2015. július 28., kedd

Ég és föld között: Hedy LamarrNem félt megmutatni magát, éppen ezért ő volt az első, aki lemeztelenítette magát a vásznon. Ezután a katonák kitűzték ide-oda a fotóit, mégsem azért él élénken emlékezetünkben, mert mondjuk az Extázisban megcsodálhattuk, hanem mert a bluetooth és wifi feltalálásában komoly szerepet játszott.
Egészen konkrétan, köszönet neki értük.

Mai úttörő példaképünk pont ezért Hedy Lamarr.


1. Bécsben született 1913. 11. 09-én Emil Kiesler, bankár és Gertrud Lichtwitz budapesti zsidó származású koncert-zongorista lányaként. Négy éves korától házi tanítók foglalkoztak vele, fiatal korára négy nyelven beszélt, zongorázott és táncolt. Ekkor még Hedwig Kiesler névre hallgatott.

2. Tizenhat éveses Max Reinhardt színiiskolájában járt. Három évvel később pedig, szerepelt az Extázis című filmben, amiben meztelenül mutatkozott először a mozi történetében!

3. Zsidó származású családja úgy tartotta jónak, ha minél előbb férjhez megy, és révbe ér. Házassága nem tartott sokáig, és élete alatt 1933 és 1965 között hatszor is férjhez ment, három gyermeke született.

4. 1938 és 1949 között volt karrierje csúcsán. Szerep szerepet ért. Művésznevét Barbara La Marr-nak köszönheti, aki a némafilmek egyik legendás sztárja volt. Ebben az időszakban huszonöt filmet forgatott, legtöbbször a „szőke nő” szerepét osztották rá, míg végül az ötvenes évektől nem hívták a filmstúdiók, nem kapott szerepeket.

„Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan állj és nézz bután.”


5. Miután kigolyózták a filmiparból, a bulvárvilágban kapott nagy szerepet. Lopáson kapták, emlékiratait a szellemírója meghamisította, áhított szerepét Gábor Zsazsa kapta meg, valamint plasztikai műtétje is rosszul sült el.

6. A legtöbb sztárhoz hasonlóan, ő is divatot teremtett, ugyanis újra köztudatba hozta a kalapokat, sálakat, turbánokat, kendőit mindig máshogy kötötte. Másik védjegye a középen elválasztott barna haja volt.

7. Első két találmánya nem aratott osztatlan sikert, valamint egyről úgy tartották, hogyha nem hagyják figyelmen kívül banális okok miatt, akkor talán a második világháború sem úgy sül el, ahogy. Végül, egyik legnagyobb felfedezését a wifi- és bluetooth-kapcsolatokban használják.*

8. 2014-ben, a századik születésnapján helyet kapott a híres feltalálók galériájában, feltalálótársával, George Antheil-jel együtt.


9. Több kitüntetést kapott, mint mondjuk 1997-ben a Technika Úttörője nagydíjat. Viszont, róla is neveztek el egy kitüntetést, melyet nőknek adományoznak a híradástechnika területén szerzett kiváló teljesítményért (Hedy Lamarr-díj).

10. Utolsó éveit Floridában töltötte, míg 2000. 01. 19-én, 86 éves korában elhunyt. Hamvait Bécsben szórták szét. Az osztrák fővárosban síremléket állítottak neki, születésnapja lett Európában a Feltalálók napja.


* Az első férje révén rálátott a repülőgépekről indított torpedók működésére, vezérlésére. A rádióirányítású torpedók könnyen megzavarhatók, ha ismerik a frekvenciákat. Lamarr ötlete alapján, ha sikerül gyorsan frekvenciát váltani, akkor kívülről a torpedót nem lehet megzavarni. Így született meg a frekvenciaugratásos módszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése