2018. március 14., szerda

Az idő rövid


Fekete nap virradt ismét. Elment a világ egyik legnagyobb koponyája.
Sajnáltam és tiszteltem egyszerre. Sajnáltam, mert amit mindig mondunk, hogy ahol az élet ad, ott el is vesz, az nála markánsan látszott. Tiszteltem, mert nem adta fel az életének körülményei miatt.

Nemrég néztem végig A sci-fi mesterei sorozatot, majd írni is fogok róla, és az elején rövid monológot adott a részekhez. Élveztem, akárcsak Az idő rövid történetét, az elérhető előadásait, az általa narrált dokumentumfilmeket, vagy a cameo-szerepeit.

Szóval, ez most amolyan kis megemlékezés lesz részemről Stephen Hawking elméleti fizikusról.


1. Stephen William Hawking Oxfordban született 1942. január 8-án, Frank és Isobel Hawking első gyermekeként. – Születésnapja volt Galilei halálának 300. évfordulója, és erről többször is megemlékezett.

2. Két testvére volt, Mary és Philippa, akik fiatalabbak voltak nála, szülei később örökbe fogadtak egy Edward nevű fiút is. A háború miatt a gyerekkora nem volt könnyű és egyszerű, a család ezért is tette át székhelyét Londonból Oxfordba.

3. Iskolás évei alatt nem volt kimondottan jó tanuló, iskolán kívül viszont élénken érdeklődött a tudományok iránt. 16 éves kora környékén fordult egyet, amikor volt, aki rosszul vélekedett teljesítményéről, míg mások zseninek tartották. Apja alapvetően orvosi pályára szánta, Stephen viszont jobban érdeklődött a matematika, fizika, csillagászat iránt.

4. Mivel nem tudott kozmológiából graduálni Oxfordban, ezért fizikából summa cum laude végzett. Tanulmányait lazán kezelte. A Cambridge-i Egyetemen doktorált végül 1966-ban.

5. Tagja volt az egyetem evezős csapatának, szeretett táncolni.


6. A hatvanas években diagnosztizálták nála betegségét, ami amiotrófiás laterálszklerózisnak hívnak (ALS). Korábbi ügyetlensége és mozgása oka is ez volt. Az orvosok két évet adtak neki, ő mégis bő fél évszázadot ráhúzott erre a tényre.

7. Egy szilveszteri partin ismerkedett meg párjával Jane Wilde-dal. Három gyermekük született, Robert, Timothy és Lucy. Később elváltak. Stephen az egyik ápolóját vette el ezután, Elaine Masont, ám ez a házasság is válással végződött.

8. Mivel kételkedni kezdett az állandó világegyetem teóriájában, ezzel a kérdéskörrel is foglalkozott, illetve emellett az ősrobbanással. Idővel egyre inkább ez utóbbival. Figyelmét a fekete lyukak sem kerülhették el. Munkásságát leginkább a fekete lyukakkal és a relativitáselmélettel kapcsolatos elméleteivel, kutatásaival ismerte meg a világ.

9. 1968-ban már nem tudott járni, 1971-től írni sem. Később beszéde is torzulni kezdett. Tolmács segítette az előadásai megtartásában, tanulmányai leírásában. 1985-ben egy tüdőgyulladás miatt szervezete összeomlott, a gégemetszés után egyáltalán nem tudott beszélni. Ezután egy beszédszintetizátor segítségével tud újra kommunikálni, s végzős hallgatók is segítik.
Rengeteg titulust és díjat tudhat magáénak.


10. Rengeteg sorozathoz, dokumentumfilmhez asszisztált. Életéből két film készült.

11. 2018. március 14-én halt meg Cambridge-ben, 76 éves korában.

„Mindig a csillagokra nézz és soha ne a lábaidra. Próbáld megérteni, hogy mit látsz, és csodálkozz el rajta, mi hozhatta létre a világegyetemet. Bármennyire is nehéznek tűnik az élet, mindig tehetsz valamit és mindig sikeres lehetsz valamiben. Fontos, hogy soha ne add fel.”

Nyugodjon békében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése