2015. október 23., péntek

Az utolsó boszorkányvadászAzt csináltam, amit nem szabadott volna. Betegen mentem moziba. Nem is az volt a baj, hogy a hangosabb jeleneteknél próbáltam orrot fújni, vagy köhögni, hanem a fényhatás. Azt hittem, kifolyik a szemem. De megérte. Totálisan elégedett vagyok. Megkaptam a Halloween előtti boszi-adagomat.

Ezzel a SW-ig letudva a mozizás. Lehet, hogy alulértékelem, lehet, hogy nem, de mivel Diesel-film, túl magasra nem tettem a mércét. Viszont, megugrotta, kellemes csalódást okozott.

Az előzetesekben pedig, láttam a világ legunalmasabb, legsemmitmondóbb, legrosszabb trailerét (A tengernél), és az agyamat megpiszkálta Johnny Depp új mozija. Végre játszani is fog, nemcsak az agyonrágott JS-t fogja hozni. Na de, ezen átevezve, szedjük szét a filmet.


The Last Witch Hunter (2015)
amerikai akció-fantasy, 106 perc
Rendező: Breck Eisner
Forgatókönyv: Cory Goodman, Matt Sazama, Burk Sharpless

Szereplők:
Vin Diesel – Kaulder
Rose Leslie – Chloe
Elijah Wood – 37. Dolan
Julie Engelbrecht – boszorkánykirálynő
Ólafur Darri Ólafsson – Belial
Michael Caine – 36. Dolan


Pár száz évvel a boszorkánykirálynő halála után, napjainkban a boszorkányok továbbra is közöttünk élnek. Varázslataikat nem használhatják embereken. Kaulder, az egyetlen, aki megmaradt az ősi boszorkányvadászok köréből a mai napig az utcákat róva börtönzi be azokat, akik sötét mágiával élnek. Miután fegyverhordozóját megátkozzák, rá kell jönnie, hogy nem a sötét mágiát használóktól kell igazán tartani, hanem azoktól, akik fel akarják támasztani a királynőt.


Gondolatok
Jó volt. Nagyon jó, kellemeset csalódtam a filmben. Nem vártam tőle nagy dolgot, sőt, inkább féltem, hogy el lesz szúrva az egész, de nem. Leginkább a Démonvadászhoz tudnám hasonlítani. Hangulatában teljesen ugyanolyan, tény, kicsit más a vezérfonal. Azt kértem csak, hogy a trailerben ne lőjék el a jó jeleneteket, meg az összes tökös, túzgyújtós-gyilkolós-darálós képet. Nem is tették.

Mondanivalójában nagyon nem lehet mélyre túrni, de ez szórakoztató mozi, nem értékkeresés. Legalább annyit lehet leszűrni belőle, hogy aki barát, az nem feltétlenül az, és az ellenségek között is lehet kincset találni.

A filmmel két problémám volt. Meghagyták a folytatás lehetőségét, ettől viszont olyan ízű lett a dolog, mintha sok hűhót láttunk volna a semmiért. Úgy gondolom, hogy van benne egy baki, amin elment mindenki, pedig a filmben benne van, nem használták ki, jól semmiképpen, és ha folytatást is akarnak, akár különálló részek is lehetnnek. Nem kell, hogy B az A-ból következzen.

A másik Belial, akinek ez a beceneve volt, de hatásosabb, mint a Baltazar akárki, akinek hívták. Na, az ő elintézési módja nem tetszett. Túl könnyű, túl egyszerű. De a boszorkánykirálynő is pepitában ugyanez, amit ha az előző gondolatmenetembe csapunk bele, valahol érthető, valahol kár érte.

Karaktereiben élvezhető volt.

Mr. Dieselre írták ezt a filmet, ezért elbírta. Érdekes volt őt vikingként látni – csak én gondolom, hogy az, nem biztos, de úgy nézett ki. Azt is megtudjuk, hogy van ám arcjátéka, csak nem használja. Nem volt idegen ebben a fajta világban. Kaulder karaktere a magányos harcos megtanul értékelni és ítélni. Amúgy önmaga maradt.


Chloe, aranyos boszi. Tökös, talpraesett. Annyit értetlenkedik, vagy csajoskodik, amennyi kell ehhez a filmhez. Kevésbé volt humoros, és talán más szereplővel jobb lett volna, mert merevek a jelenetei.


Frodó is megér egy sötét misét, mert bár a lehető legkiszámíthatóbb karakter, jól hozza azt, amit kell. Jól dolgozik az arcával, és annyi és olyan szöveget adtak a szájába, ami megbillentett egy pillanatra.

Ők hárman azok, akik szerepeibe talán magunkat is bele tudjuk látni. Caine tulajdonképpen az ártatlan szenvedő, aki a háttérben marad, gondolom, ha lenne folytatás, lenne még szerepe. Ja igen. Ami még probléma. A szárnysegéd túl hamar esik ki a pikszisből, és Kaulder Chloe mellett dönt. S ez az, ami miatt úgy érzi az ember az első negyed órában, hogy tudja, mi a vége.
Ami nem baj. Felnőtt fantasy, ennek is vannak eszközei, amivel operál. Ezért is mondtam, hogy nem az a film, amiben tanulságot kell keresni. Humoros, akciódús.
Ezt a filmet nem azért nézed, mert új dolgokat ad, vagy mást, mint az eddigiek. Ezt azért nézed, mert meg akarod ölni a boszorkánykirálynőt. Mert élvezni akarod, ahogy a rúnakövek dobálják a gépet, ahogy a kard pengéjét körbenyalábolja a tűz, ahogy a halálízű löttyöket iszogatják a gyanútlan kis halandók.

Hangulatos, átgondolt, látványos. És ezt nem csak a fantasy-fétisem mondatja velem. És nem is az, hogy a csodaszépnek kikiáltott modellek valójában aszott banyák, akiket egy bűbáj tart egyben.

Ajánlom mindenkinek, aki Halloweenkor nem tud magával mit kezdeni, vagy szereti a Diesel-filmeket, fantasy filmeket, ki akar kapcsolódni.

2 megjegyzés:

  1. De jó színészek játszanak benne. Már miattuk is megérné megnézni. Nekünk ugyan marad majd az online verzió, de azért kíváncsian várom! :)

    VálaszTörlés