2015. január 27., kedd

Virna LisiValamivel több, mint fél év telt el az utolsó ilyen címkéjű bejegyzésem óta. Gondolkodom, hogyan tudnám közelebb hozni ezt hozzátok, és addig-addig gondolkodtam, hogy végül elröppent másfél évszak.
Ebben azért benne van az is, hogy magyar hölgyet szemeltem ki következő témámnak, akinek életrajzát próbálom egy kisebb csokorba szedni. Nem nagyon szeretné, ha ez menne. Mivel szerettem ezt a posztsorozatot, így felélesztéseképpen a nemrég elhunyt Virna Lisi színésznővel fogom kezdeni.

Igyekszem havonta egy ilyen poszttal jönni.


Talán a Fehér agyar című filmben láttam őt először, majd később még pár filmben, és amiért őt nagyon tisztelem, hogy méltósággal tudta viselni a korát, ami sok mai színésznőről egyáltalán nem mondható el.


1936. november 8-án született az olaszországi Anconban Virna Lisi Pieralisi néven, majd később Rómába költözött, hiszen itt folytatta tanulmányait a jogi karon. Az iskola mellett zongoristaként dolgozott.
Tinédzserként már színészkedett. Az ötvenes években színpadon és filmekben is szerepeket kapott. Ebben az időszakban főleg romantikus drámákban szerepelt.

1953-ban debütált… És Nápoly énekel című filmben, majd minél több szerepet kapott. Ekkoriban úgy tartották, hogy nem tehetséges, ámde szép. Az ötvenes évek vége felé színházi darabokban is feltűnt. Karrierjének megítélése ebben az időszakban igen hullámzóra sikeredett, ellentétesen vélekedtek róla a producerek és kritikusok.

A hatvanas évek hozta meg számára a sikert. Magánéletében ekkor ismerkedett meg férjével, Franco Pesci-vel, akivel egy fiuk született. Kapcsolatuk egészen a férfi haláláig tartott.
Karrierje pedig, pár év kihagyás után vissza tevődött a képernyőre. A hatvanas-hetvenes években játszott legtöbbször filmvásznon. Karrierje felfelé ívelt. Több nagyszerű alkotásban szerepelt, mint A tó asszonya, vagy az El a kezekkel a feleségemtől! című ’65-ös filmek.


Egészen 1994-ig Ezüst Szalag-díjat és David di Donatello-díjat kapott csupán, filmjei tekintetében 1994-ben tört meg a jég. A Margó királynéban nyújtott alakításáért megkapta a Cannes-i Fesztivál legjobb női alakításáért járó díjat, valamint a legjobb mellékszereplőnek szánt César-díjat.

2005-ben életműdíjat kapott. 2010-ig aktívan játszott.
Rómában hunyt el 2014. december 18-án, 78 évesen.

Egy jelenet vele: ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése