2015. augusztus 13., csütörtök

Fantasztikus NégyesNégyesnek négyes, csak kevésbé fantasztikus.

Nem volt mit csináljunk, hát elmentünk moziba, és megnéztük ezt a filmet. Hagyott némi kívánnivalót maga után, és ahogy olvasgattam most délután a kritikákat, egyik sem alaptalan. Sajnos. Miután kijöttünk, arról beszélgettünk, hogy egyáltalán jó volt-e, és nem arról, ami ilyenkor elhangzik kettőnk között. Ez sok mindent elárul.Fantastic Four (2015)

amerikai kalandfilm, 100 perc
Rendező: Josh Trank
Forgatókönyvíró: Jeremy Slater, Simon Kinberg, Josh Trank
                                               Stan Lee és Jack Kirby képregényei alapján

Szereplők:
Miles Teller – Reed Richards
Kate Mara – Sue Storm
Jamie Bell – Ben Grimm / The Thing
Michael B. Jordan – Johnny Storm
Toby Kebbell – Victor Von Doom / Doom
Reg E. Cathey – Dr. Franklin StormReed rájön, hogyan lehet a dimenziók között ugrani, amivel Victor már gyerekkora óta foglalkozik, csakhogy, azon a ponton, ahol ő mindig elakadt, Reed rájött a megoldásra. Mikor készen van a projekt, és közlik velük, hogy most akkor jöhet a NASA, egy elhajlott éjszaka folyamán, saját maguk próbálják ki a gépet. Mikor visszatérnek, különleges képességekre tesznek szert, s míg egyik társukat elvesztik, szereznek egy ellenséget.


Gondolatok:
Leginkább nincsenek, és nagyon is jó lenne így, mégis, valamit írnom kell. Annyira reméltem, hogy olyan lesz, mint az X-Men reboot, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Nem volt rossz, de jó sem, leginkább eltelt, s a film közepén eszembe jutott, ami film alatt általában nem szokott: pisilnem kell. Nem kötött le.

A kezdés, mikor még Ben és Reed gyerekek, kicsit butácska, kicsit rózsaszín, ám legyen. Kellett a filmnek egy bevezető történet. A közepén egy ideig egyre inkább pörög a történet, azt hiszed, hogy ez még akár jó is lehet. Reménykedsz a trailer lendületében, aztán visszatérnek a Földre, és megáll minden. Az idő, a cselekmény, a karakterek. Olyan, mintha senki sem tudná, hogy mit akar, hova tart, merre megy. Se a színészek, se a rendező, se a forgatókönyvírók. Totális, belassult káosz uralkodik el mindenen, ami beletorkollik egy monumentálisnak vélt végkifejletbe.


Tipikusan bevezető film, ami arra hivatott, hogy bemutassa a szereplőket, kit jobban, kit kevésbé árnyaltabban, illetve, megtudjuk, hogy tettek szert a képességeikre. Sajnos, semmi több. Minimális akció, kevéske buta poén, viszonylagos történet. A színészek – s bár ez nem feltétlenül az ő hibájuk, sokkal inkább azé, aki odarendezte őket, ahova – nem eltaláltak ezekre a szerepekre, nem illenek bele ebbe a világba. Az általuk megformált karakterek sem az igaziak.
Gondolom, az lett volna a koncepció, hogy a következő részben már máson lesz a hangsúly, nem feltétlenül rajtuk. Nem, ez így nem működik, és pont ezért X-Men háttérszereplőkként sem tudnának jól szerepelni.

Nem tudtam azonosulni senkivel, szerintem a legemberközelibb karakter Ben. És itt ki is fúj a dolog. Reed gyerekzseni, aki 10-12 évesen portálokat épít. Johnny az illegális autóversenyző, senki-sem-parancsol-nekem feka. Sue meg a folyton durcás, adoptált lánygyermek, aki az eszével kompenzál. Amúgy, eléggé felszínesek voltak.
Doom… ő aztán végképp, teljesen karakteridegen.


