2015. március 1., vasárnap

A világ ízei: mediterrán konyha



Kicsit megcsúsztunk. Én éppen ünnepelem AEmbert, és a munka és a vendégek miatt valahogy teljesen kiment tegnap a fejemből, hogy akár beidőzítsem ezt a bejegyzést. Ma viszont, már nem marad el.

Ebből készítek a legtöbbször, mert Mr. A simán elélne élete végéig bolognai spagettin, én meg gyakorlatilag bármin, ami finom. Nem tudtam dönteni a konyhák között, ezért kicsit kevertem a dolgokat, viszont a páromat kérdeztem meg, hogy mit szeretne enni. Ezért lett egy görög, egy török és egy olasz.

Nem egy napon ettük őket, és azért is egyszerűekhez nyúltam, mert most pont nem volt időm arra, hogy főzéssel pepecseljek, viszont nem hagytam volna ki ezt a fordulót.

Lássuk!


Görög saláta


A salátához
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
2 kis fej lilahagyma
olajbogyó
feta sajt
Az öntethez
4 ek olaj
1,5 tk citromlé
bazsalikom

A zöldségeket megmosom, megpucolom, majd összevágom rusztikusra, nem túl kicsi, nem túl finom darabokra. A feta sajttal is hasonlóan bánok el, 1x1-es kockákat faragok belőlük. Az olajbogyókat kettévágtam. Az egészet egy tálban kevertem össze.
Az öntethez a hozzávalókat egy tálkában elkevertem, majd ráöntöttem a salátára. Finoman, hogy nehogy törjön a sajt, összekevertem a kezemmel.
Hűtőbe teszem legalább egy órára, mert úgy érnek össze az ízek, aztán ízlés szerint tálalom.

TIPP:
Mi kis tálkákban ettük. Jobb a fekete olajbogyival, viszont mivel zöld volt itthon, abból dolgoztam. Aki szeret sózni, annak azt javaslom, hogy kóstolja meg előtte a salátát, mert a sajt és a bogyó önmagában ad egy ízt, és túl sós is lehet akár. Más sajtot is választhatunk, ha a fetát nem szeretnénk használni.



Padlizsánhajók mandulával és fahéjjal


Hozzávalók
4 padlizsán
2-3 szem közepes paradicsom
2 fej hagyma
1 ek kapribogyó
3 gerezd fokhagyma
hámozott mandula
1 babérlevél
1 kk cukor
½ kk őrölt fahéj
1 cs petrezselyem
olaj
Só, bors, majoránna

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, fél órára besózva állni hagyjuk, hogy a levük elfolyjon. A kapribogyót lecsepegtetjük, és finomra vágjuk. A mandulát zsiradék nélkül pirítjuk, aztán hagyjuk hűlni, majd durvára aprítjuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
A padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, és vágott felükkel felfelé, bélelt tepsibe tesszük. Húsz perc alatt 180fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
A hagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, paradicsomot, kapribogyót, a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összefőzzük őket, aztán belekeverjük a petrezselyem felét és a mandulát.
A padlizsánok belsejét így kivájjuk, és a helyére betöltjük a korábban elkészített tölteléket, és egy bélelt tepsibe helyezzük az így kapott motyós hajóinkat. 220fokra állítjuk a sütőt, és további 15-20 percet adunk neki. Amikor langyosra hűlt, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.

TIPP:
A padlizsánt mindig sózzuk meg, mert ha keserű a leve, az elrontja az ételt. Én kihagytam belőle a cukrot, és finom lett így is. A mandulát, diót, mogyorót érdemes zsiradék nélkül pirítani, van benne annyi, hogy ne tegyünk még mellé.
A töltelékbe húst is keverhetünk, ha szeretnénk, vagy hús mellé, köretként is használhatjuk. Ki hogy szereti. Pitával, rizzsel isteni finom!



