2015. június 4., csütörtök

Hemümön át a világ: Átmeneti hiányJelen esetben inkább a tartós változat.


Ez a téma sem egy fáklyás menet, annyi szent. Nem írni nehéz róla, hanem megismerni a kapcsolatban élők szintjén. Felismerni, megoldást találni rá. Árnyaltabban bemutatni, mint csak annyit írni, hogy igen. Háromféle ember létezik. Akik csinálják, akik szeretnék azt tenni, és akinek kocsányon lógnak a szemei.
A miértnél meg fent akadnak, vagy ami szerintem még rosszabb, ujjal mutogatnak a másikra, holott tulajdonképpen, azt sem tudják, saját maguk számára mi a jó. Elsiklanak a történések felett, zsarolások és hisztik jönnek, mindig a másik okolása.


A pandázás – vagy panda maci korszak – normális. Időről időre előjön, hosszabb vagy rövidebb ideig tart. A hosszabbal vannak a problémák. Nyilván, ha nem mindennapos dolog, csak egyszer fordul elő, hogy valamelyik félnek nincs kedve, rosszul esik, mert nőiségünk/férfi hiúságunk szenved sérülést, de nem egy világ végéért kiáltó dolog.

Ha hosszabb időre megy el a vágy, akkor szerintem érdemes az eszünkbe vésni, hogy minden kapcsolatban eljön az a pillanat, amikor takaréklángon égünk már – ami szerintem jobb, mint a rózsaszín felhős szárnyalás -, a kapcsolatunk más mederbe terelődik, és nem a folyton, mindenhol egymásnak esni fog számítani.
Ameddig van parázs, addig annyira nem nagy a baj. A probléma ott van, amikor a másik már undorít. A teste, a tudat, hogy hozzá kell érni. Onnan nincs visszaút. Illetve, három megoldás van:
1) Baromi sok melóval együtt maradni (kérdés, hogy megéri-e)
2) Szakítani (mert a dolog menthetetlen)
3) Együtt maradni, és várni a harmadikra/negyedikre.

Nyilván, nem az egyedülállók problémájára gondolok, ahol már a szexmegvonás egyet jelent a konkrét őrület kialakulásával, és nem is azokra, akik véletlenül pukiznak egyet, és utána nem történik semmi. Lássuk be, a két eset orvosolható.

Ha elmúlik a szenvedély:
- Test: szép, szép, amikor kikiáltják, hogy a párunk a lelkünket szereti. Igen. Ez az a mondat, amikor az hagyja el a száját, hogy szeretlek, mint barátot, tesót vagy embert. Mert ahhoz, hogy szexeljünk, test kell. A vágyat az ébreszti fel, mert a test vetkőzik meztelenre, nem a lelked. Vagy hogy úgy mondjam, az előbbi látványos, az utóbbi meg evidens.
                Súlygyarapodás: azon túl, hogy vágylohasztó, rengeteg olyan betegség van, ami hat az ember potenciájára. A testmozgás meg amellett, hogy karban tartja a testet, lelket, felpezsdíti a vérkeringést.
                Slamposság: variáció az előzőre. Nem kell álomnő test, de ne essünk bele a kényelembe. Illúzióromboló, amikor a másik nem ad magára valamicskét legalább.

- Kötelezőség: Folyton, és mindig, és ha nem akarod, akkor már nem szeretsz. A felnőtt játék, miszerint megzsarolom, kiszekálom a lelkét, hogy legyen velem, meg rosszabb, mintha szex nélkül vagyunk kapcsolatban. Nem ezzel kell a másik agyára menni, hanem inkább olyan stratégiát kieszelni, amitől a másik is akarni fogja. Se az aktus, se a hiányról alkotott beszélgetések ne legyenek kényszerűségek. A zsarolás meg elsülhet máshogy is.
                Mr. Grey-effektus: ezt csak én nevezem így. Amikor az egyik fél dirigál, vagy túl vehemens, túl határozottan tudatja a másikkal, mit akar. Gyerekek! Ha nem látom a játszóteret, nincs kedvem hintázni, bármennyire is mondja a másik!... és az ajándék is lohasztó, ha nincs becsomagolva.


- Hasonlítgatás: exet és kísértet-szeretők versenye az igazi, hús-vér pasival vagy nővel. Az előbbi nem tesz jót a kis lelkünknek, az utóbbi meg gyakorlatilag lehetetlen küldetés. Képzeleghetek, csak ha az a baj, hogy nem olyan, mint valaki más, akkor inkább azon gondolkozzunk el, hogy tényleg ő kell-e?
                Meg jut eszembe! A másik testének, méreteinek majmolása is arra sarkall, hogy örökké elégedetlenek legyünk magunkkal. Ha meg azok vagyunk, a párunk sem lesz képes rá.

- Példakép: nem utasítom el a pornót, de nem is tekergek az ottani színésznőkhöz mérten a rúdon. Olyan nemes egyszerűséggel, hogy nem tudok. Nem leszek attól frigid, mert nem élvezek el elsőre, és menet közben még hatszor. Csak míg elméletileg ez a normális, gyakorlatilag kivitelezhetetlen.
                Baráti körben az a tapasztalat a beszélgetéseim alapján, hogy a legtöbben azért csinálják mégis, hogy megtartsák a párjukat, és nem azért, mert bírják, vagy tényleges örömet okoz.

- Időhiány, kedvtelenség: ez egyszerű. Keríts rá időt! Vannak jelzések erre, sőt, el lehet érni a kapcsolat eleji állapotot. Nézd meg, mit csináltál akkor a vágy felkorbácsolására. Most is menni fog, mivel meglepetésszerűen fog hatni a másikra. Az idő meg egy olyan dolog, hogy csak arra nincs, amire nem akarunk időt szakítani.

- Pótlás: segédeszközök, pornó, harmadik fél. Kell magyarázni? Ha nem érezzük magunkat nőnek, férfinak, amikor eltávolodunk a vágyainktól – ami ugye, félúton van a kívánalmaink és a valóság között -, akkor máshol keresünk vigaszt. Erre lehet olyan programokat szervezni, ahol a felek újdonsággal tudnak kecsegtetni a másik embernek.
                Féltékennyé tevés: kétélű fegyver, mert igaz, hogy a párunk figyelmét felkelti, de a másik irányba is elsülhet.

Egy szó, mint száz. Kapcsolat az is, amiben alább hagyott a dolog, sőt, még talán összetartóbbá is tudja kovácsolni a feleket, mert osztoznak valami közös titkon. Ha dolgoznak a probléma megszüntetésén, akkor még nincs minden veszve. Ezért tartom fontosnak a saját és a párunk testének ismeretét, újbóli felfedezését, azt, hogy teret hagyunk a másiknak, és azt, hogy amikor csak lehet, legyen közös esemény az életünkben, ami újdonságot hoz a kapcsolatunkba.

*Szex és New York 1. évad, 11. rész. (SATC – The Drought)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése