2015. december 14., hétfő

Chuck Palahniuk: Beautiful You



Karácsonyi ajándéknak szánom ezt a könyvet, viszont annyira elkötelezett híve vagyok az írónak, hogy muszáj volt kiolvasnom a könyvet, mielőtt becsomagolom. Bár, szerintem, ha ez megtörténik, akkor leszaggatom a régit, elolvasom, és újrakötöm. Úgyhogy a leginkább költséghatékony megoldást választottam. Inkább kézbe vettem csomagolás előtt.


Fülszöveg
A Harcosok klubja szerzőjének vadonatúj regénye disztópikus világba enged bepillantást: eljön a kor, amikor a nőknek nem lesz többé szükségük férfiakra, hiszen sokkal különb gyönyört remélhetnek a ravasz fortéllyal rájuk tukmált szexkellékektől. Otthagyják családjukat, karrierjüket, bezárkóznak szobájukba, és csak akkor jönnek elő, ha lemerült az elem a készülékben.
Penny Harrigan egy menő manhattani jogi cégnél dolgozó, tipikus szürke egér: nem túl szép, nincs sok pénze, nincs pasija sem. Ezért igencsak váratlanul éri, amikor a cég egyik ügyfele, a szoftvermilliárdos C. Linus Maxwell vacsorára invitálja egy exkluzív étterembe. A férfi utána egy párizsi hotellakosztályba csábítja Pennyt, ahol egy hosszas és a kísérleti alanyt alattomos módon kihasználó tortúra veszi kezdetét: a lánynak a Beautiful You fantázianévre hallgató „testápolási eszközcsalád fejlesztésében kell közreműködnie. De mire ráébred, hogy bajban van, már késő…
A regény Palahniukra jellemző módon gyilkos szatírája a korunk vásárlóvá alacsonyított emberét a végletekig kihasználó manipulatív praktikáknak.

Nem lehetett kétséges, hogy mi fog történni ezután. Miközben televíziókamerák közvetítették a jelenetet szerte a világon, Clarissa Hind, az Egyesült Államok negyvenhetedik elnöke előhúzott egy ,35-ös kaliberű pisztolyt a blézere belső zsebéből. A fegyver csövét a halántékához illesztette. És meghúzta a ravaszt.


Eredetileg: Chuck Palahniuk – Beautiful You (2014)
Kiadó: Trubadur Kiadó (2015)
Oldalszám: 296
Műfaj: szépirodalom

Kedvenc idézete(i)m
1)
Fiatalkori botlásainknak (…) életünk maradék éveiben kell megfizetnünk az árát.

2)
Felidézte magában a Párizsban töltött időt, és úgy érezte, mintha a fél élete azzal ment volna el, hogy sebekkel borított testtel ágyban fekve bort iszik. Eszébe jutott, hogy éppen ilyen lehet Melanie Griffithnek lenni.

3)
Fiatalemberek egész nemzedékét bűvölte el a szerelem nélkül is elérhető megkönnyebbülés varázsa, és tűntek el nyomtalanul a társadalom útveszőiben. Alagsori szobákban megbújva, az élvezetek hajszolásának bűzében dagonyázva teljesen megfeledkeztek arról, hogy igazi szerelmi kapcsolatot alakítsanak ki egy valóságos partnerrel.
(…)
Szakértők szerint a probléma akkor keletkezett, amikor ősi állati ösztöneinknek a modern technológia robbanásszerű fejlődésével kellett szembenézniük. (…) Maxwell  új termékeinek sorozata ugyanilyen hatást vált ki a nők esetében is.

4)
A gyönyörnek is ugyanúgy át kell jutnia a testeden, mint az ételnek. Ha összegyűlik, semmi másnak nem hagy helyet benned. Felrobbansz. Az egyetlen reményed az, hogy az egyik örömöt a másikkal helyettesíted. (…) Összpontosíts arra, amit szeretsz, és megszabadulsz a rontástól.

5)
Egy régi közhely szerint a „önmagunk jobbá tétele csupán maszturbálás”. Most végre a fordítottja is igaz lehet.

