2014. december 17., szerda

Film maraton 2014/ XX.Ez most nem egy tervezett bejegyzés, csak annyi film összejött már megint a teljesség (és ismétlődés) igénye nélkül, hogy egyszerre túl sok lenne, de részleteiben talán nem. Mr. A sokat van itthon, és valami lehet a levegőben, mert filmezünk. Elfogyott a lelkesedés minden más irányába.


Az útvesztő (The Maze Runner, 2014)
amerikai sci-fi, 113 perc
Rendezte: Wes Ball
Forgatókönyv: Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers, T. S. Nowlin
Író: James Dashner
Szereplők: Dylan O’Brien, Aml Ameen, Blake Cooper, Ki Hong Lee, Kaya Scodelario
Történet: Thomas egy ketrecben ébred, ami egy mező közepére viszi. Ott egy csoport fiú fogadja, és egy fallal határolt terület. A fal túloldalára viszont, csak kiválasztott emberek mehetnek, akik naponta a kiutat keresik. Minden tiltás ellenére egy nap nekivág ő is a labirintusnak.

Vélemény: Effektíve nem volt rossz film, viszont számomra elfogadhatatlan, hogy ha valakiket összezárnak valahol, nem ébred fel bennük a kérdés, hogy mi van azon túl, nem derítik fel, egy véges helyről nem lehet kijönni, mert ott lények vannak, és minden magyarázat nélkül leverik inkább a másikat. Meg az állványépítéssel mi van? A Stewart-hasonmás lány meg fölösleges volt bele, és itt-ott következetlen is volt a dolog. Nyilván, a célközönség odaszögeződik a fotelhoz, ha nézi.


Nyitott sírok (Open Graves, 2009)
amerikai-spanyol horror, 88 perc
Rendező: Álvaro de Arminán
Forgatókönyv: Roderick Taylor, Bruce A. Taylor
Szereplők: Mike Vogel, Eliza Dushku, Ethan Rains, Naike Rivelli, Gary Piquer
Történet: Egy csapat fiatal összeverődik szörfözés közben. Mialatt a városban mászkálnak, rátalálnak egy fa ládára, ami egy játékot rejt. Nemcsak egymás ellen kell küzdeniük, hanem a játék ellen is harcolniuk. Aki kiesik a játékból, úgy hal, ahogy a játék kártyája megjósolja.

Vélemény: Keverd össze a Jumanjit és a Végső állomás filmeket, akkor megkapod ezt. Kicsit langyi az animációja, viszont ezen túl lehet lépni. Sejthető, hogy mire megy ki a játék úgy a film közepétől. Nem egy nagy durranás, a téma vagy műfaj kedvelőinek kötelező élmény.


Úgy fent, mint lent (As Above So Below, 2014)
amerikai horror, 93 perc
Rendező: John Erick Dowdle
Forgatókönyv: Drew Dowdle, John Erick Dowdle
Szereplők: Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge, Francois Civil, Cosme Castro
Történet: Egy három fős stáb a Bölcsek Köve után ered, amit a Párizs alatti katakombákban vélnek tudni. Felkérnek pár helyi fiatalt, kalauzolják el őket egy olyan járatig, amiről nem tud senki, s még a térképeken sincs rajta. Nem is sejtik, milyen pokoljárást kell túlélniük.

Vélemény: Kicsit keverte a DaVinci kód hangulatát a Katakombák című filmmel, viszont nem rosszul. Nem volt minden kidolgozott, mindent kihoztam a low budget költségvetésből, amit tudtak. Lehet sejteni a végét az elejtett mondatokból is, érdekes volt a karakterek személyes poklának átélése a túlélés reményében. Én azt sajnálom csak, hogy nem használták ki a téma adta lehetőségeket. Egy esti borzongásnak elmegy!


At The Devil’s Door (2014)
amerikai horror, 91 perc
Rendező és forgatókönyv: Nicholas McCarthy
Szereplők: Naya Rivera, Catalina Sandino Moreno, Ashley Rickards, Ava Acres, Tara Buck
Történet: A Gonosz a megfelelő testet keresi, hogy újjászülethessen, s erre az első kísérlete idő előtt öngyilkos lett, a második nem bírta ki, a harmadiknál viszont, mindent bevetett a siker érdekében.

Vélemény: Ez a film nem szól semmiről! Ez van csak úgy, céltalanul benne a világban. Minden megoldásra számítasz a végén, de arra nem, ami végül lesz. A második áldozatot se nagyon értettem, és kissé kuszának bizonyultak a visszaemlékezős szálak is.


Ara csak egy van (Gray Matters, 2006)
amerikai romantikus vígjáték, 93 perc
Rendező és forgatókönyv: Sue Kramer
Szereplők: Heather Graham, Tom Cavanagh, Molly Shannon, Bridget Moynahan, Bill Mondy
Történet: Gray-t és Samet mindenki egy párnak nézik, annyira jól kijönnek együtt, pedig ők csak testvérek. Megbeszélik, hogy segítenek egymásnak párt találni, amiből kikerekedik, hogy Gray beleszeret bátyja kedvesébe.

