2018. március 17., szombat

Sajtos rudak


Barátnőmnek pattant ki a fejéből, hogy ő megcsinálja a kaját, amikor hazajön az ünnepekre, s mivel én szeretek sütni, ezért rám maradt a készülődésnek ez a része. Tudom, hogy teljesen inadekvát innen kezdeni így március közepén, de ez volt az alapja.
Általában édeset szoktam sütni, ám most kitaláltam, hogy legyen valami sós is, mert barátnőm annyira nem szereti az édességet. Egyszerűen nem édesszájú. Kérdezte, tudok-e ilyet?

Mondom, megoldjuk. Előkotortam nagyim sós rúd receptjét, és leutánoztam. A legjobb dolog pedig az volt, amikor két pofára tömte be, és közben azt próbálta elmondani, ez pont olyan, ahogy az ő ősei készítették. Hihetetlenül jól esett.


Ami kell:
280 g finomliszt
180 g margarin (szobahőmérsékletű)
2 ek tejföl (én 12%-osat használtam)
2 db tojás sárgája
1 db tojás (kenéshez)
1,5 tk só
sajt (amennyire sajtosan szeretnénk, trappistát használtam)


Így csináld:
Evidensen leméregetem a fent felsoroltakat, keverőtálat veszek elő.
Beleteszem a lisztet, majd a szobahőmérsékletű margarinnal elmorzsolom. Szobahőmérsékletűvel egyszerűbb dolgozni, és nem fagy le a kezed se tőle. Összedolgozom.
A két tojást szétválasztom, és a sárgáját beleteszem az addigi tésztába, majd hozzáadom a sót, és a tejfölt. Addig gyúrom a tésztát, míg el nem válik a kezemtől és a táltól is.
Hagyom picit pihenni, addig lereszelem a sajtot, előbányászom a nyújtófát és –deszkát, melyeket belisztezek.
A tésztát olyan 2-3 mm vastagságúra nyújtom.
Az egy egész tojást felverem, és a kinyújtott tésztát megkenem vele, majd sajttal beszórom.
Fogok egy derelyevágót, és körülbelül egy centis csíkokat szaggatok, amik 10 cm hosszúak.

Előmelegített sütőbe teszem, és arany barnára sütöm őket.

Ebből az adagból nekem négy tepsi lett.


TIPP
Megszórhatod szezámmaggal is.
Szaggathatsz bármilyen másik formát is, stampedlis pohárral köröket is készítettem.
Ha hosszabbra hagyod a csíkokat, és kicsit ropogósabbra sütöd, akkor zöldségleves, krémleves mellé ideális hamis grissininek.

+
Hogy ne dobjuk ki a tojásfehérjét, és mégsem rántottának akarjuk enni!
Egy keverőtálban hozzáadtam 100 g cukrot, egy tasak vaníliás cukrot, habosra kevertem, a maradék margarint hozzáadtam. Kimértem 100 g lisztet, fél zacsi sütőport, és irdatlan mennyiségű kókuszreszeléket. A lisztes száraz hozzávalókat összekeverés után kanalanként adtam a tojásos történethez, felöntöttem annyi tejjel (kb. 1 dl), hogy laza tésztát kapjak. Sütőpapírral kibélelt tepsibe toltam, majd sütőben addig sütöttem, ameddig puha tésztám nem lett (kb. 15 perc).
Szóval, így lett egy édes is. ;)


Jó étvágyat!
Akinek van más receptje, ezt elkészítette, az lőjön egy kommentet alább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése