang, hogy „ez az, ezt olvasd”, leveszem, elolvasom. Nem is szokott ez a megérzés cserben hagyni. De ha kínlódva, lesz ami lesz alapon veszek le valamit, azt a könyvet tuti elhagyom valahol a lakásban.

2. Már elolvastad egy könyvnek több, mint a felét, de nem tetszik. Folytatod, vagy abbahagyod?
Abbahagyom. Most már abbahagyom. Régen volt olyan mániám, hogy minden könyvet el kell olvasni, egy könyvet sem hagyunk félbe, viszont találkoztam a Regina nővérrel, a Vörös Holddal és az Éhséggel. Főleg ez utóbbi változtatott rajtam, mert bármennyire érdekelt, vagy hússzor ugrottam neki, és nem jutottam harminc oldalnál tovább. Úgyhogy, inkább hagytam. Ami nem fog meg, leteszem, hátha olyan lelkiállapotba kerülök, amikor újra kézbe veszem… de ez általában nem szokott eljönni többet sosem.

3. Közeledik az év vége és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel?
Nem megyek ilyen kényszerbe bele, mert mindig is azt mondtam, a mennyiség a minőség rovására megy.

4. Egy könyvsorozatnak, amit imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled?
Lenyelem a békát. A kedvenc sorozatom a Fekete Tőr Testvériség, és azt átvette egy másik kiadó, viszont hála az égnek, a B kiadó ügyel arra, hogy az A kiadó köteteitől ne legyen nagy eltérés, így ha a polcra nézek, nincs markáns különbség.


Chuck Palahniuknál jártam úgy, hogy a Halálkultuszt újra kiadták. Más borító, más kötés, és más cím, és a fülszöveg végén bolhaf@sznyi betűkkel volt odavésve, hogy ez voltaképpen a Halálkultusz úrjakiadása.
Attól félek, hogyha erre mennék rá, mire a gyűjtögetés végére érnék, kiadná egy harmadik kiadó, és véget nem érne a bűvös kör, így úgy vagyok vele, egy könyv egyszer legyen meg. Mindegy hogyan, csak jöjjön haza.

5. Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldaladra állna?
Mivel az ismerőseim elvétve olvassák, amit én, kénytelen vagyok elleni a saját oldalamon is egyedül. nem szorulok rá, hogy olyan emberrel beszéljem meg, aki egyet ért velem. Igaz, az érvelést még gyakorolnom kell. Andris egy ívású velem, vele tudjuk közelíteni az álláspontjainkat.
Eleddig egyszer volt olyan, hogy ölre mentünk a véleményünkért egy kolleganőmmel a Szürkeötven kapcsán. Ő mondta, hogy mennyire jó, én meg mondtam, hogy szerintem meg nem. Csóri főnökünk jött oda, hogy ugyan, ne parádézunk már az ügyfelek előtt, de ő is csak rendet tartott, nem valamelyikünk mellett állt ki.

6. Nyilvános helyen olvasol, és nagyon felzaklat a könyv, annyira, hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal?
Előveszek egy zsebkendőt, és sírok. Nem tudom.
Ilyen helyzetben még sosem voltam. Sírtam már könyvön a négy fal között; John Green Csillagainkban a hiba című könyvön – tudom, ciki ezt bevallani -, de nem azért, ami a könyvben történt, hanem mert felhozott csomó olyan dolgot, amit én eleven sebként kezelek még.
Tömegközlekedésen csak heveny röhögő görcsöt kaptam Rejtőtől vagy Vonneguttól. Ez utóbbinál volt, hogy a 4-6 villamoson nézték, hogy na, már megint egy hülye. Felnéztem, könnyes szemmel vigyorogtam, aztán olvastam tovább. Nem érdekel, ki mit gondol.

7. Egy könyvnek, amit nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újraolvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod a folytatást, vagy bestresszelsz…stb?
Miért kéne ezen stresszelni???
Ha elolvasom egy könyvnek az első mondatát, beugrik az egész, így ezért nem tudom sem magamat, sem mást újraolvasni. Könyveknél ez nem jön elő, filmsorozatoknál van, hogy újra kell néznem az előző évadot. Nemrég végeztem a Preacher második szezonjával, és nem tudtam, hogy egy-két momentum hogy volt az előző évadban.


8. Nem akarod kölcsönadni a könyveidet senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar kérni tőled egyet?
Udvariasan sehogy. Elmondom, én nem adok kölcsön könyvet. Most is van olyan, amiről nem tudom, kinél van, és olyan is, amiről tudom, sosem fogom visszakapni. Nem szeretek kölcsönadni, mert szamárfület hajtanak a lapokra – miért féltek a könyvjelzőtől? -, leeszik, rájegyzetelnek. Volt olyan is, hogy érettségi évében bevittem egy Boris Vallejo kötetet osztályfőnöki órára. 45 perccel később, feltépett borítóval kaptam vissza. Kösz, de nem. Menj inkább könyvtárba, ha már nem tudsz vigyázni más értékeire.

