2015. szeptember 16., szerda

Isaac Asimov: Fekete Özvegyek KlubjaTeljesen vakon vettem ezt a könyvet, mondhatjuk úgy is, hogy csak azért, mert Asimov. Viszont nem nyúltam mellé vele, sőt. Bánom, hogy nem előbb kezdtem hozzá, ugyanis, a könyvfesztivál óta csak kerülgettem.

Fülszöveg:
Hatfős asztaltársaság találkozik havi rendszerességgel egy étteremben, hogy történetekkel szórakozassák egymást egy jókedélyű vacsora keretében. Egyikük minden alkalommal vendéget is hoz, aki különleges problémákkal szembesíti a társaságot: megoldatlan bűnügyekkel, izgalmas rejtélyekkel, amelyeket csupán megfeszített agymunka árán lehet felgöngyölíteni.
Ezek a legkülönfélébb szakmákban tevékenykedő férfiak – mert zártkörű klubjuk csak férfiakat foad be – Sherlock Holmest és Hercule Poirot-t megszégyenítő logikával derítik fel a gyilkosságok, tolvajlások és más gaztettek elkövetőit, sőt időnként az is a rejtély részét képezi, hogy egyáltalán mit követtek el.
A legendásan széles érdeklődési körű szerző ezúttal ismét új utakra merészkedik, bebizonyítva, hogy nemcsak a SF-hez és a fantasyhez, valamint az ismeretterjesztéshez ért, hanem a szórakoztató és izgalmas krimitörténetek írásához is.

Eredetileg: Tales of the Black Widowers (1974)
Kiadó: Metropolis Media Group (2015)
Oldalszám: 264
Műfaj: Krimi

Kedvenc idézete(i)m:
1)
Jacksonnak is megvolt a maga nyavalyája. Becsületesnek született; kijátszhatatlanul, mélységesen becsületesnek. Ez a jellemvonása olyannyira átitatta lelkét, mintha kora gyermekkorától fogva tisztességben pácolták volna.

2)
Matekot tanítani egy középiskolában annyira becsületes, amennyire ez csak lehetséges. Ezért fizet olyan keveset.

3)
Részemről, ha a lehetetlent kizártuk, és ami marad, az a természetfeletti, akkor valaki hazudik. Ha ez árulás, hát tessék okulni belőle!

4)
Az a katona, aki olyan kevésre tartja a hazáját, hogy lopni is képes tőle, aligha tartja majd olyan sokra, hogy képes legyen meghalni érte.

Gondolatok:
Ha a legtöbb embernek azt mondanám, hogy Asimov, akkor három dolog ugrik be: sci-fi, Alapítvány és Robot-történetek. Na, ebben az esetben egyik sem illik a könyvhöz, ugyanis, ez krimitörténetekkel teletűzdelt kötet. Rövid, 20-30 oldalas novellákból álló regény, amit a helyszín, és a hat fős társaság köt össze, illetve, Henry, a pincér.

Nagyon szeretem a szerző stílusát, lendületesen, érdekesen ír, sosem lankad az olvasó figyelme, és sosem maradnak elvarratlan szálak. A bevezető részben sok mindent lefektet, ami lehet, hogy pont ezért a későbbiekben nem okoz fennakadást, és minden novella után van egy mini kommentár, ami azt taglalja, hol jelent meg, milyen címen, miért változott benne valami…stb. Jól megtöri a dinamikát, mégsem idegenek ezek a kis szösszenetek.

Nem nagy szellemi teljesítmény rájönni egy-egy történet végkifejletére, főleg, ha az ember folyamatosan olvassa, nem pedig két regény közti pihenőként bánik vele. Viszont volt olyan, ahol akárhogy gondolkodtam, nem tudtam, mi lesz a megoldás, és okozott meglepetést bőven.

A rejtélyek mellett a humort mindenképpen meg kell említeni, mert a pikírt megjegyzésektől egészen az Iliász limerickekig széles a paletta. Ott vannak a szereplők közti szópárbajok.

Hogy az írót mennyi minden foglalkoztatta, milyen széles is volt az ő érdeklődési köre, azt már a novellákból is láthatjuk, ha előzetesen nincsenek erről ismereteink. Elég megnézni, hogy mennyi irodalmi utalás van benne.
Amúgy ezek abszolút érthetőek, nem marad tőlük kukán az ember gyermeke.


Azért jó ez a könyv, meg a másik, amit megvettem, mert talán, akitől a SF távol áll, megismerkedhet egy nagyszerű íróval, akinek szeretném a fantáziájának 1%-t birtokolni. Ami nem baj, mert legalább az ő ismereteik is tágulnak, mint az univerzum.

A végén azt írja, hogy van még hat további novella. Nagyon remélem, hogy valamilyen formában, előbb vagy utóbb elérhetővé válnak. Szívembe zártam ezt a hat fickót, és az egész Klubot.


Nem borítókép forrásai:
http://www.boraszportal.hu/images/cikk/3255/20120821190706_pincer_2.gif
http://media.port-network.com/picture/instance_1/112518_1.jpg

4 megjegyzés:

 1. Ez a könyv most nagyon megtetszett nekem,de még hármat vettem ma...:) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor, ezért az egyért még vissza kell menni a boltba. ;)
   Melyik hármat?

   Törlés
 2. Oké, szégyelljem magam, hogy még sosem olvastam tőle!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem kell szégyellni,és sosem késő elkezdeni!!! :)

   Törlés