2015. október 3., szombat

Aleska: De hová tűnt Emese?Ti tudjátok a legjobban, nem szoktam ünnepelmények könyveit lapozgatni önszántamból. Igazság szerint, nem érdekelnek a titkaik, botrányaik, ügyes-bajos dolgaik, a kitárulkozás és a magyarázkodás, miért választotta azt az utat, amit.

Most mégis Aleska könyve után nyúltam. Nem titkolom, főleg a borító miatt. Belelapoztam, és már akkor láttam, hogy a külcsín és a belbecs távol állnak egymástól.

Fülszöveg
Aleska nevét mindenki ismeri, de történetét vajon hányan?
Mennyien tudják, hogyan lett Emeséből, a kisvárosi álmodozó kamaszlányból Aleska Diamond, majd hogyan változott vissza hosszú, rögös, kalandos út után Emesévé?
Kevesen.
Tíz férfi – tíz pikáns, olykor vicces, olykor szomorú történet, mely felöleli Aleska elmúlt 10 évét, a kamaszlánytól a legmagasabb díjakat kiérdemelt pornósztáron át, a mai Aleskáig, Emeséig. Tabuk nélkül, úgy, ahogyan az valóban történt.
ALESKA DIAMOND első könyve kalandokban gazdag életének igaz történetét dolgozza fel. Őszinte és kitárulkozó, tükörbe néz, vallomást tesz a világnak és levonja a következtetéseket.


Eredetileg: Aleska – De hová tűnt Emese? (2015)
Kiadó: Álomgyár Kiadó (2015)
Oldalszám: 192
Műfaj: életrajz, memoár

Kedvenc idézete(i)m:
1)
(…) valóban mögöttem van már számos dolog, melyeken így vagy úgy, de át kellett mennem. Jó is, rossz is. De semmit sem bántam meg, mert minden történés, életszakasz tanított nekem valamit, amikor lezárult.

2)
Soha többé nem akarok kiszolgáltatott lenni. Soha többé nem akarom, hogy másra legyek utalva.

3)
Hiszen minden kapcsolatban új emberré válunk, minden kapcsolat után kicsit új emberek leszünk.

Gondolatok
Úgy gondolom, mindenkinek megvan a maga útja, amit be kell járnia ahhoz, hogy fejlődjön, felnőjön, tanuljon. Az ő fejlődéstörténetét követhetjük végig, hogy miért választotta a pornózást, majd miért mondott le róla végül, persze színesítve saját életének buktatóival.

Egyszerű, könnyed történet. A fő szál (Márk) meg van törve azokkal a múltbéli alakokkal, eseményekkel, melyek azzá a nővé változtatták, aki ma is. Nem volt egy egyszerű menet, az egyszer biztos. Meg is értem, hogy mindenki ahhoz nyúl, amihez tud. A pornózást személy szerint én nem nézem le. Ő is meghozott egy döntést, volt egy álma, mindent meg is tett érte, és vállalja egy bizonyos pontig.

Tetszett a könyv felépítése, gördülékenysége. Ha tényleg ő írta, mindenféle segítség nélkül, akkor emelem kalapom előtte, mert sokkal több van benne, mint azokban, akik valakinek elmondják a történetüket, aztán a névtelen meg majd jól megírja. Tetszett, hogy beszélgetéseken keresztül ismerjük meg egyre jobban a világát.

Azért írtam, hogy egy bizonyos pontig vállalja, mert eleinte nem bán meg semmit, aztán egyszer csak átfordulunk abba, hogy leginkább kitörölné, mert mi lesz, ha egyszer lesz gyerek. Hogy fogja megmondani neki, mennyit ártott a szeretteinek ezzel. Hirtelen Aleska egy gonosz én lesz, aki úgymond felelőssé tehető ezekért a bakikért az életében. S van Emese, aki mindennek tulajdonképpen elszenvedője. Igazság szerint, bejárta azt az utat, amikor visszatért önmagába.
De ez volt, ez van.
Minden lépést ő tett meg, csak könnyebb azt mondani, hogy az egy „másik én” volt. Az is mi vagyunk. Egy korszakunk, egy szerepünk.
Ettől egy kicsit tanmesés íze lett a dolognak, kevésbé élveztem, mert innentől picit nehezebben azonosultam vele.

Őszinte könyv, szaftos pletykáktól mentesen. Elgondolkodtatott, tanulságot is le lehet vonni, ahogy ő is teszi, s talán kevesebben mondanak ismeretlenül ítéletet felette, ha elolvassák a könyvet. Úgy érzem, ez a könyv nem a mázról szól.

A szerzőről
1988-ban Komlón született, Sáfrány Emese néven. Hírnevet pornószínésznőként szerzett, több díjat is magáénak tudhat. Mióta otthagyta a felnőtt filmek világát, légtornászként, tévés személyiségként tevékenykedik.

Ajánlom
Aki szereti a celebes könyveket, de nem feltétlenül tunkolna a bulvár mocsarában. Aki szeretné őt jobban megismerni. Aki szeretne kikapcsolódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése