2014. május 12., hétfő

Film maraton 2014 / VI.


Ez most kevésbé lesz vegyes, mint az lenni szokott, ugyanis egyetlen egy horrort néztünk, ami inkább vígjáték volt. Ez Zombie Driftwood címen futott, és körülbelül ilyet tesznek össze a beszívott fiatalok, akiknek ez az első éves vizsgafilmje. Borzasztó volt – csak a zenéje imádnivaló -, úgyhogy most inkább áteveztem könnyedebb filmekre, ami egy halom életrajzi ihletésű mozi, illetve dráma, és egy olyan sci-fi, amiért fáj a szívem, hogy ilyen tré lett. A szereposztás miatt mást vártam. Azért betettem, hátha tetszik valakinek.

Ha gondoljátok, lentebb osszátok meg, ti mit néztetek meg az utóbbi időben, mit ajánlanátok, vagy mit nem. Illetve, hogy ezek milyen benyomással voltak rátok.


Gyávák és hősök (Lions for Lambs)
2007, 88 perc, amerikai dráma
Rendező: Robert Redford
Forgatókönyv: Matthew Michael Carnahan
Szereplők: Meryl Streep, Tom Cruise, Robert Redford, Andrew Garfield, Derek Luke

Történet: Jasper Irving bármire képes, hogy keresztülvigye ügyét, illetve, hogy meggyőzze Janine Roth újságírónőt afganisztáni stratégiájának helyességéről. Egy kerek órát beszélgetnek erről, ahogy az egyetemen egy professzor megpróbálja meggyőzni diákját arról, hogy inkább az órákra járjon be, minthogy harcolni akarjon. A harmadik szál fűzi össze ezt a kettőt: két csapdába esett katona.

Vélemény: 10/ 10; imádtam ezt a filmet az elejétől a végéig. Cruise és Streep nagyon jó választás volt a két karakternek. Főleg szerettem, amikor Streep egy-egy kényes kérdést vagy megjegyzést mond Cruise-nak, azok az arcok. Zseniális. Nekem a vége is tetszett, hogy mit gondol a fiú, egyáltalán nem zavart, inkább folytattam volna az újságíró és a szenátor párbeszédét. Elgondolkodtató film, és végtelenül szomorú is, ha belegondolunk arról, mit is mond a demokráciáról, a vezetőkről, vagy akár az amerikai álomról.
(ez a film sokaknak szerintem azért nem tetszik, mert nem happy end, és gondolkodni kell rajta, másfelől, azért sem lett igazán nagy alkotás, mert Amerika nem a hős szerepében tetszeleg)

 
A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)
2013, 179 perc, amerikai életrajzi film
Rendező: Martin Scorsese
Forgatókönyv: Terence Winter
Író: Jordan Belfort
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Jon Favreau, Jon Bernthal

Történet: Jordan a Wall Street tőzsdeügynöke akar lenni, el is indul szépen, ám a híres Fekete Pénteken őt is bedarálja a krach. Otthon, egy kisvárosban kap lehetőséget, ahonnan a saját erejéből szép lassan felküzdi magát. Ám a pénz, a szabadság és egyéb függőségek labirintusából van kiút?

Vélemény: 10/ 10; DiCaprio egy pillanatra nem esik ki a szerepéből. Hill-t a film első percétől ellenszenvesnek találtam, a végére meg is utáltam. Tudtam, hogy a dagadt minden baj forrása. Először hiányoltam a nagy tragédiát a film végéről, de amikor az FBI ügynök ül a metrón, az a jelenet nagyon sokat elmondott. Scorsese is mindig valamilyen társadalmi kritikát fogalmaz meg, és eddig ez tetszett nekem a legjobban.
(nem a színészi alakításért nem kap DiCaprio díjat, hanem azért, amiről szól a film, de ez csak személyes megjegyzésem, mert vitathatatlanul kiforrta magát, de egy mindenkit lealázó filmmel szemben inkább fogják azt választani, aki lefogy, aki harcos, aki nem hagyja magát, aki szenved, vagy netán meghalt egy háborúban, mint áldozat)


Négyen egy gatyában (The Sisterhood of the Travelling Pants)
2005, 119 perc, amerikai romantikus vígjáték
Rendező: Ken Kwapis
Forgatókönyv: Delia Ephron, Elizabeth Chandler
Író. Ann Brashares
Szereplők: Amber Tamblyn, Alexis Bledel, America Ferrera, Blake Lively, Jenna Boyd

Történet: Adott négy barátnő, akik találnak egy farmernadrágot, mely mindannyiukon jól mutat, pedig eléggé eltérő típusúak. Mivel a nyarat külön töltik, elhatározzák, hogy a nadrág vándorolni fog közöttük, hátha csodára lelnek benne. A nadrág pedig, a négy különböző helyen levő barátnőt összeköti, és akaratukon kívül is együtt töltik a nyarat. Mindenki megtalálja a maga szerencséjét.

Vélemény: 9/10; Ezt a filmet is kerülgettem egy ideig, most megnéztem, és kellemes csalódás volt. Azon kevés tinifilm egyike, ami szól is valamiről, aranyos, romantikus, szórakoztató, és nem bárgyú. A történet ötletes, a karakterek szerethetők, s bár egy-két nyitott hely van a végén, attól még nagyon is élvezhető.


12 év rabszolgaság (12 Years a Slave)
2013, 134 perc, amerikai-angol életrajzi film
Rendező: Steve McQueen
Író: Solomon Northup
Forgatókönyvíró: John Ridley
Szereplők: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch

Történet: Solomon Northup egy szabad fekete férfi, feleséggel, két gyerekkel. Egy napon egy cellában ébred arra, hogy láncok lógnak minden végtagján, és egy georgiai négernek keresztelték át. Eladják rabszolgának, hogy gyapot- és cukornádültetvényeken dolgozzon. Tizenkét évet húz le különböző gazdák alatt, mígnem találkozik Bass gazdával.

Vélemény: 8/10; Nagyon megrázó film, egyáltalán nem véres, hanem ha az ember belegondol a mondanivalójába, vagy a korbácsolásokba, esetleg az emberi élet jelentőségére. Ami nem tetszett az az itt-ott felfedezhető sziruposság és hatásvadász jelenetek.Snowpiercer
2013, 126 perc, amerikai sci-fi
Rendező: Joon-ho Bong
Forgatókönyv: Kelly Masterson, Joon-ho Bong
Szereplők: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, John Hurt, Ed Harris

Történet: A nem túl távoli jövőben a Föld egy szerencsétlen esemény következtében elfagy. Havas, jeges lesz minden, kipusztulnak az állatok, és egy maroknyi túlélő egy örökké mozgó vonaton talál magának menedéket a hideg idő elől. Ám ezen emberek egy csoportja lázadást szít, hogy a vonat hátuljából eljussanak a vonat elejébe, hogy megtorolják a vezetőn minden sérelmüket.

Vélemény:4/10; Egyes egyedül Tilda Swinton ért valamit ebben a filmben, ami inkább az akció és a dráma között mozog, mint sci-fi vonalon. Kritikán aluli, hogy a keletiek még egy amerikai koprodukcióban sem tudnak normálisan játszani, és emlékeztet valamire ez a film, de nem tudom, mire. Két órás unalom volt számomra, persze ettől függetlenül lehet, hogy valakinek be fog jönni a hosszú vonaton való szenvedés. Oh, és egy fontos dolog. Az arányszámok a vonat végi emberek, és a gazdagok között kissé elnagyoltak.


A Vénusz deltája (Delta of Venus)
1995, 102 perc, amerikai erotikus dráma
Rendező: Zalman King
Író: Anais Nin
Forgatókönyv: Elisa M. Rothstein, Patricia Louisianna Knop
Szereplők: Audie England, Costas Mandylor, Eric Da Silva, Rory Campbell, Raven Snow

Történet: Az 1940-es évek Párizsának forrongásai eltörpülnek egy fiatal írónő vágyai mögött. Mit sem fogva fel a külvilágból, szerelmes lesz, majd csalódik, aztán saját testének zugaiba indul felfedezőútra egy titokzatos megrendelő miatt. Erotikus történetekért fizet neki, de csak akkor, ha valóban át tudja adni azt, minden irodalmi nyelvezet nélkül.

Vélemény: 6/10; valahogy fiatalabb éveimben ez jobban tetszett, ám az első alkotás volt, ami sokkal jobb, mint a könyv. Ettől függetlenül gyenge lábakon áll mind a kettő. Szigorúan 18+, mert sok benne a maszatolás, gyakorlatilag mindenféle mondanivaló nélkül esünk egyik ágyból a másikba, vagy akadunk fenn kerítéseken.


10 megjegyzés:

 1. A négyen egy gatyában című filmet láttam ezek közül, és meglepően jó volt.
  A Wall Street farkasával egy ideje szemezgetek, de meg szeretném nézni mindenképpen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindig félek az olyan filmektől, amiket agyonajnároznak, mert ami a többségnek tetszik, az nekem nem. A Wall Street farkasa viszont, meglepően megnyerő alkotás lett. :)

   Törlés
  2. Igazad volt, valóban jó lett:) Le a kalappal DiCaprio előtt:)

   Törlés
  3. Szerintem hiteles, és egy pillanatra sem esik ki a szerepéből. :)

   Törlés
 2. A Wall Street farkasa nekem nagyon tetszett, a top3 Leo filmem egyike lett az Aviátor és a Rómeó és Júlia után. :)
  A négyen egy gatyában is cuki, nemrég olvastam, hogy lesz 3. része is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A WS belekasírozta magát a kedvenc filmjeim közé, úgyhogy ott marad, és tényleg jó. Az Aviátor és a Rómeó és Júlia is remek. :) Utóbbit is nagyon szeretem.

   Nem tudom, hogy kell-e neki még egy folytatás. Bár gondolom, a könyvvel van némileg összefüggésben.

   Törlés
 3. Én tiniként olvastam a Négyen egy gatyában-t. Nemrég esett le, hogy filmből készült második rész. Meg is néztük pont múlthéten tesómmal és megállapítottuk, hogy mint minden második részt, ezt is elrontották. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Éppen ezért nem tettem bele a második részét, mert az már nem volt olyan, mint az első. Aranyos-aranyos, de nem az igazi. :)

   Törlés
 4. Olyan jók ezek az ismertetők. Mindig mented az esténket! :)

  VálaszTörlés