2015. december 18., péntek

Makrancos és felejthetetlen: Katharine Hepburn



Hogy miért pont rá esett a választásom, nem tudom. Egyrészt azért tartom fontosnak beszélni róla, mert ő soha nem adta fel. Másrészt, a bloggal kapcsolatos egyik mottóm az, amit ő mondott, és mondtam már másoknak is, akik ihletüket, erejüket vesztették:
„Ha mindig azt csinálod, ami érdekel, akkor legalább egy ember elégedett lesz.”

Lázadó volt, öntörvényű, független és konok. Nem félt elmondani a véleményét, s ez becsülendő egy olyan helyen, ahol minden a képmutatásról szól, s egy olyan korban mert önmaga maradni, amikor a levegőt a glamouros csillogás hatotta át.


1) Katharine Houghton Hepburn 1907. 05.12-én született az Egyesült Államokban, Connecticutban. Értelmiségi családban nevelkedett. Édesapja urológus volt, míg anyja szüfrazsett. Szókimondónak, ambiciózusnak nevelték. Az így kapott lendületet sportban vezette le. Versenyszerűen golfozott, lovagolt, teniszezett és úszott.

2) A Bryn Mawn College óráin határozta el, hogy színésznő lesz.

3)
14 éves volt a bátyja, amikor véletlenül felakasztotta magát. Akkora törést jelentett Katharine életében az eset, hogy a fiú születésnapját, november 8-át a sajátjaként ünnepelte sokáig.


4)
Színészi pályafutását a Broadwayn kezdte. A harmincas évek elején kapta meg élete első főszerepét.

5) Tizenkét alkalommal jelölték Oscar-díjra, amit négyszer szobrocskára is váltott, először huszonhét éves volt. Annak ellenére, hogy megjutalmazták munkásságát, az átadón sosem jelent meg.
Ébredj velünk! (1933)
Találd ki, ki jön vacsorára! (1967)
Az oroszlán télen (1968)
Az aranytó (1981)

6) Hepburn nem alkalmazkodott Hollywood elvárásaihoz. A filmvilághoz kellő báj és kellem hiányzott belőle. Például, azért nem ő kapta meg Scarlett O’Hara szerepét, mert a készítők szerint nem volt elég finom egy úri hölgyhöz. Öltözködésében, megjelenésében is fiús volt, interjúit sosem vette komolyan, ezért Hollywood a perifériára szorította. Többször visszatért a Broadwayre.

7) Annak ellenére, hogy gyakorlatilag majdnem 28 évig kerülgették egymást Spencer Tracy-vel, Katharine csak egyszer ment férjhez. Nem a színész lett a választottja, hiszen ő végig egy másik hölgy férje maradt. Katharine, Ludlow Odgen Smith-szel kötött házasságot, bár inkább barátság volt az, semmint igazi frigy. Életében Howard Hughes is fontos szerepet játszott. Ezt az Aviátor című film örökíti meg.

8) Tracy annyira megérintette a színésznőt, hogy 1942 és 1950 között hat filmet forgattak együtt. Akkor sem hagyta magára, amikor a férfi kemény alkoholista lett. Évekig ápolta őt, feladta a karrierjét is egy időre. Utolsó közös filmjük után kapott Tracy szívrohamot, amibe belehalt. Katharine sosem nézte meg az utolsó filmjüket. Tracy volt élete nagy szerelme.


9) Kedvenc ruhadarabja az overall volt, amit kényelmes tornacipővel hordott leginkább.

10) 1991-ben írta meg önéletrajzi könyvét „Me” (Én) címmel. Három évvel később forgatta utolsó mozi- és tévéfilmjeit. Aztán végleg visszavonult, magányosan tengette mindennapjait. 96 éves korában, otthonában hajtotta fejét örök nyugalomra, Old Saybrook-ban 2003. 06.29-én.

2 megjegyzés:

  1. Szimpatikus nő. Azért azon lesek nagyokat, hogy nem kapta meg Scarlett szerepét, hiszen Scarlettnek pont az volt a baja, hogy nagyon akart úrinő lenni, csak nem ment neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A személyes véleményem az, hogy hidegebb a tekintete, és mivel úgy tűnt, sem alkalmazkodni nem akar a kor és a hely szelleméhez, valamint kellőképpen komolyan sem veszi a felhajtást, inkább nem kockáztattak, és biztonsági játékot játszottak vele kapcsolatban.

      Törlés