2017. szeptember 1., péntek

Makk Károly emlékére


Furcsa, mert valamelyik nap írtam az átcímkézendő nők a nagyvilágból rovatomat, és egyáltalán nem a francia színésznőről szerettem volna írni, hanem Dajka Margitról, mert azelőtt megnéztem a Liliomfit. Erre a minap hozták a hírt, hogy a film rendezője itt hagyott minket.

Hazudnék, ha azt mondanám, ismerem a munkásságát, mert nem.
Szóval, amolyan emlékféle lesz ez itt most.


Berettyóújfalun született 1925-ben Makk Kálmán és Szmolka Emma gyermekeként. Édesapja mozigépész volt, ami hatással volt az érettségi utáni időszakára, ugyanis a Hunnia Filmgyárban lehetett gyakornok.
A Pázmányon tanult művészettörténetet, filozófiát és esztétikát, később a debreceni egyetemre került.

Ranódy László rendező hívta a Sarló Filmvállalathoz. A negyvenes évek közepén a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. Itt ismerkedett össze Radványi Gézával, akinek a Valahol Európában című filmjében ügyelő volt.

Az ötvenes években Máriássy Félix asszisztense a Kis Katalin házassága című film forgatása alatt. Lediplomázott. 1951 óta tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tíz éves szakmai gyakorlat után készítette el első nagyjátékfilmjét, Szigligeti Ede vígjátéka alapján. Így született meg a Liliomfi.

Miután elkészült a 9-es kórterem, Makk Károly évente forgatott filmet. Gyakorlatilag műfaj nélkül alkotott, illetve inkább úgy írnám, minden műfajban megállta a helyét. Korrajztól a komor drámán keresztül a bohém vígjátékig bármiben. A hetvenes évekre komoly elismerést tudhatott magáénak emiatt. 1975-től egyetemi tanárként is dolgozott.

2012-ben Berettyóújfaluban felavatta a Makk Kálmán filmszínházat.

91 éves korában, 2017-ben hunyt el.


Amit én szeretek / ajánlok tőle nektek:
Liliomfi
Szerelem (Déry Tibor)
Megszállottak
Ház a sziklák alatt
Fűre lépni szabad
9-es kórterem
Macskajáték (Örkény István)
Vöröslámpás ház (Hunyady Sándor)

Persze a felsorolásom a teljesség igénye nélkül készült. Írjátok be a keresőbe a nevét, és megtaláljátok a remekeket, amikből bátran lehet szemezgetni. Én is ezt fogom tenni.

Több díjjal is büszkélkedhet. Első díját 1959-ben kapta, ez a Balázs Béla-díj volt, míg az utolsó elismerése 2014-ben érkezett hozzá, a Nemzet Művészének választották. Számos díjat és elismerést tudhat magának, nem csak a fesztiválok méltatását.

Nyugodjon békében!


„Mindig is az számított nálam,
hogy mit szeretek,
mire tartom képesnek magam.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése