2014. december 11., csütörtök

Idén bennem ragadt könyvekIlletve inkább olyanok, amiken én magam fennakadtam, nem olvastam tovább, nem jutottam el a feléig sem.

Nem rossz könyvek ezek, illetve pont azért nem pontoznám őket, mert nekem ez a stílus, ahogy írnak az alábbi delikvensek, nem tetszik, illetve, mint Victoria Holt esetében, a téma rettentően távol áll tőlem. Félig elolvasott dolgokról meg inkább nem nyilvánítok véleményt.


Egy van, aminek majd még egyszer neki fogok ugrani, a zombis, mert piszkálja a fantáziámat, de valahogy rossz ütemben nyúlhattam utána. Véleményt sem fűznék hozzájuk pont azért, hogyha valakinek a hosszabb-rövidebb fülszövegek felkeltik az érdeklődését, csak nyugodtan olvassák el.


Victoria Holt: Szent Iván-éj
Fülszöveg: Annora Cadorson kisasszony, Jake Cadorson, a cigány leánya nyugodtan, békésen él szerető családja körében cornwalli birtokukon. Élete gondtalan, már azt is tudja, ki lesz a jövendőbelije, ha felnő, mikor egy szörnyű élmény, egy barbár boszorkányégetéssé fajuló Szent Iván-éji mulatság durván kiragadja felhőtlen gyermekkorából. Álmai széttörnek, mikor a kegyetlen szertartás irányítójában addig istenített szerelmét, Rolf Hansont véli felismerni. A keserűen csalódott lányt azonban hamarosan magukkal ragadják a XIX. század eleji Anglia életének mozgalmas eseményei, a Viktória királynő koronázása alkalmából rendezett színpompás ünnepségek. Pazar rendezvények részese lesz, megismeri az iparosodó ország nyomorult nélkülözőinek világát, belelát aljas politikai intrikákba, s egy újabb, bontakozó szerelem is megérinti, ám külső körülmények tönkreteszik, annak is csalódás lesz a vége. Annora útja Londonból a fegyenctelepből gyorsan fejlődő, energikus országgá váló Ausztráliába vezet. Szörnyű tragédia után, a vagyonát akaró, de ellenállhatatlan férfiasságával érzékeit is megérintő Gregory Donnelly elől menekülve tér vissza Angliába. Az élettől sokat szenvedett lányt ott is megpróbáltatások várják, öröksége, létbiztonsága kerül veszélybe, s csak további nehéz küzdelmek árán sikerül megmentenie. Mire ez sikerül, sok korábbi félreértés is tisztázódik, véget ér a régi Szent Iván-éj okozta rémálom, s Annora visszatalál álmaihoz, elveszettnek hitt, igaz szerelméhez.


Victoria Holt: A szerelemgyerek
Fülszöveg: Az angol restaurációkorában Jakab király ül a trónján, s a puritán eszméket messze űzi az életigenlés, a szabadosság , a fesztelenség és a színház újjáéledése. De vajon valóban olyan messze az a messze? Priscilla Eversleigh, Victoria Holt ifjú hősnőjének életútjára a politika árnya vetül. Udvari intrika, ármány, árulás, koholt és valós vádak szövevényében félti, veszíti el szeretteit, álmait s a büszkeségét. A múlt árnyai, titkai azonban nem nyughatnak, visszajárnak s a boldogság minduntalan tovaröppen. Van-e kiút a szorongató helyzetből, van-e menekvés a kínzó emlékek és fenyegetések elől? Lehet-e szabadulni a gonosztól? E kérdéseket ezúttal sem hagyja megválaszolatlanul a népszerű írónő legújabb izgalmas, meglepő fordulatokban és váratlan helyzetekben gazdag, romantikus kalandregényében.


Stuart Woods: A tó alatt
Fülszöveg: „Kísértetek máspedig vannak…”
„Hangos reccsenéssel eltörött a korhadt fa, ő pedig előrezuhant a fekete vízbe. Mélyet lélegzett, visszatartotta a levegőt, és várta, hogy összecsapjanak a feje fölött a jeges hullámok. De sehol semmi víz; a talpa alatt füvet érzett. Egészen máshol volt, és bizonyosan tudta, hogy most nem azonos önmagával, hanem teljesen más ember. (…) Idegesen körülnézett, fogalma sem volt, hol van. Most is éjszaka volt, de itt nem állt semmiféle faház. És nem volt tó.”


