2017. augusztus 22., kedd

Öskü rotundaEgy apa-lánya nap keretein belül pár helyet végigjártunk Világapával, és arra gondoltam, hogy ha nem is minden mozzanatát, de egy-két dolgot megosztok veletek az „ismerd meg szép hazádat” égisze alatt. Mivel, ismertek, jó pár kép készült, most szétszedném a bejegyzést részleteire.

Azért is jó ez, mert legalább változtatok a kirándulós bejegyzéseken, nem lesz annyira ömlesztett és hosszú, mint szokott lenni. A szórakozást és az ismereteket azért igyekszem jobban keverni a jövőben, mint eddig.

Másrészt, rájöttünk, az ország keleti részében nem nagyon bóklászunk, igyekszünk ott is nézelődni a jövőben potenciális cél miatt. Jöhetnek kommentben az ötletek.

Első boxkiállásunk Öskü volt, ahol a kerektemplomot vettük szemügyre.


Ahol mise volt, szóval, még, ha akartam volna, se tudtam volna bemenni. Nem azért, mert valószínűleg porrá váltam volna, ahogy beteszem a lábam, hanem, mert betenni se tudtam, ugyanis annyira tömve volt éneklő emberekkel, hogy körülbelül a küszöbön ácsoroghattam, máshol nem.
Így, csupán kívülről tudok nektek képekkel szolgálni.


Tudom, tudom. Valamire nagyon hasonlít, és akiknek mutattam, hol voltunk, döntő többsége azt az egy dolgot jegyezte meg, mint hasonlóság.

Ez a kis rotunda középkori műemlék. Kupolás a teteje, kerek alakú épület. Sokan sokfélét mondtak az eredetére, török mecsettől kezdve, római hagyatékon keresztül a vártorony-maradványig minden szóba került.
Pici résablakai vannak.
Belül inkább patkó alakú, eredetileg a hajója ovális, és feltehetően inkább kúp alakú volt a teteje, mint a mostani állapot. Az Árpád-korban építhették, a 11. században. Az 1700-as években katolikus templomként épült újjá. Mivel később a lakosság száma miatt megszületett a plébániatemplom, inkább kápolnaként használják.


A templomot nem kell keresgetni, ugyanis, mi is kiszögellésként láttuk meg. Egy magaslaton áll, a pályáról is látszik, és a tetejének formája fogott meg leginkább. Nem mindennapi.
Ha jól tudom, Vas megyében van egy hasonló kápolna alap, ha egyszer lesz rá ingerenciám, ellátogatok oda is.

A környezete gondozott, maga a templom sem elhanyagolt, sőt. Gyönyörű állapotban van.

S még jó, hogy előtte Székesfehérváron köröztünk kaja után kutatva – augusztus 20-i kihívás nyitott éttermet találni -, mert falatozó nincs a környéken sajnos. Éhesen ne induljatok oda. Könnyen megközelíthető, még csak hű, de magasan sincs.


Itt mentünk fel, és itt is jöttünk le.
A mellette levő dombról egy-két kép.


Kilátás.


Ami nekem nagyon tetszett, hogy a rotunda melletti területen volt némi vízfolyás, ami igazán romantikus a maga zöld ürességében. Olyan nyugalmat árasztott, hogy el nem tudom nektek mondani… egészen addig, míg meg nem láttam a játszóteret, ahova, hogy is írjam. Muszáj volt hintáznom, és picit majomkodni.
Elvan a gyerek, ha játszik.
Épp egy pónin, vagy min (bár lehet, hogy csillámtehén) billegek.

Ha tehetitek, egyszer nézzétek meg, szerintem megéri.
Remélem, a következő bejegyzésnél is itt lesztek, akkor Nagyvázsonyba megyünk!

2 megjegyzés:

 1. Tök jók a képek, mindig csak távolról láttam ezt a templomot. Kár, hogy nem tudtatok bemenni :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valamikor, remélem, bejutunk. :)
   Megéri egyszer bekanyarodni, és megnézni, mert kívülről is, és a környezete is csodás.

   Törlés