2014. november 4., kedd

Apukám piros tortája


Jó nagy bajban voltam, hogy kiderítsem a pontos arányait a krémnek. Mert az egy hirtelen ötlet volt. A tészta nálunk egy jól bejáratott, egyben sütött muffin tészta, a feltét rá, vagy a krém az mindig más. Most is hirtelen ötlet vezérelt édesapám tortája kapcsán, mert tök jól kitaláltam, hogy csokidarabos málnakrém legyen hozzá, csak utána közölték, hogy nem úgy van az! Kilenc személyre kell.
Hoppá.

Eggyel több emelet, és mit csinál az ember lánya, ha csak meggy és citrom van otthon? Másik krémet is kreál.


A tésztához:
10 dkg liszt, cukor, margarin
1 tojás
1 kk sütőpor
ha csokisat szeretnénk, akkor 2 ek kakaópor
~1 dl tej

A margarin legalább szobahőmérsékletű legyen, én meg szoktam mikrózni 450 fokon, 1-1,5 percig. Ameddig hűl, a száraz összetevőket egy tálban összekeverem. Egy másikban a tojást keverem ki a cukorral, majd hozzáadagolom a lisztes keveréket.
Amikor már darabos, akkor a vajat is hozzáöntöm, és kézzel vagy géppel addig keverem, míg egynemű tészta nem lesz. A tejet is hozzáöntöm. Minél lágyabb a tésztánk, annál kevesebbet.

Egy formát kivajazok, kilisztezek, beleterítem a masszámat, és 160 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.
Ha kész, hagyom hűlni előbb a tálban, amiben sütöttem, és csak utána borítom ki belőle, máskülönben odaragad.

Ezt négyszer ismételtem meg, hogy négy lapom legyen, mert ez a tészta mennyiség egy 30 cm-s gyümölcstortaformához elegendő. A fodros szélét levágom, hogy normál köröket kapjak.

Aki nem szeretne vesződni ilyesmivel, készíthet normál négy tojásos tésztát, ami lesz olyan vastag, hogy három lap kijön belőle.

Az én tésztámhoz ugyanennyi Graham- és rozsliszt szükséges, ha abból készítitek. Hogy cukor helyett édesítőt mennyit kell beletenni, passz.

Előkotortam egy tortalap receptet: 70 gr liszt (teljes kiőrlésű/rozs), 2 citrom reszelt héja, 120 gr xilit, 2 kanál olaj, csipet só, 2 tojás, és annyi kakaó, amennyit szeretnénk.

Csokidarabos málnakrém
35 dkg fagyasztott málna
5 dkg cukor / 100 gr xilit
2 ek étkezési keményítő
2 ek víz
2,5 dl tejszín
reszelt étcsoki (ki mekkora darabokat kíván bele)

A gyümölcsöt a cukorral és két evőkanál vízzel felfőzöm addig, hogy teljesen pépes legyen. A keményítőt kevés vízzel simára keverem, és a péphez adva besűrítem vele. Ezután lehűtjük.
Én adtam hozzá tejszínt, mielőtt besűrítettem volna, hogy még krémesebb legyen. A hűtőből kivéve kicsit áttöröm, belekeverem az ugyancsak hűtött csokidarabjaimat, és megkenem vele a tortalapjaimat.

Citromos meggykrém
35 dkg fagyasztott meggy
5 dkg cukor / 100 gr xilit
2 ek étkezési keményítő
2 ek víz
2,5 dl tejszín
1 citrom reszelt héja

A menet ugyanaz, mint az előbb, viszont a citromot még melegen keverem a krémbe.

Ha a gyümölcsök egyben vannak, akkor botmixerrel átszánthatunk rajtuk.

A torta díszítése meg a szükség szülötte, mert ha már rózsaszín a krém, akkor legyen piros feltét. Az sem mellékes, hogy csak piros zselém volt itthon. Kidíszítettem eperrel a szélét és a tetejének közepét, elkészítettem a tortazselét a tasakon leírtak szerint, majd hűtőbe tettem dermedni.
Ez nem feltétele a torának, úgy vonjuk be, és díszítjük, ahogy mi szeretnénk.

Az egyetlen tippem, hogy vigyázzunk, mert hamar elfogy! :)

Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

  1. Jajj nekem, akárhányszor látom ezt a süteményt, mindig összefolyik a nyál a számban! Egyszerűen annyira gusztusos, hogy kész vagyok tőle!!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... és ha tudnád, mennyire finom volt... hmmm
      Ma is emlegette, hogy mindenkinek bejött. :)
      Örülök, hogy ennyire tetszik.

      Törlés
  2. Örök hálám ezért a receptért, szombaton megalkotom én is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit.
      Előre is boldog születésnapot! :)

      Törlés
  3. hát ezt meg kell csinálnom!:) Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, képet kérek, ha kész... vagy egy szelettel... ;)

      Törlés