2014. október 11., szombat

A világ ízei: Ausztrália és Indonézia


Amikor meghallottam, hogy ennek a sorozatnak a következő állomása Ausztrália és az Indonéz szigetvilág lesz, egyből az jutott eszembe, hogy én steaket fogok készíteni. Mr. A hülyéskedett még azzal, hogy lesz mofli-burger, viszont túl aranyosnak találtam a koalát. Körbekémleltem azért, hátha Indonézia valami érzelmet gerjeszt bennem, de nem sikerült.

Pláne azért sem, mert amelyik nap főztem, pont úgy jött ki a lépés, hogy este színházba menetel volt, semmi nehezebbet nem szerettem volna, ami elveszi a kedvemet. Szóval, most egy egyszerű ausztrál főételnél és egy buta sütinél maradtam.
A főételt már Mr. A amúgy is szerette volna kipróbálni, s bár nem steak, de sült hús.
Lássuk!


Citromos csirke


Ami kell:
50 dkg csirkehús (legjobb mell, comb, és szárny vegyesen)
só, paprika
3 ek szójaszósz
3 ek olaj
3 ek citromlé
12 dkg margarin és liszt (ha kenjük a tepsit, és nem fóliázunk)
1 kk paprikapor
1 ek reszelt citromhéj

A csirkét akkora darabokra és formára vágjuk, ahogy nekünk tetszik. A tepsinket vagy vajazzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírt teszünk bele, vagy fóliában sütünk. Lényeg, hogy még sütés előtt a húst sózzuk és paprikázzuk be.
Ha az első sütési formát választottuk, akkor bőrrel lefelé kezdjünk neki.
A sütés első fele 30 percig tart. Addig összekeverjük a szójaszószt, a citromlevet és héjat, majd a csirkére öntjük, és további 30 percig sütjük még.

Bármilyen körettel tálalható.

TIPP: Csaltam. Imádom a hagymát a hús alatt, úgyhogy én még vágtam hagymakarikát alá, és sütőzacskóban készítettem el. Autentikusan kikent tepsiben készítik. Az én verziómban viszont, kimaradt a liszt és a margarin.
A citrom miatt minimális rozmaringot is tettem mellé. Remekül kiemeli az ízét.
Vigyázzunk, hogy ne égessük meg a húst, mert a paprika megkeseredik.
(a képen Mr. A elméretezte a krumpliját, de hát szereti... az én rizsemmel meg annyira nem volt esztétikus)


Anzac keksz


Ami kell:
15 dkg finomliszt
15 dkg zabpehely
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
3 ek méz
3 ek forró víz
1 tk szódabikarbóna

A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban kikeverjük az olvasztott vajat és a mézet, hogy egynemű masszát kapjunk belőle. A forró vízben feloldjuk a szódabikarbónát, és a vajas mézhez adjuk. Egyneműsítjük.
Majd a vajas cucc megy a száraz hozzávalóhoz, és összedolgozzuk a tésztánkat.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és diónyi nagyságú golyókat helyezünk rá. Arra ügyeljünk, hogy mivel a sütésnél nő a süti, ezért bőven legyen helye. Én egy sorba hármat tettem, és majdnem összeértek.
A golyókat tenyerünkkel lelapogatjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon, 8-10 perc alatt készre sütjük.

A kekszet az ausztrál és az új-zélandi egyesített hadtestről nevezték el, és állítólag a katonák eme eledele sokáig friss maradt. Nos, hogy ez igaz-e, arról nem tudok beszámolni, ugyanis nem volt időm megfigyelni.

TIPP: hasonló, mint a sima zabpelyhes keksz, sőt, azt hiszem, az is. A kókuszreszelék mellett, bármilyen ízesítéssel próbálkozhatunk. Itthon menő a csokis, kakaós, citromos változat is.

A többiek ételei:

Jó étvágyat hozzá!

12 megjegyzés:

  1. Ismét nagyon jól néznek ki! :) Sütikből majdnem egyformát sikerült, utolsó pillanatban döntöttem a palacsinta mellett.
    (Főételek közül is amúgy pont ezt néztem, hogy mit főznék, ha meg bírnám enni a húst. :D) Nagyon jó a fűszerezése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez és a kókuszkocka között egyensúlyoztam, de azt most túl töménynek éreztem. Persze, karácsonyra majd elkészül.
      De milyen jól is néz ki az a palacsinta!!!!
      Az ízesítése öt pontos lett nálunk az ötből, szóval pont telitalálat. :D

      Törlés
  2. Az a csirke baromi jól néz ki! Kár, hogy pont a bőrét nem ehetem, pedig az a legjobb :D A keksz is fincsinek néz ki - most egyébként én is egyszerű dolgokat választottam, nem volt kedvem és lelki erőm nekiállni a terülj-terülj asztalkámnak. Talán legközelebb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csináld akkor azt, hogy ugyanebbe a keverékbe pácolj be csirkehúst, ha nem eszitek a bőrét. Legalább egy éjszakát hagyd benne. Persze, akkor több citromlé és több szójaszósz kell, pl. mind a kettőből 10-10. Sütésnél pedig, követed a receptet.
      Mi aznap hagyjuk rajta a bőrt, amelyik nap frissen esszük, a többin nem volt rajta, és azoknak is finom íze volt, de már akkor gondolkodtam a pácoláson.
      Nem is feltétlen a bőr volt a legfinomabb, hanem alatta a hagyma. :)

      Törlés
  3. YammYamm! Legközelebb akkor tervezz ilyesmit, amikor megyek hozzád!!! :)
    Össze dobunk együtt hasonló finomságokat!!! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké. :D
      Valószínű, amikor következőre találkozunk, mondjuk ebben az évben, úgyis itt leszünk. :D
      Az biztos, hogy bűnözni fogunk. :)

      Törlés
    2. Juuuj jaj de várom már!!!! :)

      Törlés
    3. Akkor azt hiszem, itt az ideje elkezdeni tervezgetni. :)

      Törlés
  4. Mr.A adagját kérem én is. Mikor krumpli van akkor nálam is ez az arány figyelhető meg. Szerintem évekig elélnék csak krumplin.
    A csirkét mindenképpen ki kell próbálnom, nagyon jól hangzik.
    Persze a keksz is, de az utolsó diétás próbálkozásom óta nagy ívben kerülöm a zabot, és csak a müzliben találom elfogadhatónak a meglétét. Mondjuk a natúr joghurtba kevert zab finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb szívesen látlak a konyhaasztalnál!!!

      Zab, mint zabpehely van benne, viszont nem annyira hangsúlyos, hogy kész legyen tőle az ember. Ha úgy esik, és egyszer találkozunk megint, akkor majd csinálok, és meglátod. :D

      Törlés
    2. Rendben, márt alig várom!^^

      Törlés