2014. november 20., csütörtök

Grillezett hal, képviselőfánkba töltött wasabis krumplival



Nagyon nem vagyunk halasak itthon. Meglepő volt, amikor Mr. A tevékenyen hozzájárult ötletével a vasárnapi ebédhez, miszerint legyen hal. Aha, de milyen?

Szerintem a halas agyára mentem azzal, hogy vagy hatszázszor elmondtam, hogy szálkamentes legyen. Mondta, hogy otthon csak az inas részt kell majd levágnom az uszonynál, de az menni fog. Mivel nem tudtam rávenni, hogy levágja nekem, ezért maradt az, hogy sírtam egy sort az Uramnak, hogy legyen oly’ szíves, és ennyit tegyen hozzá a konyharabsághoz.


Meglepően finom vasárnapi ebédet kanyarintottam.


A halhoz:
két afrikai harcsa filé
kakukkfű, borsikafű, petrezselyem

A halat bedörzsölöm a fűszerekkel, melyből a só kivételével egy jó nagy csipetnyit használtam. Sóból annyit, amennyit szeretünk.
Ezután én grill serpenyőben sütöttem meg mind a két oldalát, oldalanként 6-10 perc kell neki.

A zöld köret
1 közepes fej brokkoli párolva. 25 perc alatt pároltuk meg, tálaláskor kicsit azért megsóztuk.

A krumplis köret
A tésztához:
180 ml tej
45 g margarin
1 tk citrom aroma / citromlé
1 csipet só
90 g liszt
3 tojás
A töltelékhez
fél kg burgonya
1 tk wasabi
margarin
tej

A tejet a margarinnal, a citrommal vagy aromával, és a sóval egy főzőedényben elkeverem. A lisztet egy adagban hozzáadom, és kisebb lángon addig keverem, míg a tészta egy gombóccá össze nem áll.
Leveszem a tűzről, és egy robotgép legmagasabb fokozatának segítségével egyenként hozzákeverem a tojásokat.
Hagyom kihűlni ezután.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem.
Habzsákba töltöm, melynek a szája azért nagyobb, és egymástól 4 cm-re, 3 centi átmérőjű halmokat nyomok.
20 perc alatt, kb. 180 fokon készre sütöm őket.

Ha kész a fánk, akkor egy sütőrácson, vagy akármi máson kettévágjuk őket, hogy a gőz szabadon távozhasson.

Elkészítem a kevésbé folyós krumplipürét. Megfőzöm, áttöröm a sós krumplit, és ameddig meleg, hozzáadom a margarint, tejet, és a wasabit. Habzsákba töltöm, és a mini képviselőfánkokba töltöm.


TIPP:
- Bármilyen halat használhatunk, ha kedvünk tartja, akkor vagy a hasába töltsük a fűszereket, vagy vágjunk bele zsákot, és abba, hústűvel fogjuk össze, és úgy tegyük serpenyőbe. Süthetjük sütőben, rostlapon, nyárson is akár.
- Míg meleg, kéksajtot is szórhatunk rá, a brokkolit vajon is párolhatjuk, de akár másmilyen zöldséget is használhatunk.
- A wasabi lehetőleg friss legyen, krémes állagú, mert máskülönben nehezen fog elkeveredni a krumplival.
- Persze, nem muszáj ezt a krumplis köretet elkészíteni hozzá, kedvezni akartam egy kicsit a szemünknek.

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Hmmm nyammnyamm, annyira ritkán eszek halat, pedig úgy imádom :)

    VálaszTörlés