2015. október 9., péntek

MentőexpedícióKihasználtuk tegnap azt, hogy szabadnapunk volt, és mindenki más a boltokban taposta le egymást, mert éppen glamourizálódtak, így a mozik gyakorlatilag üresnek bizonyultak.
Tudom, hogy mindenki azt mondja, előbb a könyvet olvassuk el, mert ez így van rendjén. Megszegtük ezt a szabályt, mert teljesen más könyv van éppen terítéken, ám nem tudtunk addig várni.
Ráadásul 3D-ben néztük, hogy tényleg „ott legyünk a Marson”… jó, elismerem… az űr iránti vágyódásunk már-már fétis.


The Martian (2015)
amerikai sci-fi, 141 perc
Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyv: Drew Goddard
Író: Andy Weir

Szereplők:
Matt Damon – Mark Watney
Jesscica Chastain – Melissa Lewis
Chiwetel Ejiofor – Vincent Kapoor
Michael Pena – Rick Martinez
Jeff Daniels – Teddy Sanders
Kate Mara – Beth Johanssen
Sean Bean – Mitch Henderson
Kristen Wiig – Annie Montrose

Társai a Marson hagyják Markot, miután egy homokviharban halottnak nyilvánítják. Míg ők hazafelé tartanak, a Földön kiderül, hiba történt. Mark pedig kénytelen feltalálni magát addig, míg a mentőcsomag vagy a csapat oda nem ér hozzá. Meg kell küzdenie a vörös bolygó minden viszontagságával és az ember határaival.

Gondolatok
Azt tudom, hogy hasonló helyzetben úgy kinyiffannék, hogy öröm lenne nézni. Egyrészt, velem az ördög nem alszik, másrészt, nincs annyi szürkeállomány-kapacitásom, hogy ne roppanjak össze. Mert lássuk be, az űr a legridegebb hely, ahol ember egyedül maradhat, és jöhet a vákuum, a falrepedés, a nyomáskülönbség, az ellenséges bolygó ellenséges környezete, az étel, -víz és –társasághiány, nem beszélve a levegőről, aminek hiánya kimondottan fojtó tud lenni. Önuralom, lélekjelenlét, kitartás és hit kell ahhoz, hogy mindezt túléld. A baromi nagy szerencséről nem is beszélve.
Mark Watney esetében ez utóbbi is nagyban közrejátszott, mert semmi olyan létfontosságú berendezés nem adta meg magát, ami nélkül nem tudott volna működni. Igaz, ha ez megtörténik, a botanikus sikere onnantól vált volna hiteltelenné.

Tetszett, hogy apránként jött rá mindenre, és nem adta fel. A humort is megtalálta mindenben, hiszen, ha humor nincs, akkor élet sincs, mert az irónia nélkül nem lehet ezt túlélni ép elmével. Az is nagyszerű volt, hogy miután tudtak vele kommunikálni, a Földön mindent kipróbáltak, amit mondtak neki, hogy tegyen.
A három helyszínen játszódó film – Földön, Marson és a visszafelé tartó csapattal az űrben – annyira lebilincselt, hogy a végén azt vettem észre, amikor Markot kilövik a vörös bolygóról, levegőt sem veszek.
Feszes, lüktető, szórakoztató sci-fi. Elmegy, kimondottan nem szól semmiről, hacsak nem a kitartásról, és annak módozatairól. Hogy álld meg a helyed egy olyan terepen, ami ellened dolgozik? Hogy találd fel magad méla magányodban? Mire vagy hajlandó, hogy életben maradj?


Nagyszerű képi világa van – vágyom a Marsra. Persze, neme gyededül ott ragadni, de eszméletlen szép, az a hely, ahol felvették ezeket a jeleneteket. A Művészetek Palotáján, mint Pekingen jót röhögtem amúgy… főleg, amikor láttam mögötte a hidat és a HÉV-et.

Egyedül Sean Bean volt nekem senki. Az ő szerepét bárki eljátszhatta volna, és elsüthetett pár Gyűrűk Urás poént (lehetett volna GoT is), viszont nem tud játszani. Ugyanolyan, mint Zeuszként, Boromirként vagy Ned Starkként.
Rajta kívül minden karakter jó, minden színész remek!


A film után arról beszélgettünk, mi a legijesztőbb az űrben. Nem a feketeség, a levegő hiánya, vagy hogy mikor érnek oda hozzád. Éhen vagy szomjan halni is jobb, mint végeláthatatlanul pörögni. Azt nézni is rossz volt. Mert a pörgés nem áll meg, nincs ellenállás, foroghatsz a végtelenségig. Brrr…

Szeretem Ridley Scott rendezéseit, őt, mint rendezőt, akkor is kitartottam mellette, amikor a filmipar egy-két nyilatkozata miatt páriának kiáltotta ki.


Mindenkinek ajánlom, aki szereti a nem feltétlenül olyan sci-fit, amiben lények jönnek, horror vagy akciófilm inkább, hanem egy drámába oltott humorbombát szeretne látni az emberi találékonyságról. Akik szeretik Ridley Scott rendezéseit.
Ezt a filmet jó érzés nézni!!!

6 megjegyzés:

 1. Mattet a Sorsügynökségben szerettem meg, azóta megnézek bármit, amiben van. De hogy megint az űrben van :) Megjegyeztem ezt a filmet, köszi, hogy megírtad a kritikát, férj pont mondta, hogy ez jó lesz. Neki a sci-fi csak jó lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én meg a Dogma című filmben, bár ott lehet, hogy a karakterének szájába adott szövegei miatt. Ez a filmje speciel sokkal jobban tetszett, mint a korábbi Elysium. Nekem az nagy csalódás volt ahhoz képest, milyen volt a trailer, meg a kapcsolódó honlapok.
   Nálunk is hasonlóképpen vagyunk, viszont a hard sci-fi imádó felemnek annyira nem jött be, mint nekem. Tetszett neki is, de nem imádta.

   Törlés
 2. Örülök, hogy ilyen pozitívan nyilatkoztál erről a filmről, mert naaagyon szeretném moziban megnézni, csak még férjet kell elcsábítani rá valamikor :P Lenyűgözött a trailere, amúgy is imádom az ilyen űrbéli témákat, szóval nagyon kíváncsi leszek rá :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, sikerül minél előbb, mert tényleg megéri ezt látni. Főleg, amikor a marsi jelenetek vannak... 3D-ben olyan, mintha ott lennél. :)

   Törlés
 3. Sok jót olvastam róla, mi jövő héten tervezzük megnézni :)

  VálaszTörlés