2016. szeptember 20., kedd

John Green & David Levithan: Will & Will„Egy név, két sors”

Kicsit időzavarban vagyok, ami a találkozókat illeti, valahogy mindent más évbe akarok tenni. Ezt a könyvet azóta szeretném elolvasni, mióta utoljára voltam Kemivel könyvhéten. Megvette, meg úgy sztorizott róla, hogy kíváncsi lettem rá. Idén megvettem, most elolvastam.

Egy ismerősöm, aki a polcomat fürkészte, elkerekedett szemmel ennyit mondott: te ilyeneket olvasol? De hiszen ez meleg regény! És, akkor mi van? Ettől még tartalmas és érdekfeszítő.


Fülszöveg
Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik.
A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.


Eredetileg:John Green - David Levithan: Will Grayson, Will Grayson (2010)
A szerzők: John Green, David Levithan
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft. (2015)
Fordította: Komáromy Zsófia
Oldalszám: 302
Műfaj: ifjúsági

Kedvenc  idézete(i)m:
1)
Nem zavar az egyhangú jelentéktelenség. Ami a mindennapi életemet illeti, örömmel választom a csendes kétségbeesést a radikális váltakozás helyett.

2)
Azért érdekel valaki, akit én nem érdekelhetek, mert a viszonzatlan szerelmet sokkal könnyebb túlélni, mint a valaha viszonzott szerelmet.

3)
én: tudod, miért szar a szerelem?
m.w.g.: miért?
én: azért, mert teljesen összefügg az igazsággal.
(…)
Tudom, hogy szar, de bizonyos szempontból jó is. (…) Mármint az, hogy a szerelem ennyire összefügg az igazsággal. Mert ez azt jelenti, hogy a kettő lehetővé teszi egymást, tudod?

4)
fogalmam sincs, hogy ez most poszttraumás stressz, vagy posztstresszes trauma.

5)
mini: tudom, hogy nem változtathatok se apukádon, se anyukádon, se a múltadon. De tudod, mit tehetek? (…) valami mást. én ezt adhatom neked. valami mást.

6)
de ha állandóan arra koncentrálsz, miért olyan rossz neked, akkor soha nem fogsz rájönni, milyen jó is lehetne.

7)
van fogalmad, milyen érzés kidolgozni a beledet, hogy boldoggá tégy mindenkit, de ez mégse tűnik fel egyetlen árva embernek sem?

Gondolatok
Ez az a könyv, amiről nem mertem egyből írni, miután elolvastam, mert annyira a hatása alá kerültem.
Így visszagondolva, nagyon sok ismerősömnek az orra alá tudnám dugni, mintegy tanulópénzt a barátságról. Félő, hogy igen nagy hányaduk nem értené a miértjét. A másik, ami eszembe jutott, amikor gimnázium utolsó évében jöttünk rá egy osztálytársnőmmel, hogy sosem szívtuk egymás vérét azzal, hogy mind a kettőnket Dórának hívták. Ez nem a tárgyhoz tartozik egyik sem, sőt, még köze nincs a két témának egymáshoz, mégis úgy éreztem, le kell írnom.


Kövezzetek meg érte, de számomra John Green egy mágus. Nem tudom, hogy tud úgy írni, hogy az minden esetben hatással van rám, de nem a történet miatt, hanem a mondanivaló hoz elő olyan gondolatokat, érzéseket, amelyekről már megfeledkeztem. Ez a könyv megérintette a kicsi szívemet, a már-már nem létező lelkemet.
A maga tökéletlenségében van a tökéletessége. A szeretet, a megértés és az elfogadás hármasa az, ami meghatároz minket a saját életünkben, ami megmutatja, miről hogy gondolkodunk.
Aztán ott a kamaszélet, a másság, a szülő-gyerek kapcsolat, lázadás. Voltaképpen olyan a könyv, mint egy parfüm. Van alap-, fej- és szívjegye, kell idő hozzá, hogy kibontakozzon és mindenki bőrén más.

A két Will Grayson a maga hátterével, baráti körével, családjával egészen hétköznapi. Mindenki megtalálja bennük saját magát. A kamaszélet buktatóit, mélységeit és szárnyalásait mutatják be, ha eltekintünk a könyv melegség-vonzatától, akkor meg pláne örökérvényű.
Megmutatják, hogy olyan helyen, időben és helyzetben futhatunk össze érdekes emberekkel, a másik felünkkel, sorsunkkal vagy szerencsénkkel, ahol és amikor nem is gondolnánk. A megtartásukhoz pedig, piszkosul sok munka kell, és nem egy emberes feladat.

Végig hiteles, a humora rendben, sőt tulajdonképpen minden és mindenki, mindig jó helyen vannak a történetben. Remek stílusa van a két szerzőnek.
A szempontváltások okozhatnak némi kavart a hangulatban, attól függően, kit hol kap el a történet – mert ez a pont egyszer csak megjelenik.


Érdekes volt, hogy a történet Will és Will életéről szól, az egyik depresszióval lázad, a másik folyton akar valamit, de nem lép. Mégis, mindkettejük életében jelen van Mini Cooper, aki köré észrevétlenül, szép lassan feltekeredik a sztori. Mind a kettő. S annyira akarod olvasni, annyira vársz egy kirobbanó véget, hogy ami lesz, azon csodálkozol egy sort.

Két negatívuma volt számomra, hogy voltak részek, melyek teljes káoszt szültek a fejemben, esetenként nem értettem, miért lesz az az útkeresés vége, ami. A másik, hogy van olyan író, akinek megy, jól áll a végeláthatatlan ismételgetés (Palahniuk), de ott is sok egy idő után. Az itteni érzés kifejezésének a kifejezésének a kifejezése sokszor idegesítő volt.

Amit pedig mindenki megtanulhat a barátai felé nézve, az Will két szabályát: 1) Szard le!, 2) Fogd be!

Ajánlom:
Úgy gondolom, minden olvasó más. Hogy szeretik-e, meg akarják-e érteni, át akarják-e érezni, függ annak a személyiségétől, ízlésétől, aki a könyvet a kezében tartja. Mindenféle nagyobb várakozás nélkül érdemes nekikezdeni. Így ajánlom kortól, nemtől függetlenül mindenkinek.

Képek forrása:
moly.hu
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/a8/1f/3c/a81f3c2762e1ea234c1fbb4fd90d04b1.jpg
http://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/hostedimages/1380383282i/741446.jpg

2 megjegyzés: