2014. augusztus 26., kedd

Film maraton 2014 / VIII.


Itt a múltkori adag másik fele, illetve az a pár film, amit az elmúlt két-három nap során néztünk meg. Eléggé vegyes vágott lett, drámától, a horroron át, az akcióig sok minden lesz benne.A gyilkos bennünk (From Within, 2008)
amerikai misztikus thriller, 89 perc
Rendező: Phedon Papamichael
Forgatókönyv: Brad Keene
Szereplők: Elizabeth Rice, Thomas Dekker, Kelly Blatz, Laura Allen, Adam Goldberg
Történet: Egy amerikai kisvárost, mely összetartó és mélyen vallásos, különös öngyilkosság-sorozat tart rettegésben, mígnem két fiatal rájön, hogy ez bizony egy démonikus könyv miatt van, amiből felolvastak egy részletet. Véráldozat kell a szabadon eresztéshez, és ugyanaz kell a lezáráshoz is.

Vélemény: Az egyik legjobb démoni-megszállós film, hiszen utat tört magának, elterjedt az egész világon, végre nem csak egy emberrel operálunk. Bár kérdéssé vált, hogy a vallásos közösség az egészségesebb, vagy a démoni jelenlét, mert a film alapján a kettő között nincs sok különbség. Amúgy egy unalmas és rossz film volt, semmi horrorisztikus nincs benne.


Vihar (Storm, 2005)
svéd misztikus film, 110 perc
Rendező: Björn Stein, Mans Marlind
Forgatókönyv: Mans Marlind
Szereplők: Eric Ericson, Eva Röse, Jonas Karlsson, Lina Englund, Peter Engman
Történet: DD egy szigorú szabályokkal kikövezett életet él, határait saját magának szabta meg. Már éppen kiégne testileg és lelkileg is, amikor szó szerint bevágódik az életébe egy titokzatos vörös hajú, nő. Megkapja a kulcsot, és egy olyan hajsza kezdődik, ami visszaidéz egy megsárgult emléket.

Vélemény: Svéd film, ami kicsit fantasy, kicsit Hellraiser, kicsit Mátrix, és totálisan értelmetlen. Az eleje a Harcosok Klubját idézte, és sejteni mertem, hogy sötét szatíra lesz, a közepére összekeverték a szálakat, és unalmassá vált az egész. Kár, mert nagyon jól indul, nem tudom, út közben hol siklik félre a történet. A főszereplők játéka meg… hagynak némi kívánnivalót maguk után.


Gozdilla (Godzilla, 2014)
amerikai-japán akciófilm, 123 perc
Rendező: Gareth Edwards
Forgatókönyv: Max Borenstein, Dave Callahan
Szereplők: Aaron Taylor-Johnson, bryan Cranston, Ken Watanabe, Sally Hawkins, Elizabeth Olsen
Történet: Sikerül felébreszteni egy radioaktív szörny bogarat, aki párosodni készül, s közben embert, várost, minden leszanál, ami az útjába kerül. Csupán egy fegyver van ellenük, Godzilla, aki ezúttal az emberiség segítségére siet.

Vélemény: Nem tudom, melyik a rosszabb. Az óriási bogár-atom-páncélos-szörny, a gyík, ami kék epét hány a másik szájába, vagy a forgatókönyvírók analfabetizmusa, vagy esetleg a színészek nulla játéka? Unalmas volt, hosszú volt, és klasszisokkal jobb a régi film, mint ez. Ebben nem történt semmi az első egy órában, de a másik felében sem volt semmi izgalom, bár akkor legalább volt valamicske akció. Godzilla, mint az emberek barátja? Legalább akkora baki, mint az Alien 4-ben, amikor érzelmeket adtak a lényeknek.


Nyárutó (Labor Day, 2013)
Rendező és forgatókönyv: Jason Reitman
Író: Joyce Maynard
Szereplők: Kate Winslet, Josh Brolin, Tobey Maguire, Gattlin Griffith, James Van Der Beek
Történet: 1987 nyarának végén Henry és az édesanyja vásárolni mennek. A fiú egy idegennel találkozik, aki segítséget kér tőlük egy éjszaka erejéig. Később kiderül, hogy börtönből szökött ember, akit gyilkossággal vádoltak meg. Nem minden az, aminek látszik. A kis kompánia pedig, szépen lassan családdá formálódik.

