2014. augusztus 9., szombat

Philip K. Dick: A halál útvesztője


Mr. A polcaiban azt szeretem leginkább, hogy bármikor kutatóútra indulok a duplán pakolt könyvek között, találok kincseket. Ez is egy ilyen volt. A triffides könyvet vissza akartam tenni a helyére, és hogy oda tudjam nyomorgatni, kijjebb kellett húznom ezt. Ránéztem, halál van a címében, Dick írta, aki elég jó tollforgató, szóval letettem az olvasandóim listájára. Mondanom sem kell, hogy a többi még egy napot váratott magára, és ezt faltam fel alig 4 óra alatt.

Több gondolatot ébresztett bennem vallásról, csoportidentitásról, az emberi viselkedésről, és valahol még most is kattogok magamban.
Alig vártam, hogy Mr. A hazajöjjön, és tudjak vele beszélgetni erről, erre azt válaszolta, hogy örül, hogy tetszett nekem, ő még nem olvasta el. Szóval, most megpróbálok két részre szakadni, és megbeszélni önmagammal a konklúzióimat.


A szerzőről

Philip Kindred Dick néven született 1928. december 16-án, Chicagóban. A sci-fi műfaj egyik alapját képezi minden műve. Volt egy lány ikertestvére, ő azonban egy hónappal a születés után elhunyt. Ez megmutatkozik több írásában is. Szülei elváltak. További életét és tanulmányait is Kaliforniában végezte. Eladóként, lemezlovasként dolgozott az ötvenes évek elejéig, amikor megjelent első novellája, Roog címmel. Ezután író lett belőle és sorra jelentek meg írásai.
Írói álnevei: Richard Philips, Jack Dowland, Horselover Fat, PKD
Műveiben az alaptörténeten túl a valósággal, vallással, igazsággal, emberi értékekkel, virtuális valósággal, paranoiával, társadalommal, annak reakciójával, az ember önmagához fűződő viszonyával is foglalkozik. Sokak szerint a cyberpunk előfutára.
Ötször nősült, két lánya, és egy fia született. 1982. március 2-án halt meg, Kaliforniában.
Számtalan művét 25 nyelvre fordították le, rengeteg film alapját szolgálták.

Fülszöveg

Könyvből:
A világ egyik legismertebb sci-fi írója ezzel a kötettel a magyar olvasó előtt is igazolja hírnevét.
Történetében 14 szereplő kerül a klasszikus pszichológiai patkányteszt labirintusszituációjába. Nem tudják, ki kísérletezik velük, miért, és milyen reakciókat vár tőlük. A patkányokhoz hasonlóan ez a 14 rettegő figura sem alkot közösséget, sőt egymásban is a halálos veszedelem forrását látják. A mérhetetlen lelki és fizikai kínok érzékeltetése tökéletesen sikerül Dicknek. Amikor az események elérik a drámai csúcspontot, következik a valóban fantasztikus megoldás. A 14 szereplő végső soron megmenekül, valójában azonban csak egyiküknek sikerül megszabadulnia a különös fogságból.


Forrás (moly. hu):
a LEGKEGYETLENEBB KÉRDÉS: ÉLNI VAGY ÉLNI HAGYNI?
A Delmak-O különös telep egy különös bolygón, ahol furcsa társaság verődik össze, eltérő képzettségű és látásmódú emberek, akik nagyrészt elöljáróik utasítására jöttek ide, bár akad olyan is, aki az ima erejével. Amikor a csoport tagjai megpróbálják kideríteni a telep voltaképpeni célját, mégpedig a felettük keringő műhold segítségével, megoldhatatlan technikai problémába ütköznek. Csapdába esnek: sem elmenni nem tudnak, sem segítséget hívni. Végérvényesen magukra maradnak.
Hamarosan bizarr, erőszakos események sora veszi kezdetét. Mintha a bolygó puszta légköre paranoiát és pszichózist okozna, minek következtében a kis közösség tagjaiként egymásra utalt emberek ahelyett, hogy összefognának, egymás ellen fordulnak. És ezúttal még az ima sem segít; úgy tűnik, Isten vagy nincs jelen, vagy el akarja pusztítani teremtményeit.
Philip K. Dick 1970-es regénye egyszerre metafizikai thriller és az istenség természetéről való elmélkedés.

