2014. november 15., szombat

A világ ízei: India



Elérkeztünk egy igen színes, ízes kalandhoz. Nem akartam zsákbamacskát játszani, ezért olyan recepteket választottam, melyeket időnként elkészítek itthon. Kivéve az édesség, mert az most debütált, viszont biztos vagyok benne, hogy sokszor az asztalra kerül majd.

Szeretem az indiai konyhát. Főleg a színeit, annyira szép sárga túlnyomórészt, és az ízei, az erőssége nálunk mindent visz.
Ezúttal két főételt, egy húsosat és egy húsmenteset készítettem, és egy picikét bonyolultabb édességet.


Az indiai konyháról:
A tipikus indiai étkezés mindig egy ínycsiklandó étellel indul, mint egy fűszeres leves, vagy samosa, esetleg papadamtekercsek, zöldségpakora. A főételek között kiemelt szerepe van a csirkének, sokszor még ünnepi alkalmakkor is inkább csirkét használnak. A tenger gyümölcseiből készített ételek is ízletesek, hiszen az egyszerre édes, savanyú és csípős ízvilág remekül kiemeli őket. Vallási okok miatt marhát nem fogyasztanak, viszont receptjeiket mi elkészíthetjük vele, ha nem szeretjük a kecske- és bárányhúst. Az indiaiak nagy része vegetariánus, éppen ezért minden tájegységnek megvannak a maga jellegzetességei. A rizsen kívül kísérőételek lehetnek még a kovásztalan, búzalisztből készült kenyérfélék (chapati). A mártások, chutney-k és savanyúságok kiegészítik és kiegyenlítik az egyes ételek ízét. Az édességek pedig arra hivatottak, hogy kicsit enyhítsék a csípős, erős, fűszeres ételek ízét.


Csirkecurry

Ami kell:
75 dkg csirkecomb
1 nagy fej hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek ghee vagy margarin vagy olaj
1 fahéjrúd / 1 kk őrölt fahéj
2 babérlevél
2 szegfűszeg / ½ tk őrölt szegfűszeg
2 kardamomhüvely
2 db szárított chilipaprika
Másfél tk őrölt gyömbér
1 ek őrölt koriander
1 tk garam masala
½ tk kurkuma
só, bors

A csirkét besózzuk, majd margarinon vagy ghee-ben átpirítjuk.
Ugyanebben a zsiradékban megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, fahéjat, a babérlevelet, a szegfűszeget, a kardamomhüvelyt és a paprikát. Kevergetve két percig főzzük. Ekkor beletesszük az őrölt fűszereket.
Beletesszük a csirkét, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje.
Fedő alatt 40-45 percig főzzük.
Citromlével ízesítjük.
Rizzsel, édes-savanyú chutneyval tálaljuk.

TIPP:
A chutney elhagyható, mert fűszeres inkább, mint erős. Bármilyen köret mehet hozzá.
Tényleg folyton keverjük, mert a fűszerek másként megkeserednek, illetve, amikor a húst tesszük bele, vegyül le a lángról.



Fűszeres lencsés rizs


Ami kell:
12 dkg lencse
12 dkg vörös lencse vagy sárgaborsó
25 dkg hosszú szemű rizs
1 hegyes erős zöldpaprika vagy szárított chili (elhagyható)
1 nagy fej vöröshagyma
½ tk zúzott fokhagyma
2 tk aprított újhagyma
4 ek ghee vagy vaj
1 tk só
1 tk reszelt gyömbér
1 fahéjrudacska
1 babérlevél
2 szegfűszeg
½ tk őrölt kurkuma

A kétféle lencsét (vagy a sárgaborsót is) beáztatjuk egy órára. A barna lencsét leszűrjük, forró vizet öntünk rá, és 15 percig főzzük, ameddig puhulni nem kezd.
A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a zöldpaprikát a zsiradékon megpároljuk, majd kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, babérlevelet és a kurkumát. Állandóan kevergetve 2 percig főzzük.
Hozzáadjuk a rizst, a kétféle lencsét és jól összekeverjük. Annyi sós vizet adunk hozzá, hogy legalább két ujjnyira ellepje. Felforraljuk, majd kisebb lángon 20 percig pároljuk, hogy a rizs beszívja a vizet.
Amikor kész, hozzákeverjük a felaprított újhagymát. Tálalás előtt a fahéjrudat vegyük ki belőle.

TIPP:
A rizst elő szoktam főzni legalább félkészre, mert nekem a recept szerint mindig kemény maradt. Aki biztonsági játékos, az készítse így.
Rúd helyett őrölt fahéjat használok hozzá, mert lusta vagyok halászni.


Mandulás-vörösáfonyás parfé


Ami kell:
9 dl tej
3 dl habtejszín
20 dkg cukor
3 ek keményítő
2 tojás sárgája
2 tk rózsavíz
5 dkg pirított kókuszreszelék
7,5 dkg apróra vágott mandula
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörösáfonya

A tejet és a cukrot lábosban felmelegítjük, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon.
A keményítőt a tojás sárgájával és a tejszínnel összekeverjük, majd a tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd egy hideg vízzel kiöblített tálcára öntjük. Fóliával lefedjük és mélyhűtőbe tesszük.
Onnan kivéve villával összetörjük, megkeverjük, és újra fagyasztjük.
Tálalás előtt 10-20 perccel kivesszük, kívánt formára és nagyságra vágjuk, majd visszatesszük a hűtőbe.

TIPP:
Vörösáfonya helyett bármilyen más gyümölcs is megfelel a célnak. A mazsolát és a gyümölcsöt apróra is vághatjuk.
Én a kókuszt nem pirítottam át. A rózsavíz kimaradt, mert nem találtam, de anélkül is finom.
A tál, amiben fagyasztjuk, legyen lapos, mint egy tepsi, és ne öblös.

A többiek hamijait itt találjátok:

Jó étvágyat hozzá!

*
Garam masala: aromás fűszerkeverék, erőteljesebb ízt ad a currynek, mint a mi curryként ismert fűszerkeverékünk. (ejtsd: garam maszala)
Ghee: tejfehérjementes, tisztított vaj. Olajjal, vajjal, margarinnal helyettesíthető. (ejtsd: gí)

8 megjegyzés:

  1. Hűű nagyon kitettél magadért! :) A sütihez egészen biztosan nem lett volna türelmem, de nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két óránként jártam rá a fagyasztóra, hogy eléggé dermedt-e már. :)

      Törlés
  2. Szuper dolgokat főztél, nekem a lencsés rizs most a kedvencem :) Sajnálom, ogy pont ebből maradtam ki, de hát van ez így. Azért apukád piros tortáját elkészítettem és jelentem, nagy sikere volt nálunk is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában jóval szárazabbra sikerül, mint a képen.
      Legközelebb már leszel, és ez a lényeg. :)
      Örülök, hogy elkészítetted, és hogy mindenkinek ízlett.

      Törlés
  3. A parfét szerintem megcsinálom:) Na majd erről a giről mesélek:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri. Most lesz nemsokára a béta verzió nálunk belőle - berendelte itthon az úrfili -, szerintem ég fagyasztás nélkül is fogyasztható. :)
      Várom a sztorit!

      Törlés
  4. Fincsi! Szeretem az indiai konyhát, currys-kurkumás csirkét nagyon sokszor készítek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van itthon egy indiai receptes könyvem, hogyha nagyon nem tudok mit kitalálni, mindig az forog. A fenti kettő étel pedig, visszatérő vendégek, csak mindig gy kis változtatással. :)

      Törlés