Vélemény: Szép és szomorú szerelmes történet. Kicsit a Szív hídjaira emlékeztetett, megfűszerezve egy börtönből szökött férfival, a menekülés és a szeretni akarással. A férfi élete és a nő házasságának nyomai megmutatják, hogy ne éljünk, és hogy engedjük be a jót, mert ha a lehetőség az orrunk előtt kopogtat, akár egy igazi, élő dologgal is kecsegtethet.


Chopper (Chopper, 2000)
ausztrál életrajzi film, 90 perc
Rendező és forgatókönyv: Andrew Dominik
Író: Mark Brandon Read
Szereplők: Eric Bana, Simon Lyndon, David Field, Vince Colosimo, Bill Young
Történet: Ausztrália egyik leghíresebb bűnözőjének börtönben eltöltött, odavezető és azon túlmutató világába kaphatunk betekintést.

Vélemény: Eric Bana hihetetlenül jó alakítást nyújt ebben a filmben. Egyrészt rá sem ismertek, másrészt nézzétek néha a szemét. Annyira remek az arcjátéka. A könyv ezerszer jobb, viszont megéri megnézni az olvasás után / előtt.


A nimfomániás (Nymphomaniac, 2013)
francia-német-dán-belga filmdráma, 122 perc (1. rész), 123 perc (2. rész)
Rendező és forgatókönyv: Lars von Trier
Szereplők: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater
Történet: Joe-ra az utcán rátalál Seligman, aki hazaviszi, ágyba dugja, megeteti. A segítségért cserébe a nő elmeséli ingen profán és pornográf életét. Seligman pedig, igyekszik Joe tetteit megmagyarázni saját példáival.

Vélemény: Az első része a filmnek még csak-csak nézhető, de a második… nagyon nem tetszett, pedig szoktam komálni az ilyen témájú filmeket. Az elvadulás és a bérgyilkosság valahogy nem illett a filmbe bele. Hosszú, és kevésbé mélyenszántó.


Hívatlan vendég (The Uninvited, 2009)
amerikai-kanadai thriller, 87 perc
Rendező: Thomas Guard, Charles Guard
Forgatókönyv: Craig Rosenberg, Doug Miro
Szereplők: Emily Browning, EArielle Kebbel, Elizabeth Banks, David Strathairn, Maya Massar
Történet: Anna kényszerpihenőt tartott anyja halála után egy elmegyógyintézetben. Hazamegy, és testvére fogadja, valamit apjának új barátnője. A két lány elhatározza, hogy korábbi ápolónőjük, aki az anyjukra vigyázott, az nem más, mint egy fekete özvegy.

Vélemény: Picikét ez is katyvasz film, de nincs sok gondolkodnivaló benne, szóval nézhető, és elmegy vele az idő. A szokásos klisé benne az emlékezetvesztés, skizofrénia, más személyiség felvétele, és a gonosz szellem, aki nem gonosz, de úgy viselkedik, és nem mindenki az, aminek látszik. Megmondható, mi lesz a vége, csak oda kell figyelni a részletekre.


Mr. Jones (Mr. Jones, 2013)
amerikai misztikus horror, 90 perc
Rendező és forgatókönyv: Karl Mueller
Szereplők: Jon Foster, Sarah Jones, Mark Steger, Faran Tahir, Ethan Sawyer
Történet: A fiatal pár az isten háta mögé költözködik, hogy új témákat találjanak filmjük elkészítéséhez. Egy nap találnak egy különös házat, és madárijesztőket, amik fontos szerepet kapnak filmjükben. Mr. Jones pedig, mind inkább életre kelti rémálmaikat, míg végül főszereplők lesznek benne.

Vélemény: Ohistenemjajnemármegintegyszar. Ez meg mi volt? Ennyire kiszámítható és rossz filmet A Bosszúállók óta nem láttam. Már a BWP sem tetszett, és az ál-dokumentumfilmeket sem szeretem, de ez aztán mindent überelt. Egy klisékkel teletolt hatásvadász tömény unalom. Szerintem még az író sem tudta, mit akar…


Oculus (Oculus, 2013)
amerikai horror, 104 perc
Rendező: Mike Flanagan
Forgatókönyv: Mike Flanagan, Jeff Howard
Szereplők: Karen Gillan, Brenton Thwaites, Katee Sackhoff, Rory Cochrane, James Lafferty
Történet: A két Russel testvér megpróbálja kideríteni, mi okozta tíz évvel ezelőtti tragédiáját a családjuknak. Tim kiszabadul az addigi védőőrizetből, testvére összeszed minden holmit a szellemidézéshez.

