2014. október 22., szerda

Hagymalekvár



Nem csalás, nem ámítás, a kép közepén, a tálkában az a sötét paca lekvár. Méghozzá lilahagymából.


Kaptam nemrég egy könyvet, amiben megpillantottam a receptet, és némi változtatással elkészítettem a saját verziómat, mert ugye, merni kell nagyot álmodni.
Ebben az esetben az álom eléggé apró lett.

És sötét. Annyira szép színe van pedig. Sötét, mély és lila, és sajnos, hiába vakuztam, nem akart engedelmeskedni.


Ami kell:
fél kg lilahagyma (legalább 400 gr legyen, ha fél kg nem is)
4 dl száraz vörösbor
3 ek citromlé (legalább 40%-os)
1 kk gyömbér
4-5 szál rozmaring összetörve
15 dkg cukor
csipet só
bors

A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és felkockázzuk.

A bort a cukorral, a sóval és a citromlével feltesszük főni. Felforraljuk, majd levesszük a lángot, és addig forraljuk gyöngyözve tovább, míg a mennyisége a felére csökken.

Ekkor beletesszük a hagymát, a gyömbért és a rozmaringot. 20-30 perc után borsozhatjuk is. Annyit tegyünk bele, amennyit szeretnénk.

Addig főzzük gyakori kavargatás mellett, ameddig lekvár sűrűségű nem lesz.

Hagyjuk kihűlni, hűtőben tároljuk.
Sült húsok mellé nagyon finom. Mi virslivel próbáltuk ki, mert csak az volt itthon, és még ahhoz is ment a szokásos ételízesítők helyett.


TIPP:
Citromlé helyett használhatunk 1-1,5 dl vörösborecetet is. Nekem az nem volt itthon, de ez a savasságához kell.
Gyömbér és rozmaring helyett használhatunk más fűszert is, chilit akár, vagy kakukkfüvet.
Meg is karamellizálhatjátok a hagymát, ha nektek úgy jobb.

Ez pedig a meglepetés formája.



Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem hagymalekvárt, de mivel alapjáraton édes íze van, biztos nagyon finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leginkább a dinsztelt káposztához tudnám hasonlítani, amilyen ízvilágot előhoz. Sült húsokhoz megéri egyszer elkészíteni. :)

      Törlés
  2. Az üveg borzasztóan ötletes! Nagyon tetszik. A lekvárt is biztosan ki próbàlnám, ha szeretném a hagymát! :D

    VálaszTörlés
  3. Hát ez az címke az üvegen! Behalok!:D Ha ilyenek néznének szembe minden nap velem a polcról, szerintem nevetve mennék ki a spájzba.
    Még nem ettem soha hagymalekvárt. De ezt ki kell próbálni:) Sima vöröshagymából is meglehet vajon csinálni? A liláért annyira nem vagyok oda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg lehet csinálni, küldök hozzá receptet, de ezzel is simán. Kell némi változtatás, mert a bor azért megadta az alapszínét. Szólj rám, és elküldöm a vöröshagymás verziót!

      Törlés