2015. november 8., vasárnap

Pikáns tökleves



Így ősszel mindig megszaporodik itthon a sütőtök. Néha azon csodálkozom, hogy nem vagyok még narancssárga, ugyanis, leginkább csak én eszem. Mr. A tökhajóként, én meg mindenhogyan. Mindig más fűszerezéssel. Ezen, és a csípős paprika imádatunkon felbuzdulva készítettünk el egy pürélevest.

A története az, hogy ment valamelyik csatornán egy fiatal srác, aki elkészítette. Tátott szájjal, nyáladzva néztük végig. A feliratoknál AEmber hátrafordult egy egyszerű kérdéssel: ugye jegyzeteltél?

Ami kell:
Legalább 1 kg sütőtök
1 kk kakukkfű
1 ek olvasztott vaj
2 ek olaj
Egy 4 cm-s sárga sárkány (kívánalom szerinti chili)
2 vöröshagyma
fél liter zöldségleves
400 ml kókusztej
só, bors


A tököt tisztítjuk, vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és jó szokásunkhoz híven, megsütjük. Amikor kész, kibelezzük lehetőleg úgy, hogy a héjának minden részét távolítsuk el.

A vajat egy lábasba teszem, rádobom a hagymát, s amikor megpirult, ráborítom a tököt.
Átpirítom őket, hogy átvegyék egymás ízét. Kakukkfüvet szórok rá.

Amikor kész vagyok vele, felöntöm a levessel, hagyom rottyanni, majd hozzáadom a kókusztejet.

Beleszórom a morzsolt paprikát, sót és borsot, összefőzöm.
Utána leveszem a tűzről, és egy botmixer segítségével pürésítem. Persze, kóstolgatom közben, ha netán után kellene sózni.

TIPP:
Múltkor kihagytuk a levest, mert még kocka sem volt itthon. Vízzel pótoltuk. Annyira hiányzott belőle, mint a fene. Az, hogy a tej vagy a leves kerül bele előbb, az mindig attól függ, mikor melyik kerül előbb Mr. A kezébe.
Nyesedékből is készítettük már, akkor a sütésnél arra vigyázzunk, hogy amikor már érződik a tök illata, akkor egy lapát segítségével mozgassuk át.
A chilivel bánjunk csínján. Az eredeti recept mennyisége – persze függ a paprika erősségétől – sok volt, égett a gyomrunk tőle. Most ettől annyira nem, de karcol azért.


Jó étvágyat hozzá!


Eredeti recept:

2 megjegyzés:

  1. Még nem sikerült jóízű sütőtök krémlevest ennem. Amikor egyszer kóstoltam, citrom íze volt és kicsit meglifteztette a reggelimet. Szóval fogalmam sincs milyen lehet a jól elkészített leves, de a képeid nagyon guszták :P Magát a sütőtököt amúgy imádom és egyszer jó lenne finom levest is kóstolni belőle, ami kivételesen nem citrom ízű :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Citromízű? Jó volt az a tök?
      Én eddig a receptig nem ettem töklevest. Ez inkább édesebb, hála a sült töknek, és a kókusztejnek.
      Igazság szerint, ha a tököt nem fűszerrel sütöd meg, akkor édes lesz. Amikor fűszerrel sütöm, akkor figyelnem kell mindig, hogy ne égjen oda, ne legyen kesernyés, savanykás.
      Megéri elkészíteni. Ha egy picit sűrű lesz a végén, icipici vízzel lehet rajta javítani, de megéri. Pikáns, édes, mintha keleti étel lenne. :D

      Törlés