9. A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl ezen az olvasási válságon?
Nekikezdek a hatodiknak, vagy az ötből egy mellett teszem le a voksom.
Nem.
Nem tudok párhuzamosan még két könyvet sem olvasni. Általában olvasok szakirodalmat, hard sci-fit, és mellé valami könnyűt, arra az esetre, ha még olvasnék, de már tudom, nem fognám fel a szavakat. Ebből meg az lesz, hogy végigülöm a könnyűt, és visszatérek a nehezebbre. Nem értem azt – taníts mester -, aki szimultán több könyvnek ugrik neki. Itt is tartom, hogy a mennyiség és a minőség nincs egálban.


10. Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd meghalsz, hogy olvashasd. Mit csinálsz? Meghalok.;) Hányat veszel meg ezek közül?
Nem igénylem, hogy azonnal megvegyek bármit is, ahhoz nagyon olyan írónak kell lennie, akit imádok. Ez Ward, Scalzi, Palahniuk, vagy Hearne. De itt a blogon sincs túl sok friss könyv, mert csillagászati ára van a köteteknek, így inkább akciókat várok, könyvhetet, könyvfesztivált. Vagy, ha netán Andrisnak veszek valamit karácsonyra*, és akkor jött ki, mielőtt odaadnám, elolvasom. De körülbelül ennyi. A saját szórakoztatásomra olvasok, tervem nincs azzal, hogy frissen meglegyen valami.

*Soha többet nem megyek be Libribe karácsony előtt. Egész évben nincs annyi ember összesen a boltban, mint karácsony előtt, akkor lépni nem lehet. A magyar csak karácsony előtt olvas. :/
Úgyhogy, ünnepek előtt sem lesz új könyv.

11. Végre sikerült megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna, és alig várod, hogy olvashasd őket… de meddig hevernek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen el is olvasnád őket?
A választ lásd az első kérdésnél. Napok, hetek, hónapok is eltelhetnek. Bár múltkor hozzájutottam Leiner Laura utóbbi könyvéhez, és ott helyben elolvastam négy óra alatt. De van, amit két hete vettem, már elolvastam. Van, amit egy hónapja kaptam kölcsön Andristól, és még olvasom. Van, amit még gyerekkoromban kaptam, és a mai napig nem olvastam el, szóval, ez a szokásom épp annyira káosz, mint én magam.

Hm. Ennyi lettem volna mára, zárul Dóri móka tára.
Remélem, tetszett, akinek van hozzáfűznivalója, az jelezze alább vagy levélben, vagy esetleg, vigye töltögetni!
Szép napot!
D.

4 megjegyzés:

 1. Na, ennyit én nem stresszelek ezen, nekem az olvasás szórakozás. Ha nem jó a könyv, nem olvasom el, ha meg áll a polcon olvasatlanul, majd elolvasom később, amihez kedvem van, azt olvasom. Sajnos elég sok könyvet tankolok fel, amit mind el akarok olvasni, de nem baj :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem egy véleményen vagyunk. :)
   Most voltam könyvfesztiválozni, kivételesen nem talicskán toltam haza a könyveket, kényelmesen elfértek a táskámban. Rengeteg van így is, ami még olvasatlan.

   Törlés
 2. Én is viszem, de most túl fáradt vagyok, hogy érdemben bármire bármit írjak...Vagyis a közterületen sírós kérdésre emlékszem, de nem emlékszem honnan...

  Viszont olyan jó neked, hogy el tudsz jutni könyvfesztiválokra...mindig olyan időpontban van, mikor véletlenül se engedhetek meg magamnak egy hosszabb kiruccanást (mármint eleve felutaznom már hosszabb kiruccanásnak számít, egyedül meg megőrülnék a vonaton xD), pedig ha más nem csak a hangulata miatt úgy elmennék...(Vásárolni tudok online is, de úgy vonz a fesztivál...talán jövőre eljutok...vagy azután...vagy azután...vagy ha felköltözök...:D)
  Mindig úgy szeretem az ilyen "összefoglaló" élménybeszámolós bejegyzéseket is róluk...Azt hiszem, ha kevésbé leszek zombi ilyeneket fogok olvasgatni...vagy...igazi könyveket...:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Időd, mint a tenger. :)

   Mi számolgattunk, az online és a fesztiválos vásárlás között kb. 5% van, szóval, leginkább a Delta Visionnél lehet jó akciót kifogni, olyan igazán jót, meg vannak boxok, zsákbamacska, ami miatt megéri.
   Én szeretem, mert ez a típusú fesztivál eleve megszűri azokat, kik mennek oda. Teljesen más légkör. Görnyedő emberek, de könyveket lapozgatnak, nem telefont pörgetnek, bele tudsz szagolni a friss nyomásokba, vagy régiségeket kapirgálhatsz a zavarosban. Meg én még bunkóval nem találkoztam, viszont sok emberrel szóba lehet elegyedni.
   Remélem, egyszer eljutsz egyre!!!

   Törlés