Max Brooks: Zombiháború
Fülszöveg: A zombiháború kis híján elpusztította az emberiséget.
Az ENSZ háborús vizsgálóbizottságának munkatársaként Max Brooks találkozott a győzelem kulcsfiguráival. A világszervezet hivatalos jelentésében végül csak statisztikai adatok kerülhettek, Brooks azonban úgy döntött, hogy a túlélők elé tárja mindazt, ami a jelentésből kimaradt. Az interjú kötetből megismerhetjük Kuang Csingsu doktort, aki megvizsgálja a nulladik beteget, és találkozhatunk Paul Radekerrel, az Oránia-terv atyjával is. A zombiháború veteránjai, az apokalipszis haszonélvezői és elszenvedői is nyilatkoznak a kilátástalannak tűnő harcról, a kormányok ballépéseiről, az emberi gyávaságról, ostobaságról és a derengő fényről az alagút végén. E személyes hangvételű beszélgetések hű képet festenek a járvány borzalmas történetéről, pontosan dokumentálják a társadalmi és politikai változásokat, mégis megmarad bennük a legfontosabb: az emberi tényező.
Brooks természetesen tisztában van vele, hogy a leírtak talán túlságosan felkavarják egyes olvasóit, de vállalja a kockázatot, mert úgy véli, nem rejtőzhetünk zsibbasztó statisztikák mögé.
Mindenkinek tudnia kell, milyen volt valójában a zombiháború.


LaVyrle Spencer: Regina nővér
Fülszöveg: „… A vonat csúszott, sikoltott, a törékeny kocsi vágtatott a végzete felé…
Úristen, egy nő!, mondta a mozdonyvezető.
Aztán összeütköztek.
Hang robbant, repült az üvegszilánk. Csikorgott a fém, ahogy a negyvenkilences szürke Ford feltekeredett a bölényhárítóra…”
A kisvárosban pillanatok alatt híre ment, kit gázolt halálra a vonat. Eddig Olczak még nem is volt képes fölfögni, hogy a baleset áldozata az ő mindenkinél jobban szeretett hitvese, Krystyna, de a harangot mégis maga húzta a fiatalasszony lelkéért. Ezt és a két árván maradt kislányt látva Regina nővérnek majd megszakadt a szíve a boldogtalan családért. Csakhogy ő szigorú rendházának szabályai értelmében efféle érzéseket nem engedhetett volna meg magának. Vigasztaló szavakat és gesztusokat még kevésbé. A faital apáca lelkében összeütközésbe került a részvét, a szeretet és a segíteni akarás vágya a regulák egyszeriben könyörtelennek érzett rendelkezéseivel. Ezt a válságos helyzetet pedig nem oldja meg az idő, akármilyen gyorsan telik-múlik. Regina nővérnek kell meghoznia a döntést, bármilyen nehéz legyen is…


Neal Stephenson: Gyémántkor I-II.
Fülszöveg: Száz évvel később járunk, egy olyan világban, melyet a nanotechnológia gyökeresen átalakított. Automaták állítanak elő mindent az élelemtől a ruházatig, az újságok okospapíron megjelenített, személyre szabott hírforrások, a városok saját immunvédelemmel rendelkeznek, és a mesterséges gyémánt az egyik legolcsóbb és legtartósabb építőanyag. Az emberek ugyanakkor a múltat idéző, szigorú kasztrendszerben élnek, vallásuk, politikai hovatartozásuk, kulturális preferenciáik és természetesen vagyoni helyzetük alapján tagozódva.
Nell a legalacsonyabb rendű munkásosztályba született, ahonnan a fennálló társadalmi rend szerint nincs kiút. A kislány kilátástalan élete azonban egy csapásra megváltozik, amikor négyéves korában kezébe kerül egy arisztokrata gyermekeknek szánt tankönyv. Ennek leckéi felnyitják szemét környezete csodáira és megértetik vele, hogy csak úgy viheti valamire, ha sorsának alakítását saját kezébe veszi.

6 megjegyzés:

 1. Az a zombiháborús nincs filmen? Csak mert láttam valami ugyanilyen című filmet is- az elég nyomasztó volt,de tetszett (: Esetleg a könyvből lett a film? Vagy hülyeségeket mondok és a kettőnek nincs köze egymáshoz?! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy tudom, hogy ezen könyvön alapszik Brad Pitt filmje.
   Mondjuk, egy-két hasonlóság van benne, viszont nem úgy olvastam, hogy ez az. Egyáltalán nem azonosítottam a kettőt. Két teljesen más jellegű történet a film és a könyv.

   Törlés
  2. Ja értek mindent akkor. Bár én most nem akarok több könyvet-mert így is van jó pár ami kiolvasásra vár.

   Törlés
  3. Ezzel pont így vagyok én is az időm nagy részében. Hogy több könyv már nem... és ahogy kimondom, már ott van előttem egy újabb a listán.

   Törlés
 2. Hát öhm van itt pár olyan, amiről nem értem, hogy akadt a kezedbe...első sorban a Holt könyvek :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kaptam párom anyukájától, meg a Regina nővért is. Meg még egy párat, amivel még azóta is csak szemezek. :D

   Törlés