2014. augusztus 26., kedd

Mark Brandon Read: Chopper


Ez a könyv Mr. A tulajdona, magának vette, mert tetszett neki a film, ám mivel most az e-bookot semmi pénzért nem eresztené el – amin rajta vannak az én könyveim -, kénytelen voltam papír alapú dolgok után nyúlni, és ez akadt bele az ujjaimba.

Sosem érdekeltek a celebek életrajzi könyvei, mert azokban valahogy nincs semmi érdekes. Sőt, szerintem az igazsághoz is kevés közük van, hatásvadásznak tartom, és a legutolsó, ami eszembe jut róluk, az a szórakoztató szó.
Ezzel ellentétben szeretem az olyan emberek könyvét forgatni, akiknek a megítélése kettős, vagy éppen negatív. Érdekes filozófiai kérdéseket vetnek fel bennem, elgondolkodtatnak. Nem vagyok sem rajongó, sem hű követő, nem bálványozom őket.
Pusztán elszórakoztat az elvont elmék gondolkodása.

Nem írnám ki, de mivel ismét egy kényes témában turkálok könyékig, 16+ mindenképpen, amúgy lelketek rajta, ujjatok meg a Tovább linken.


A szerzőről:
Mark Brandon Read 1954. november 17-én született Melbourne-ben, Ausztráliában. Becenevét (Chopper) egy rajzfilmfiguráról kapta. Vallásos családban látta meg a napvilágot, majd intézetben is nevelkedett. Életére ez az időszak nagy hatással volt, minek folytán az alvilágban talált magának menedéket, már amennyire. Ausztrália leghíresebb bűnözőjeként egyetlen nyugodt perce nem lehetett, bár több időt ült, mint amennyit szabad lábon töltött. 2013. október 9-én halt meg májrákban Melbourne-ben.
Életrajzi könyvével szerzett magának nemzetközi hírnevet, melyből 200-ben Eric Bana főszereplésével filmet készítettek.


Fülszöveg:
Elképesztő ember, elképesztő élet. Mark Brandon Read egy katonatiszt és egy hetednapi adventista gyermekeként látta meg a napvilágot, 1954-ben az ausztráliai Melbourne-ben.
Öt évig volt intézetben, ahol megerőszakolták, és része volt minden rosszban, ami elképzelhető. Innen egyenes út vezetett az utcai bandákig, bandaháborúkig, ahol az emberélet nem sokat ért, a csonkítás és egyéb erőszakos cselekedetek a mindennapok szerves részét képzeték. És ami vele járt: a börtön, évekig kinn, évekig benn, de bárhol volt is Read / Chopper, ott ő volt a császár; az ellenséges bandák éppúgy tiszteletben tartották és felnéztek rá, mint a smasszerek.
Egy elvetemült gazember veti papírra életét, akinek a szíve – ki látott már ilyet? – aranyból van, aki ölni is „csak” azért öl, hogy igazságot szolgáltasson, hogy maga meglássa szerint helyreállítsa a világ kibillent egyensúlyát.
És aki nem él vissza az erőfölénnyel, soha nem bánt olyan embert, aki azt nem érdemli meg. Az igazságszolgáltatást viszont nem a hivataloktól várja, hanem ha bajt észlel, maga orvosolja.
Chopper egyik börtönkalandja során hepatitis C fertőzést kapott. Májátültetésre lenne szüksége, mert így maximum két éve van hátra. Csakhogy ő visszautasítja, mondván, hogy adják azt a májat olyasvalakinek, aki jobban megérdemli.
Ennek az embernek a börtönnaplóját tartja kezében az olvasó.

Kedvenc idézete(i)m:
1)
Még mindig vegyes érzéseim vannak bizonyos dolgokkal kapcsolatban, amiket leírtam. Zavarba ejt, ha normális embereknek kell elmondanom, amiket csináltam.

2)
Egyszer, mikor apa még fiatal volt, úgy gondolta, hogy a szomszédok rosszul bánnak a kutyájukkal. Ahányszor csak átnézett a kerítésen, látta, az állat egyre soványabb. Szóvá is tette a szomszédoknak (…) megfenyegette a szomszédot, aztán fogta a kutyát és vízbe fojtotta, hogy ne szenvedjen tovább.
Akkor látott először agarat.

3)
Az öngyilkosságot mint végső megoldást, mindig ott tartogattam talonban, hogy utoljára belenevessek az ellenségeim képébe, akik azt hiszik, legyőztek. Aki nem fél a haláltól, aki az életét csak lehetőségként fogja fel, és aki a végső vereséggel szembesülve kész öngyilkosságot elkövetni, azt nem lehet legyőzni.

4)
„Ha az késel meg, akit megpróbáltál kijuttatni a börtönből, az tanulságot… de a tanulság keserves.”

5)
A mai helyzetet drogproblémának nevezni olyan, mint ha az AIDS-t egészségügyi problémának, az atomháborút pedig környezeti problémának neveznénk. (…) Miért került előtérbe a köznevelési programban a környezetvédelem a drogellenes neveléssel szemben? (…) Talán egyszerűbb a nonprofit problémákat kezelni, a drog viszont magas profitot hoz… Gyanítom, nagyon magasat, nagyon sok embernek. És a profittal szemben végül senki sem veszi fel a harcot.

6)
Egy gyáva, szadista és egoista ember nagyon-nagyon veszélyes keverék. Nem merészségből vagy vakmerőségből cselekszik, hanem mert fél, vagy fenyegetve érzi magát, vagy azért, mert megsértették az önérzetét, a büszkeségét.

7)
Az életem feldobott pénzérme: ha fej, meghalok, ha írás, vesztek, és az érme még nem esett le. (…) Inkább halnék meg végelgyengülésben otthon az ágyamban, mint középkorúan a hideg aszfalton, egy vértócsában.

Vélemény:
Az első két fejezetet elolvastatnám egy hívő emberrel, hogy utána elmondja, ő hogy vélekedik róla. Nem azért, mert veszekedni szeretnék, de kíváncsi vagyok, hogy a hitehagyást mennyire lehet őrülettel magyarázni. Vagy egy olyan emberrel is elolvastatnám, aki teljesen más világból jön, mint én.

Szerethető figurának írja le magát, és meg is lehetett szeretni, elvégre, annyira furcsa bűnösnek kiáltani ki azt, aki úgy ahogy, de a köz javát szolgálta. Mert szánjuk a drogbárókat? Nem. Sírunk egy strici miatt? Nem. Rossz eszközökkel, rossz helyen, rossz módszerrel csinálta.
Ölt, nem egyszer, csonkított és kínzott is meg embereket, szellemileg és lelkileg is megtört másokat, védteleneket nem bántott, mégis tisztogató lett belőle.

Durva könyv, nyers oldalak az alvilági helyzetről, figurákról, és számos olyan kérdést is felvetett, amire alapvetően nem gondolna az ember, mert azt tanítják neki, hogy úgy van, kész, passz.

A versek külön megérdemelnének egy bejegyzést, frappáns kis pár soros művek.  A könyv végében található képek pedig, csak közelebb hozzák az írót, a világát.

Értékelés:
8/10
Hullámzott. Voltak humoros részek, és amelyek vittek magukkal, annyira jól volt megírva, szép szófordulatokkal, mások mélyen elgondolkodtattak, és volt egy-két oldal, amin eluntam magam, de ennek ez volt a bája.

Olvastátok már?
Tetszett?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése