2014. november 14., péntek

Film maraton 2014/ XVI.Most hamar jött a következő filmes csokor, mert az első hármat még hozzádobhatjuk az előző kettőhöz, és már gyűlik így is a következő. Igazság szerint, rettentően sokat filmezek most, mert ez esik jól, nem szeretek a gép elé leülni, hanem még a telefonomat is kikapcsolva ki akarok szakadni, és csak lenni, nézni, kucorodni.
A könyvek, amik vannak jelen pillanatban egyáltalán nem kötnek le. Írtam bejegyzést is, viszont nem szeretnék oktalanul senkit sem bántani, olyan megjegyzéseket tenni, melyek az én kicsinyességemet igazolják, szóval azt szanáltam még tegnap.

Íme egy hetes a hétvégére.


Személyazonosság (I.D., 1995)
angol-német dráma, 103 perc
Rendező: Philip Davis
Forgatókönyv: Vincent O’Connell
Író: Jim Bannon
Szereplők: Reece Dinsdale, Richard Graham, Perry Fenwick, Philip Glenister, Warren Clarke
Történet: John a zsaru, három másik társával együtt beépül a helyi foci-huligánbandába. Meccskre járnak, a törzshelyen söröznek, mígnem John-t teljesen hatalmába keríti ez az életérzés, és észre sem veszi, hogy mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. Még önmagát is.

Vélemény: A film kétharmada még követi is a könyvet, a vége nem tetszett, mert hatásvadász lett, és valahol okító jellegű is. Nincs a filmben igazi fejlődés, de ettől függetlenül, érdemes megnézni, hogy milyen az, amikor valaki elveszi önmagát azért, mert egy bandához tartozik. Neki átalakulás, másnak, a külső szemlélőknek meg éles stílusváltás, ami nem mindenkinek áll jól.


pénzcsináló (Moneyball, 2011)
amerikai életrajzi filmdráma, 133 perc
Rendező: Mennett Miller
Forgatókönyv: Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin
Író: Michael Lewis
Szereplők: Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman, Jonah Hill, Robin Wright, Chris Pratt
Történet: Bill Beane a baseball majdnem szupersztárja volt. Kishitűsége miatt játékosfigyelő lett, majd később csapatfőnök. Találkozik Peterrel, aki egy okos közgazdász, és aki szerint a matematika segítségével, ász csapatot is össze lehet tenni úgy, hogy csak a statisztikát veszik figyelembe. A film igaz történeteken alapul.

Vélemény: Érdekes film volt annak ellenére, hogy alapvetően a játékot magát sem értem. Nem azt mondom, hogy feszültem figyeltem, és a körmömet lerágtam, hogy mi fog történni, viszont érdekesnek találtam, hogy Pitt karaktere szembemegy az úgymond hagyománnyal. A második baseballos film, ami tetszett. Hoffman meg egyenesen zseniális az edző szerepében.

necronomicon – A holtak könyve (Necronomicon, 1993)
amerikai horror, 96 perc
Rendező: Christophe Gans, Shusuke Kaneko, Brian Yuzna
Forgatókönyv: Brent V. Friedman, Christophe Gans, Kazunori Ito, Brian Yuzna
Író: H. P. Lovecraft
Szereplők: Jeffrey Combs, Tony Azito, Juan Fernandez, Bruce Payne, Richard Lynch
Történet: Három történetet tár elénk az író, aki maga is a Necronomicon után kutat. Az elsőben egy szerelmes férfi küzd meg az egyik mérhetetlen vénnel. A második egy tudós és annak szerelmének története. A harmadik pedig, két rendőrről és egy sorozatgyilkos párról szól.

Vélemény: Valamiért szeretem és keresem a Lovecraft keze nyomát viselő filmeket. Komolyan is hozzá lehetne nyúlni, csak abban nem lenne semmi… érdekes azok számára, akiknek az ingerküszöbük más irányba tolódott el, és a filmfelvevők 90%-át alkotják.


Lucy (2014)
amerikai-francia akkciófilm, 90 perc
Rendező és forgatókönyv: Luc Besson
Szereplők: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Amr Waked, Johan Philip Asbaek, Min-sik Choi
Történet: Lucy-t a barátja egy táskához láncolja. Elrabolják, kiütik, és arra tér magához, hogy egy zacskó új kábítószert operáltak a hasába. Egy rossz helyzet folytán a zacskó kiszakad, tartalma felszívódik a lány szervezetében, melynek következtében percről percre több százalékát használja az agyának. A szupernő pedig, bosszúra szomjazik.

Vélemény: Ameddig el nem értük az agy kihasználásának 28%-át, csak azok a részek kötöttek le, melyekben az elméletet Morgan Freeman magyarázta. Hogy mi történt a lánnyal, teljesen mellékes volt számomra. A végét sem éreztem igazinak, hogy gyakorlatilag egy szuperszámítógéppé válhat az ember. De ettől függetlenül jó film lett, szórakoztató, elgondolkodtató, a maga módján több kérdést is felvető. Ami meglepett, az a hossza volt. Manapság nem dívik 90 perces filmeket készíteni.


Transformers – A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction, 2014)
amerikai akciófilm, 165 perc
Rendező: Michael Bay
Forgatókönyv: Ehren Kruger
Szereplők: Peter Cullen, Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Stanley Tucci, T. J. Miller
Történet: Az emberek az utolsó nagy csata után revansot vesznek a Transformereken. Begyűjtik és beolvasztják őket, jelszó, mindegyik gonosz, és mivel utóbb sokan meghaltak miattuk, nekik is hasonló sorsra kell jutni. Egy isten háta mögötti kis feltaláló is belecsöppen a háborúba, mikor is hazaviszi Optimust. A kormány és egy ősi ellenség is célkeresztbe veszik a farmját.

Vélemény: A hossza rémisztő, történet átlagos, látványvilág kiváló. Leginkább, mint mindig. Egyedül Mark és a 17 évesnek álcázott lánya karakterét nem értettem, utóbbit annyira nem is bírtam. Igazság szerint, szerintem a célközönségnek és a kategóriájának bőven megfelel.
A harmadik részhez képest ez kellemes csalódás. Amúgy ez is az a film, amihez ha jól nyúlnak hozzá, akkor a végtelenségig lehet nyújtani a részeket.


Segédszerkesztőnő megosztaná… (Suburban Girl, 2007)
amerikai romantikus film, 94 perc
Rendező és forgatókönyv: Marc Klein
Író: Melissa Bank
Szereplők: Sarah Michelle Gellar, Alec Baldwin, Maggie Grace, James Naughton, Chris Carmack
Történet: Brett egy kiadónál segédszerkesztő, viszont egy napon leváltásra kerül a főnöke, őt pedig, lefokozzák. Időközben, hogy kijárja álmát, miszerint egyszer bekerül a könyvkiadók szerkesztőinek rangos sorába, beleszeret Archie-ba, aki talán más, mint gondolja.

Vélemény: Aranyos, csajos, egy egyedül eltöltött takarós-kakaós film. Picit olyan, mint az élet. Se eleje, se vége, illetve még folytatása következik. Tipikus példája annak, hogy meg lehet-e változtatni, javítani? Mit ér a karrier? Mit áldozunk fel érte? Persze, a maga kislányos, bájos módján. Csak semmi vérkomolyság.


Az emlékek őre (The Giver, 2014)
amerikai sci-fi, 97 perc
Rendező: Phillip Noyce
Forgatókönyv: Michael Mitnick
Író: Lois Lowry
Szereplők: Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Meryl Streep, Katie Holmes, Alexander Skarsgard
Történet: Egy tökéletes jövőben járunk, amikor nincs szegénység, mindenkinek megvan a helye, nincs megkülönböztetés. A kicsik kilencedikesen megkapják a szabadság jelképét, egy bringát, míg a végzősök a társadalomban elfoglalt helyüket. Így lesz Jonas az emlékek őre, ám ezzel a titulussal kicsit több fájdalom jár, mint az bárki képzelné.

Vélemény: Még mindig nem tudom, hogy kell-e ez a film, vagy sem. Egyáltalán nem volt rossz, a maga nemében, az utópiák között az egyik legjobbnak tartom, és bár szerintem ez az ifjúságnak szól, felnőttek is megnézhetik. Ami negatívum lehet, hogy baromi sok kérdést hagy nyitva, nem magyarázza el a házat, kik laknak benne, miért vannak ott, mi van a határon túl…stb. Soroltuk öt percen keresztül. Ettől eltekintve kellemes szórakozás.

8 megjegyzés:

 1. Az emlékek őre és a Lucy nagyon érdekel :)

  VálaszTörlés
 2. A Transformers – A kihalás kora című műnek vagy 10x áltam neki, de 1 óránál tovább nem jutottam. Egyszerűen annyira unalmas, és hosszúúúúúú hogy nem birok ébren maradni rajta.
  Az emlékek őre nagyon érdekel, de még nem láttam:(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem azért mi is mászkáltunk meg ettünk közben, de erre nem vennék azért mérget. Az emlékek őrének adj majd esélyt mindenképpen. Van könyvben is amúgy. :)

   Törlés
  2. Van könyvben is? Ejj nekem ezen hogyhogy nem akadt meg a szemem?:D Na akkor még egy mű az elolvasni listára. :)

   Törlés
 3. Az emlékek őrét már láttam, de véleményt nem tudnék mondani róla. Tényleg rengeteg kérdést hagytak nyitva, de nekem túl elcsépelt volt már ez a kasztokba osztás stb... dolog. Túl kiszámítható volt számomra a film.
  A Richi szavaival élnék: "Olyan volt, mint a film eleje. Színtelen, sótlan, sablonos."

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt mondják, hogy a könyv több kérdésre is választ ad, amit azért kétlek valahol. Pont azok miatt nem tudom, hogy jó-e vagy sem, mert túl sok kérdés maradt, túl sok a megválaszolatlan momentum.
   Ha egyszer felkapnak valamit, arról annyi bőrt húznak le, amennyit nem szégyellnek. Egyedül az utópisztikus, sótlan és színtelen világkép az, ami megtetszett. Vagy csak sikerült belemagyarázni az elméletünket, és azért tetszett meg. Ez még nem tudom.

   Törlés