S ha már nála tartunk. A gonosz legalább már nem apakomplexusos, viszont céltalan. Ha nagyon keresem, van indítéka, de az meg tipikusan magyaros: ha az enyém is döglött, a tied is legyen az. – Valaki magyarázza már el, hogy mi az értelem abban, ha a főgonosz terve a következő: megölök mindenkit, megsemmisítek mindent, hogy utána méla magányomban uralkodhassak a nagy semmin?
Doom ebbe a hibába esett.

Picit többet, picit mást vártam ettől a filmtől, de mondom, abszolút nem rossz. De aki szereti az eredeti két filmet, tegyen magának (a pénztárcájának) egy szívességet. Várja meg, míg kijön dévédén. Nem vagyok nagy rajongója ennek a négy karakternek, de így utólag nem tudom, miért pont erre ültünk be. Talán a remény… az meg valahol ott elveszett, ahol ők szert tettek ezekre a képességekre.
… meg a trailerben szereplő jelenetek többsége is ott maradt…


Hazafelé jövet arról elmélkedtünk, ha mi kerülnénk arra a bolygóra, milyen képességeink lennének. Amennyire szerencsések vagyunk, tuti, hogy valami totál haszontalan dologgal gazdagodnánk. Én össze tudnék menni borsószem méretűre, és aranyosan tudnék nézni a nagy szemeimmel. Mr. A-nak meg idegességében megnőne a hasa. És ennyi.

6 megjegyzés:

 1. Hát ha nem éri meg a mozijegy árát, akkor tényleg inkább megvárom azt a kb. 3 hónapot vagy mennyit. Én is szoktam így moziba menni, hogy most van időnk, mit játszanak? És akkor a legkevésbé rosszat választjuk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon más nem érdekelt minket, mert vagy láttuk, vagy valamelyikünk húzta rá a száját, viszont be szerettünk volna ülni valamire. Megfelelőnek tűnt, meg úgy voltunk vele, hogy maximum a látvány majd kárpótol. Annyira nem. Szóval, szerintem hagyjátok.

   Törlés
 2. (ADJÁK MÁR VISSZA A JOGOKAT A MARVELNEK, HALOTT EZ A LÓ!!!)

  Amúgy Doom az egyik kedvenc főgonoszom, utálom már, hogy képtelenek mozivászonra vinni. Persze ebből az "eredeti" film is nagyon rossz volt (mínusz félmeztelen Chris Evans), míg szerintem az eredeti (najó, a legelső) X-Men egész jó. (Igazából Patrick Stewart & Ian McKellen bármit csinálhatnának és elnézném, de ez más kérdés.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyet tudok csak érteni azzal, hogy vissza a jogokat, mert ez így egyik sorozattal szemben sem fair. Tulajdonképpen, mind a kettőt elcseszték. Tudod, mi a legrosszabb? Hogy az eredeti film jobb, mint ez. Mondjuk, nekem az is nézhető kategória még (ha adják, akkor nem kapcsolok el).
   A legelső X-Men jó, csak az a baj, hogy túl hamar kinyírtak minden szereplőt így vagy úgy.

   Bízom abban, hogy valaki végre kinyitja a szemét, és tesz is majd valamit a jogokkal.

   Törlés
 3. Az elején, mikor még csak az előzetesnél tartott a dolog, nagyszerűnek tartottam e filmet. Alig vártam, hogy megjelenjen. De tényleg annyira rossz véleménye van róla mindenkinek, hogy inkább meg sem nézem. Talán ez az a film, ahol az előzetes lelő minden poént?

  További szép napot neked.
  Ölel :Anita

  VálaszTörlés
 4. Nem is lő le minden poént, hanem a legtöbb kocka már nincs benne a filmben, hála a sok összeférhetetlenségnek, és a rengeteg elbaltázott utómunkának. Mi is kerestünk utána egy poént a filmben, amire később rájöttünk, hogy már nem volt benne. Az előzetesben inkább csak összeszedték az összes jó jelenetet csalogatásként.

  Neked is szép napot és hétvégét!
  Puszi,
  Dóri

  VálaszTörlés