2014. október 4., szombat

Mr. A linzere


Múltkor említettem, hogy Mr. A meglepett linzerrel, és mivel elég csinosak lettek, bemásolom a receptjét nektek.

Ez egy iskolai szakácskönyvből van – original vendéglátós a drága -, szóval az anyaghányadokkal lehet trükközni.
Egyszer készítettünk ebből a könyvből szilvás gombócot. Ötven darab lett, egy hétig, reggel, délben és este is ettünk, csak fogyjon. Ebből meg sosem elég, nem vettem észre, hogy sok lenne. Mr. A ha tehetné, elélne omlós tésztán.


Ami kell:
450 gr liszt
300 gr margarin
150 gr porcukor
1 tk vaníliás cukor
3 tojás sárgája
reszelt citromhéj

liszt és 2 egész tojás a szóráshoz és kenéshez
sárgabaracklekvár
porcukor a hintéshez

A lisztet és a porcukrot szitáljuk. A zsiradékot szobahőmérsékleten tartjuk, míg fel nem használjuk, hogy az állaga és keménysége megfelelő legyen (és gyúrásnál az ujjaink sem fagynak le).

A tojást, a porcukrot és a margarint elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, majd a többi hozzávalót.
Amikor már egynemű a tésztánk, akkor lisztezett munkalapon gömbölyítjük, és téglalap alakúra formázzuk.
Hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Addig a lekvárt kikeverjük. Ha diót használunk, akkor daraboljuk. A lekvárba keverhetünk fél citrom héját. Az egész tojásokat felverjük.

Ezután a tésztát kiszúrjuk, vágjuk, olyan formájúra kreáljuk, amilyenre szeretnénk.
Ha használunk diót, akkor sütés előtt kenjük meg tojással, szórjuk meg a tetejét dióval azoknak, melyeknek luk van a közepén (a süti teteje).
A sütőt előmelegítjük, és betesszük a formált tésztáinkat. 15 perc alatt készre sülnek, figyeljünk oda rájuk nagyon, mert faramuci. Hamar odakap az alja.

Ha szép aranyszélük van, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Amelyik formának a közepén nincs luk, azt megkenjük lekvárral. Amelyiknek van, azt pedig a tetejére helyezzük. Enyhén nyomjuk rá. Meghinthetjük porcukorral, ha szeretnénk még egyszer.

Azonnal tálalható.

Tipp:
Aki szeretne, diót is keverhet a tésztába, nekünk bőven megfelel nélküle is.
Ez az egyik olyan tészta, amit nem tálban szoktam elkészíteni, hanem lisztezett munkalapon. Könnyebb a gyúrása így. – Ha kézzel dolgozunk, akkor gyorsan tegyük, máskülönben égetett tésztánk lesz, nem omlós.
Az omlós tésztát jegyezzük így: 3-2-1 (3 rész liszt, 2 zsiradék, 1 porcukor).
A lekvár vagy íz bármilyen lehet.
Az alap omlóstészta lepények készítéséhez is kiváló!
Sütésnél vigyázzunk, hogy minden adaggal korábban végzünk attól függően, mennyire meleg a sütő. Az első adag tartja a 15 percet, de az aljára érdemes odafigyelni. A második már tíz-hét perc és így tovább.

Szóval, ez volna Mr. A nem éppen kímélő, viszont annál finomabb linzere.
Remélem, tetszett és elkészítitek. :)

Jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

  1. De rég ettem már linzert, pedig nagyon szeretem! Meg anyós is. Azt hiszem karácsonykor mindenképpen fogok sütni, habár édesanyám receptje alapján, mert nekem az az etalon (bár nem hinném, hogy sok különbség van a tiéd és az övé között, de hát a tudat, hogy az anyukámé, érted :P).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a hókifli ilyen, amit anyukám receptjéből tanultam, úgy is készítem. :)

      Törlés
  2. Hmm... nagyon jól néz ki... valami van a levegőben, mert mostanában mi is sokat sütögetünk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jönnek a sütögetős hónapok. Legalábbis, magunkon azt vettem észre, hogy ahogy hűl az idő, annál többször van sütött süti. :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Bizony az, csak ő nem hiszi el magáról. :)

      Törlés