Vélemény: Felejthető. Tucatfilm, mint majdnem minden mostanában, és szerintem ebből sem tudták, hogy mit szeretnének belőle kihozni igazán. Nem volt sejtelmes, sem rémisztő, és nem szerettem, hogy két szálon fut a történet. Ami könyvben jó, hatásvadász, és izgalmas, az filmben csak idegesítő. Azon meg csak mosolygok, hogy kezdünk menni a katasztrófák felé, ami itt is szépen bebizonyosodik, hiszen a vége nem happy end.


Hoffa (Hoffa, 1992)
amerikai-francia életrajzi film, 140 perc
Rendező: Danny DeVito
Forgatókönyv: David Mamet
Szereplők: Jack Nicholson, Danny DeVito, Armand Assante, J. T. Walsh, John C. Reilly
Történet: A kettős megítélésű szakszervezeti munkás életútját mutatja be a film.

Vélemény: Jimmy Hoffa életrajzi filmje. Unalmas volt kicsit számomra, nem vártam akciót, meg semmit, de mivel kimondottan nem néztem utána, hogy minden így volt-e, nincs viszonyítási alapom. Jack Nicholson még mindig nagyszerű figura, ám vannak ennél sokkal, de sokkal jobb filmjei.


Egy ágyban az ellenséggel (Sleeping with the Enemy, 1991)
amerikai thriller, 100 perc
Rendező: Joseph Ruben
Író: Nancy Price
Forgatókönyv: Ronald Bass
Szereplők: Julia Roberts, Patrick Bergin, Kevin Anderson, Elizabeth Lawrence, Kyle Secor
Történet: Laura szabadulni szeretne szörnyű házasságából, amiben be van zárva a házba, a férje az összes lehetséges módon bántalmazza. Egy napon a szomszéd hajózni hívja őket, és a víztől is rettegő nőnek alkalma nyílik a menekülésre.

Vélemény: Szörnyű és borzasztó, ami emberekkel történik családon belül, de még mindig úgy gondolom, hogy vannak emberek, akik szeretnek szenvedni, és akik megérdemlik, amit kapnak. Nekem a filmben az őrült, pszichopata férj karaktere tetszett a legjobban, ő volt legjobban a helyén. Egyszer nézhető film, mert semmi kimondottan drámai nincs benne.

Ez a mai termés. Írjátok meg,melyiket láttátok, ti miket néztek mostnában?

8 megjegyzés:

 1. Sajnálom, hogy amik nekem tetszettek, azok neked nem, de hát nem lehet egyforma az ízlésünk :) Én a klisés filmeket is tudom élvezni, mert minden történetbe beleélem magam, szóval csak a nagyon Zs kategória az, amit már nem vesz be a gyomrom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez egy ilyen dolog, és volt már, lesz is, amiben egyet fogunk érteni. Nem is a klisékkel van a baj, mert azzal csak borítékolod, hogy mi lesz, hanem a forgatókönyv az, ami általában nem tetszik.
   Látod, nekem meg mindenem a Zs-kat. filmek. :D

   Törlés
 2. A Godzillát tervbe vettük. A nimfomániás nekem sem nagyon tetszett. A többi nekem túl, hogy is mondjam, erős! :) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kinek erős, kinek gyengék.
   A Nyárutó nem lenne erős, az romantikus. :)
   Nem hittem, hogy ilyet mondok egyszer, de a régi Godzilla jobb volt ennél.

   Törlés
 3. Annyira imádom Julia Roberts régi filmjeit (nem a romantikusakat, hanem a komolyakat), siratom, hogy hamar leszokott róluk :D Tőle a Pelikán-ügyirat a legnagyobb kedvenc, de ez se rossz. Az elsőt letöltöm :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem az volt a furcsa, hogy megkapta az Oscart, és eltűnt teljesen.
   A Pelikán-ügyirat az egyik kedvencem. :)

   Törlés
 4. Godzilla megszégyenítése az amit most műveltek. :(

  VálaszTörlés