2014. július 7., hétfő

Pupusas


Azóta vágytam erre a kajára, mióta láttam, hogy Pancsi ezt készítette el. Azóta meg nem tudok róla lekattanni, folyamatosan azon jár az eszem, hogy lehetne finomítani rajta, vagy milyen változtatásokkal lenne istenibb annál, mint amilyen.


El Salvador nemzeti étele, aminek az a különlegessége, hogy a tésztába kerül bele a töltelék. Szeretem a töltött cuccokat, kevés vesződnivaló van velük.
Remek választás ebédre, vacsorára, és tulajdonképpen bármikorra, azzal töltjük, amivel szeretnénk. A látszat csal amúgy, mert rettentően kiadós étel, kettőnél többet nem tudtam begyűrni, és a második fele is alig ment le.


Ami kell:
Tésztához:
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
50 ml olaj
120 ml víz

A hozzávalókat összegyúrom addig, ameddig a keverőtál falát tapadásmentesen ott nem hagyja, ha kiveszem belőle. Addig pihentetem, ameddig a tölteléket elkészítjük.

Kétfélét készítettem, az egyik tejfölös alapú volt, a másik paradicsomos. Csak a változatosság kedvéért.

Tejfölös: 2 ek tejföl, 1 tömlős sajt, 2-3 ek sonka apróra vágva, 1 ek aprított, lepirított bacon, 3 szál újhagyma, só, bors, vagy olyan fűszer, amit mi még tennénk bele.

Paradicsomos: 1 kis konzerves paradicsom, előre pirított kis fej hagymának a fele, 2-3 ek sonka, 3 főtt, aprított tojás, 1 ek olívabogyó aprítva, reszelt sajt, oregánó, bazsalikom (tulajdonképpen pizzafeltét volt).


Ezután a tésztát henger formájúra nyomorgatom, és hat, nagyjából egyforma nagyságú darabra osztom szét. Ezeket a darabokat egyenként tenyérnyi nagyságúra nyújtom, majd megtöltöm a töltelékkel, és kis hosszúkás bucikat formázok belőlük (nagyon nem ment, mert béna voltam).

Egy serpenyőt a tűzhelyre teszek melegedni, és beleteszek 2-3 tésztát, minden zsiradék nélkül, és addig-addig pirítom az oldalait, ameddig barnás nem lesz. Akkor kész, fordítjuk, majd ha minden oldalával végeztünk, akkor jöhet a következő kör.

Önmagában, vagy áhított öntettel is fogyasztható.


TIPP:
A hagyma utáni pirítás során maradt zsiradékon sütöttem meg a pizzás verziót, és finom lett a tésztája úgy is, adott neki egy kis plusz ízt.
Nyolc részre osztott tésztával is elkészítettem, hamarabb és jobban átsül így, mert vékonyabb lett.
Belevalókat tekintve, mindenki eressze szabadjára a fantáziáját.

Remélem, tetszett, elkészítitek majd egyszer.

(elírtam elsőre a címet, javítottam is, de megint több dologgal foglalkozom egyszerre. Le kellene erről szokni, bocsi)

Jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta *.* Ezt is szeretném elkészíteni, de nincs annyi nap az évben, ami elegendő lenne arra a sok felgyülemlett receptre, amik várakoznak nálam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mindennel együtt 30-40 perc, bőven belefér egy napba. :)
      Olyan ez, mint valami hidra. Elkészítek egyet, rögtön három ugrik a helyére. :D

      Törlés
  2. Huu, de guszta! Most nagyon megkívántam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egyszer készítsd el, megéri! :)

      Törlés
  3. Juhú! Én is ennék most is, meg holnap is meg tegnap is! :D :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csinálnék neked most is, meg holnap is meg tegnap is! :D:D:D

      Törlés
  4. Huu ezt nekem is ki kell próbálnom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem simán elkészíted, és utána te is folyamatosan ezt szeretnéd majd enni. :D

      Törlés