Kedvenc idézete(i)m:
1)
- Maga nem imádkozik? – kérdezte Ben meglepetten.
- Csak ha nincs más megoldás. Azokat szeretem, akik maguk oldják meg a problémáikat, külső segítség nélkül.

2)
Nem! Döntött: „Létezni akarok! Cselekedni és alkotni. És ez egyre sürgetőbb, ahogy az idő múlik. (…) Istenem – gondolta -, segíts! De ne úgy, hogy újat állítasz a helyemre. (…)”

3)
Gyakran mondták neki, Mary is, hogy hajlamos a morbid dolgokra. – Valójában csak gyors felfogóképességem van, mondta magában. Az emberek pedig valahogy gyakran szeretik összekeverni a kettőt.”

4)
- Azt hiszem, halálra vagyunk ítélve.
- Eleve halálraítéltek vagyunk. Ez az élet lényege.

5)
Szeretnék alkotni valamit, nem akarok csak fogyasztó lenni, mint maga.

6)
Ez megmagyarázná, miért vagyunk képtelenek csoportként funkcionálni. Ezért nem tudunk egymással igazán még csak beszélni sem. Az elmebeteg tud tanulni, csak egyre nem képes: kollektív cselekvésre… legfeljebb úgy, mint a csorda, de ez nem együttes cselekvés, csak tömeges elmebaj.

7)
Magányos növény akarok lenni – mondta Seth Morley -, amely mindig a napfényben áll! Növekedni akarok! Talán kaktusz egy meleg világban, ahol nem zavar senki.

Vélemény
Nem olyan sztorit mesél el, ami újdonság. Olvastuk máshol, láttuk filmen, viszont nagyon jól van tálalva. Nehéz erről spoiler-mentesen írni. Aki beleolvas az utolsó lapokba, talán még annak is meglepetés lehet ez, a fülszöveg is sokat lelő, viszont a mikor és a miért abszolút váratlan.

Azon gondolkodom, hogy mi a valóság? Törvényszerű valami, vagy mi alakítjuk ki? Tényleg megtörténik, vagy csak a fejünkben létezik? Itt és most van, vagy majd lesz? Mit tartunk normálisnak, és mit nem? Mi a létező, mi a fals? Milyen változásokon megyünk keresztül? Hogy cselekednék egy csoportban, ami totálisan fejetlen? Vállalnám a vezető szerepét, vagy kutatnék, vagy ölnék a túlélésért? Mit tennék, ha csak hiszek valakit? Jó az a vallás, amiben hiszel? Miért hiszel benne? A történetedet te írod, vagy eleve el van rendelve? Ha igen, akkor csak kivárjuk a véget?

Hullámzott benne a misztikum és a horror. Attól függetlenül, hogy ez sem egy új keletű történet, még olyan filozófiai kérdéseket vetett fel, amiket a legtöbb mai tinglitangli nem.
A csattanó és annak miértjéért is érdemes elolvasni.

Sok olyan mű van főleg ebből a műfajból, ami után elkezdek előbb gondolkodni, majd kételkedni abban, ami körülvesz. Embertől egészen egy almáig, bármiről. Alapjaiban rengeti meg a valóságodat, ha az tényleg az.

Olvastam már tőle, és ezután is fogok. Az egyik legzseniálisabb sci-fi író, aki valaha létezett!!!

Értékelés
10/10
Aki késztetést érez sci-fik olvasására, vagy aki szereti Dick könyveit, nincs más olvasnivalója, azoknak mindenképpen ajánlom. Könnyű, és némi kis odafigyeléssel még meg is érthető történet.

Olvastátok már?
Tetszett?

1 megjegyzés:

 1. „Egyre borzasztóbb ez a google. Két velős írásomat is benyelte. Nincs erőm harmadszorra is begépelni. Próbálkozom Névtelen profillal:
  Ajánlom Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal c. regényét. Magvas teológia/deológia, mélyre nyúlkálás a kollektív tudat és tudatalatti félelmetes sárgödrébe. Mesteri :)
  Nem mellesleg ebből lett a Szárnyas fejvadász.”

  Kedves Névtelen!
  Bárki voltál, így tudok válaszolni, mert a blogger nem, csak a gmail jeleníti meg a fenti hozzászólást.
  Az a könyv megvolt, a filmet is imádom. Szerintem is mesteri. :)

  VálaszTörlés