Gondolatok
Az a baj a szürkeötvennel, hogy azt egyszer elolvasod, és beeszi magát az agytekervényeidbe. A könyv tartalmát tekintve, ezt nevezhetnénk a rózsaszín ötven árnyalatának, hiszen, amikor bejött ez az agyonhypolt valami, akkor valahogy úgy képzeltem el Mr. Grey karakterét, ahogy Palahniuk papírra vetette C. Linus Maxwellt. Ahol a külcsín szebb, mint a mételyes, ádáz belbecs. Maxwell – és kütyüi – a világuralomra törés tipikus példája azért, hogyha már én szenvedtem, szenvedjen mindenki, mert a világ vette el tőlem azt, amit megérdemlek. Eleinte nem sejtettem, mire megy ki a játék, de a végére szépen összeállt a kép, s az igéző, dúsgazdag fiatalemberből egy szörnyeteg lett.
Penny, mint női karakter is tetszetős, amilyen átalakuláson megy keresztül a könyv elejétől egészen a végéig. Nála az édes tudatlanság, az ártatlanság az, ami gonosz alapokon nyugszik, és kebelezi be őt észrevétlenül.

Ez egy könyv arról, hogy Maxwell kifejleszt egy olyan termékcsaládot, mely nők millióit juttatja el a gyönyör legfelsőbb szintjéig. Persze, mindez egy ember kezében összpontosul. Ha ellenállsz, meghalsz. Ha nem azt gondolod, amit én akarok, meghalsz. Így, vagy úgy, a lényeg, hogy zombiként alárendelődsz, vagy meghalsz. Köszöntelek a fogyasztói társadalom birkái között!
Átvitt értelemben persze.
Mert a könyv lapjain inkább az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy ha a szexuális segédeszközöket behelyettesítjük bármivel, ami tömeghisztériával jár (kuponnapok), vásárlásra ösztönöz újra meg újra függetlenül attól, hogy szükségünk van-e az adott termékre, vagy sem, teljesen hétköznapi. Megveszed, mert trendi. Mert a másik ember is megveszi. Mert helyettesít valamit, amiről azt hiszed, hogy helyettesítened kell.

Amúgy, hogy ez női rabigáról, szabadságról, pénzről és hatalomról, egy múltbeli sérelem megtorlásáról, másról vagy ezekről mind szól, nem szeretnék beszélni. Inkább olvassátok el, hogy rájöjjetek a megoldásra.


Azt vettem észre, hogy az emberek 90%-a csak a Harcosok klubját olvasta tőle, igaz, a film is zseniális, ami belőle készült. Gy. K. A fulladásból is lett film, csak kevésbé volt mély tartalma. Úgy gondolom, hogy kár tartani tőle, mert lehet, hogy ponyva. Lehet, hogy nem mindennapi. Nekem tetszenek a megfogalmazott gondolatai, az életből merített groteszk nézőpontja. Szatírái sokkal többről szólnak, mint az, amit olvasunk. Tisztelem benne, hogy nem biztonsági játékos. Habár, az alaptörténete ebben az esetben egy felfuttatott, manapság népszerű dolog, de mert elrugaszkodni, a saját hangján mesélni róla. És beválik.

Tulajdonképpen, az átélt élmény árucikké válik Hamis intimitás, kielégülés, nyitottság köszön vissza ebben a regényben. Olyan érzések, melyeket mi elképzelünk magunknak, hajtjuk, és ahogy nem kapjuk meg, vagy máshol keressük, vagy erőszakosabban keressük nem figyelve arra, hogy koponyafejű ruhafogasokként sétálgatunk fel s alá.

A szerzőről
1962-ben született író, újságíró. A Harcosok klubja óta 12 regénye jelent meg. Írói műhelye van, több díjat nyert, és a Cacophony Society portlandi csoportjának tagja.

Ajánlom
Aki szereti a formabontó irodalmat, akiknek nem feltétlenül jött be a szürkeötven, vagy akiknek éppen nem tetszett. Akik szeretik Palahniuk műveit, és azoknak, akik szeretnének egyet kísérletezni, tetszik-e nekik, vagy sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése