2015. október 24., szombat

Öt sült sajt




Mondd ki gyorsan. Új nyelvtörő. Öt sült sajt, meg tíz sült sajt, az sok sült sajt. :)

Régen volt recept a blogon, amit restellek, de újabban hamarabb elfogy a kaja, mint hogy le tudnám fotózni, pedig alkottam egészen pofás, ehető, ízletes finomságokat, nem csak süti témában.
A mai napra egy sós nyalánkságot hoztam, kifejezetten olyan sajtimádóknak, mint amilyen én vagyok.


Még a görögöknél ettünk hasonlót, Mr. A azóta lovagol az idegeimen, hogy csináljam meg, csináljam meg, mert hű, de finom lesz. Két adag készült, mind elfogyott. Igaza volt. Ez a kaja bűnös élvezet.


Nagyon bonyolult recept következik!

Ami kell:
5 féle sajt (vagy több): trappista, edami, füstölt, gouda, parmezán
1 nagy fej paradicsom
Olaj (vagy bármi zsiradék)
1 csipet: bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoranna és borsikafű

Egy tűzálló kerámiatálat megkenek olajjal. Nem kell, hogy tocsogjon benne. Én olyan 1 evőkanálnyit tettem a tál aljába, és körbekentem vele az egészet.
A paradicsomot megmostam, felkarikáztam, és a tál aljára helyeztem őket.
A paradicsomra rászórtam a fűszereket.
A sajtokat lereszeltem, egy tálban összekevertem, aztán a paradicsomra halmoztam.

A sütőt mindenek előtt előmelegítettem 180 fokra, aztán lejjebb vettem a fokozatot, és 30 percig sütöttem.

Amikor kész, tányérba szedjük, és ahogy van, bekebelezzük.


TIPP:
A sajtok milyensége ízlés dolga. Nyilván, ha görög éterről beszélünk, akkor fetát kellett volna használni. Nos, az akkor nem volt a boltban. Legközelebb több sajtból fogom készíteni.
A mennyisége attól függ, mennyit szeretnénk készíteni.
Autentikusan majoranna és borsikafű nincs benne.
Adagonként cseréptálban készítik, úgyhogy, ha valakinek van az, abban kísérletezzen.
Az eredeti receptben, ha jól emlékszem, fél óra, és 180 fok a sütési paraméter. Nekem ezzel odakapott a széle, így alacsonyabb hőfokot használtam – bár nem tudom a tálamat lefedni, ez is hiba lehetett.
A sajtot megérte reszelni, selymesebb ételt kaptam vele.

Jó étvágyat hozzá!

10 megjegyzés:

  1. Hmmm, érdekes, én is szeretem a sajtokat, biztos finom lehet. Ilyesmit alufólia alatt szoktam sütni, majd a végén légkeverésessel megpirítom, ekkor már alufólia nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az alufólia utólag jutott az eszembe. Előbb mondtam a páromnak, hogy veszek két kisebb kerámia edényt fedővel. Viszont alacsonyabb hőfokon ugyanazt a hatást értem el. Pirult volt a teteje, így nem volt főzelékszerű, de nem panaszkodom.
      Ősöreg sütőm van, ami szerintem még hírből sem hallott a légkeverésről. :)

      Törlés
  2. Ez istenien hangzik, leszámítva a paradicsomot. Tudnál helyette javasolni valamit? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cukkini, padlizsán vagy kaliforniai paprika.
      Édesapámék az első kettővel csinálják, úgy is nagyon finom, bár én mindig lepiszkálom annak a két zöldségnek a héját.
      A lényeg, hogy engedjen levet, és ne legyen plusz íze, hacsak nem pont az a cél.

      Törlés
    2. Cukkini ^^ részemről is csak héj nélkül. Köszönöm! :)

      Törlés
  3. Oké...ez még a zöldségváltoztatással is nagyon finomnak hangzik! :)

    VálaszTörlés
  4. Fuu de megkívántam most egy kis sajtot... Sütve, olvadva nyamii
    Szerintem ezt nemsokára biztos ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááááát, ha úgy nem, de majd legközelebb itt leszel, azt' csinálok neked! :D

      Törlés