Panna Cotta
 
Hozzávalók
3 dl tej
3 dl habtejszín
7 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 db lapzselatin
2 ek méz
50 dkg erdei gyümölcs

A tejet és a tejszínt lábasba öntjük a cukorral, vaníliás cukorral együtt, és felforraljuk. A zselatinlapokat a tasakon található utasítás alapján elkészítem, majd a forró keverékhez adom. Hűlni hagyom.
A gyümölcsök egyik felét pürésítem, a másikat hagyom. A tejes keveréket megfelezem, és az egyik részéhez adom a pürét. A félig szilárd panna cottát poharakba öntjük, és rákanalazzuk a maradék gyümölcsöt, valamit az ízesített részt.
Hűtőben tároljuk a fogyasztásig.


Így néz ki oldalról. Tök szép lett. :)

TIPP:
Ez bárhogy, bármilyen variációban elkészíthető. Én személy szerint, nem szeretek ennyi cukrot használni hozzá, sokkal fanyarabb a szám íze, és mivel a gyümölcs is változó, érdemes arra odafigyelni, hogy mennyire legyen édes. Soha nem használtam ennyi cukrot.
A sima keverék megy legalulra, aztán az ízesített rész, majd rá a gyümölcs, amit kínálhatunk mellé, vagy öntet formájában.

Szerintem, bármelyik nemzet képviselője látta volna, mit bénázok össze, sírva fakadt volna, és kiátkoz az országából. Nem voltam teljesen formában.
Ám felbátorodtam. Következőre kuszkusz lesz itthon, mert ahogy Seth Rogen mondaná, a kusz annyira finom, hogy rögtön kettőt kapsz belőle.

A többiek ételei:

Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. A panna cotta biztosan nagyon finom :) és jol is néz ki

    VálaszTörlés
  2. De megkóstolnám őket. Kár, hogy tejfehérje allergiás vagyok. Pedig a panna cotta azért érdekelt volna közelebbről. A görög salátát pedig eszem feta nélkül, annyi gond legyen. Igaz, így az igazi görögösség elmarad, de valamivel csak pótlom.
    A padlizsánt nem szeretem, így az kiesik abszolút, amikor anyu süti olyan fura szaga van, és lehet emiatt nem szeretem igazán, borzalmasan finnyás vagyok, mi? Van amit a gyomrom nem bír már, valamit meg én nem tudok megenni. Lehet cukkinival kéne kipróbálnom az ilyesmit, azt nagyon szerettem most nyáron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sütőtökkel szoktam vagy cukkinivel, hogyha éppen nincs a padlizsánhoz kedvem.
      Mi most úgy jártunk vele, hogy nem csepegett ki rendesen a keserű leve, így a beléből készült krémnek cefet rossz íze lett. :S Ment és megismerkedett a kukával.
      Az a lényeg, hogy tudod pótolni, enni nélküle, az élményből kvázi nem maradsz ki. :)

      Törlés
  3. A görög saláta és a panna cotta teljesen elnyerte a tetszésem. :)
    Épp salátákat keresgélek, úgy hogy le is mentem szépen a posztot, és előveszem majd később. :) A Embernek pedig Boldog Születésnapot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszöni szépen! :D
      Valahogy a születésnapján salátáztunk a szüleinél, meg én is a héten maradékokból dobtam össze salátafélét, majd átküldöm a receptet, ha érdekel. :)

      Törlés
    2. Na ná, hogy érdekel, minden ami saláta. ;)

      Törlés
    3. Akkor majd küldök párat! :)

      Törlés
  4. Alig vártam már, hogy újra jelentkezzetek a világ ízeivel^^
    Oooo az a Panna Cotta istenien néz ki!
    Kusz-kusz nyám -nyám :D Amúgy először kaktusznak olvastam xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor majd panna cotta is lesz egyszer, ha jövöl. :)

      Kaktuszt nem ettem még, valószínű, nem is fogok. Szúr oda is, vissza is. :D

      Törlés
  5. Azt hiszem a panna cotta-t végre ki fogom próbálni - eddig azt hittem rá, hogy valami hatalmas ördöngősség, de nem tűnik vészesnek. És irtó gusztán néz ki *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vészes, cukorpótlóval és zselatinnal is meg lehet csinálni, hogyha szeretnéd, vagy akár édesebb gyümölccsel is. :)

      Törlés