Vélemény: Aranyos, bájos, egy délutános limonádé. Számomra egy mondat visz a dolgok érdemi részében mindent, amikor Gray kiakad. Amúgy lehet rajta mosolyogni, gondolkodni, lehet szidni, hogy miért veszik poénra, vagy éppen miért forgatnak filmet erről a témáról egyáltalán. Aki ez utóbbi kettőn túl tud lépni, és egy csajos napon nincs mit nézni, akkor lányok, hajrá!


A vihar magja (Into the Storm, 2014)
amerikai katasztrófafilm, 89 perc
Rendező: Steven Quale
Forgatókönyv: John Swetnam
Szereplők: Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Matt Walsh, Max Deacon, Nathan Kress
Történet: Egy kisvároshoz közelít egy csoport cella, melyek tornádóval fenyegetik azt. Az ott lakók mit sem sejtve élik mindennapjaikat. Egy csapat viharvadász azonban, inkább a gépre hallgatva, mintsem a szimatukra, odamegy, hogy megtudják, amit még más nem: hogy milyen a vihar magja.

Vélemény: Nem mindenhol következetes, a karakterek nem kidolgozottak teljes mélységükig, de ettől függetlenül eltelt a film, lekötött. A végén éreztem nagyon amerikainak a filmet. Ha másért nem is, a látványért megéri megnézni. A tornádó ereje volt nekem túlzó, amikor lebontja a betonszerkezetes épületet. Nagyon sokan szarozzák, szerintem annyira nem az. Picit a forgatási stílus váltakozása is zavart. Illetve, a tornádó felkapja a Jumbót, de a páncélautót nem?! Na, mindegy. Egyszer nézhető minimum.


Babavárás (Expecting, 2013)
amerikai vígjáték, 87 perc
Rendező és forgatókönyv: Jessie McCormack
Szereplők: Radha Mitchell, Michelle Monaghan, Jon Dore, Michael Weston, Mimi Kennedy
Történet: Lizzie és Peter már a sokadig sikertelen kísérleten vannak túl gyermekáldás szempontjából, amikor a nő barátnője váratlanul teherbe esik. Andie felajánlja, hogy nekik adja a babát, mert ő még nem szeretne szülő lenni. Összeköltöznek, ám a kilenc hónap minden idegszálukat próbára teszi.

Vélemény: Nem néztem végig, számomra lapos volt és semmitmondó. Ezzel az állapottal kapcsolatban sokkal jobb filmek is napvilágot láttak már. Drámához nevetséges, vígjátékhoz karcsú.

10 megjegyzés:

 1. Na a horrorok érdekelnek (: Borzongatós filmeket keresek (:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kíváncsi leszek, mit szólsz hozzájuk. Azt hiszem, a következő körben is lesz majd. :)
   Mi meg mindig mást keresnénk, de csak ilyenekbe botlunk. :D

   Törlés
  2. Akkor egyszer írhatnál csak para filmekről :P Én meg mindig az ilyen kettős személyiségű főszereplő kategóriába botlok -.-" Azt nem szeretem,mert nem para. Na de a szellemes,démonos filmek ütnek.

   Törlés
  3. Gondolkodtam már azon én is, hogy kategóriánként kellene válogatnom.
   A kígyó és a szivárvány (1988; The Serpent and the Rainbow)
   A rettegés háza (1979; The Amityville Horror)
   Ördögök (1971; The Devils)
   Csak hogy ne maiakat mondjak, bár nem tudom, mennyire elérhetőek.

   Törlés
  4. Én a thriller/horror/para kategóriára ugrok majd - ha esetleg megcsinálod a kategóriát ;)
   Köszi az ajánlást; ezekből csak az Amityville horrort láttam (:

   Törlés
  5. Na, akkor majd tényleg nekiülök gondolkodni. :)

   Törlés
 2. A Maze Runnert tervezem megnézni, meg az Into the Stormot, mert imádom a katasztrófa filmeket - még akkor is, ha nem a témájuk, hanem a tartalmuk a katasztrófa :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A tartalma annyira nem, de az évekkel ezelőtti Twister szerintem jobb.
   Nagy elvárásaid ne legyenek, és akkor egyik sem lesz csalódás. :)

   Törlés
 3. Az Útvesztőben nagyot csalódtam, pocsék lett. Egy dologért nézem meg a többi részt, az pedig Dylen O'Brien. Viszont könyvben nagyszerű!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Merő kíváncsiságból, ha nem láttad, akkor nézd meg a Logan futását, mert kíváncsi lennék, hogy arramit mondasz az ilyen jellegű könyvek, filmek kapcsán.
   De amúgy egyetértek veled.

   Törlés