2015. február 7., szombat

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester„Hamish Macbeth 7.”

Nem vagyok egy nagy krimis. Szeretem, szeretem, kis adagokban, valahogy ez így alakult. A napokban gondolkodtam, hogy kellene egy kis könnyed limonádé az unalmas délutánokra, és párom anyukája nyomta a kezembe, hogy tessék, olvassam el, jót fogok rajta szórakozni.

Nem hittem neki, könyves ízlésünk ellentéte egymásnak. Munka előtt gondoltam, leülök kicsit olvasni, hogy teljen az idő, erre, mire elindultam volna, ezt a kötetet meg is ettem.
Csalódást nem okozott, egyszerű kis krimi volt, viszont jól szórakoztam rajta.


A szerzőről
Marion McChesney néven született a skóciai Glawgow-ban 1936-ban. 1979 óta ír könyveket, két meghatározó karaktere Hamish Macbeth és Agatha Raisin. Több írói álnéven is tevékenykedik, mint Jennie Tremaine, Helen Crampton, Sarah Chester, M. C. Beaton, Charlotte Ward… stb. Szakmái mindig is az íráshoz, könyvekhez húzták, hiszen újságíróként, szerkesztőként dolgozott.
Harry Scott Gibbons-tól egy fia született, jelenleg is aktív író.


Fülszöveg
„Mekkora hatalom a pénz! Ha Andrew Trent szegény lett volna, a családja valószínűleg már réges-rég veszélyes őrülnek nyilváníttatja”, morfondírozik Hamish Macbeth, a vörös hajú, langaléta skót rendőr, amikor egy bizarr gyilkosság helyszínére hívják. Az áldozat: az idétlen tréfái miatt közutálatnak örvendő, dúsgazdag bébiételgyáros. A gyanúsítottak: a felföldi udvarházban összegyűlt összes pénzsóvár rokon, az öccse a piszkafa nejével, a két vénkisasszony lánya, az örökbe fogadott fia és annak menyasszonya, a Marilyn Monroe-t utánzó sorozatszínésznő, az atomfizikus unokaöcs és rózsaszín hajú kolléganője, továbbá a spanyol inas meg az erdőkerülő, akivel az öregúr megbocsáthatatlanul gonosz tréfát űzott.
Hamish ezúttal nem engedi át „ingyen” az ügy megoldásának dicsőségét Blairnek. Ebben a fekete humorral fűszerezett krimiben ő az, aki utoljára nevet…

Kedvenc idézete(i)m:
1)
Azért, ha belegondolsz, aki egy móka miatt gyilkol, csakis őrült lehet.

2)
Ámbár attól, hogy nem beszélünk róla, a probléma megmarad.

Vélemény:
Az jutott eszembe róla, hogy krimit írni nehéz. Hátulról elkezdeni egy történetet, nem kis logikai felkészültséget igényel, és rettentően sokan próbálkoznak vele. A kezdőknek mondanám azt, hogy egy ehhez hasonló történettel kezdjenek. Keressék meg a tettest, keressék meg az okot, és építsenek rá egy egyszerű, ámde nagyon utálható karaktert, akit mi is kinyírnánk, aztán hozzuk egy helyzetbe, mint most, hogy elküldte önnön halálhírét a bácsi, és odacsődült a család, akiket folyton ugratott nem gyengén, aztán csak kést állítottak belé.
Annyira egyszerű, és alap dolgokat szedett össze az író, hogy már önmagában ez zseniális.
Remek példája annak, hogy nem kell csűrni-csavarni a gondolatmenetet ahhoz, hogy érdekessé tegyen egy könyvet, illetve, a kicsit kevésbé figyelmes olvasóknak is leesik a tantusz.

S akkor még nem beszéltünk a könyv sajátos fekete humoráról, ami oldja a feszültséget, vagy a fejezetek elején levő idézetekkel, amelyek pont passzolnak a benne foglaltakra.
Előbbire azért nem szedtem idézetet, pedig tudtam volna, mert sok poént lelőnék vele a történet cselekményére nézve.

A karakterek is tetszettek, kifejezetten senkit nem emelnék ki. Mindnek megvolt a maga szerepe, néhol kissé kidolgozatlanul. Melissát nagyon nem tudtam hova tenni, és a rá épülő gondolatmenetet sem, de ettől függetlenül tetszett. Nem az a nyögvenyelős, szájbarágós, figyelj oda minden mozdulatra történet volt.

Egy dolog miatt érdekel piszkosul a többi könyv, mégpedig, Hamish és Priscilla között milyen viszony is van pontosan, illetve, az hogy fog tovább tekeredni-csavarodni.

Tudom, hogy ez a hetedik rész, mindenképpen szeretném a többit is elolvasni, illetve még folyamatban van az író másik, Agatha Raisin-sorozatának egyik része. Mégis, azt mondom, hogy aki szeretne egy könnyed krimit elolvasni, mert éppen nincs más, vagy nincs máshoz kedve, akkor bátran nyúljon hozzá ehhez a sorozathoz!


Ez a sorozat annyira sikeres, hogy túl a 30 megjelent köteten a BBC sorozatot készített belőle Robert Carlyle főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése