2014. április 24., csütörtök

Robert E. Howard: Solomon Kane történetei


Most a számomra legősibb fantasy író egyik művéről lesz szó. Azért a legősibb, mert az első könyvek között volt a Conan, amikor elkezdtem ismerkedni az olvasással. A Conan történetekbe egyből beleszerettem, természetesen a filmeket is megnéztem. Nem váratott magára sokat a Vörös Szonja, Kull és most pedig Solomon Kane.

Ez is többszöri olvasós könyv lesz nálam, mert időről-időre szeretek elbújni a világában, és vele együtt kalandozni.
Először gondolkodtam, hogy vezesselek-e titeket be ebbe a fantasy világba, de aztán gondoltam, mivel az ilyen posztok a legkevésbé olvasócsalogatók, nem teszem. Akit érdekel, annak majd négyszemközt adomázgatok.


A szerzőről

Robert Ervin Howard Texasban született, 1906. január 22-én. Több műfajban is írt, leginkább a heroikus és „sword and sorcery”. Gyerekként rengeteget költözött, míg végül Cross Plains-ben telepedett le a család. Szerette a történelmi témájú történeteket, novelláira hatással volt a környezete, a történelem, korábbi irodalmi alkotások (London, Kipling). 15 éves korától fogva publikált. Howard mániás-depresszióban szenvedett, és fontolgatta az öngyilkosságot, mígnem az anyja egészsége megromlott. Az igen anyás író pedig, önkezével vetett véget életének 1936. június 11-én. Anyja egy nappal később követte.
Legismertebb karakterei: Conan, Kull, Solomon Kane, Bran Mak Morn.


Fülszöveg
Amikor Robert E. Howard megalkotta Conan, a kimmériai alakját, még nem is sejtette, hogy a huszadik század egyik legnagyobb akcióhősét hívta életre. Egy műfajt alkotott meg, mely számos követőre talált később, egy stílust teremtett, mely „kard és varázslat” néven híresült el. Mégsem Conan volt az első meghatározó jellemű kalandor archetípus, akit Howard termékeny fantáziájának köszönhet az olvasó.
Solomon Kane kalandos utazásai során bejárta az író által megálmodott hősi-fantasy világot, a tizenhatodik századi Angliától a távoli afrikai dzsungelekig. Olyan helyeken fordult meg, melyeket fehér ember lába azelőtt sosem tapodott.
A kimért, puritán férfiú mindent a saját belső erkölcsi mércéjével mér, az Úr vezérli lépteit, és az ő megkérdőjelezhetetlen akarata sújt le őáltala a sötét mágiával felfegyverzett zsarnokokra, a bosszúra éhező szellemekre és vérszomjas démonokra egyaránt. Szívében a harcos bátorsága lakik, lelkében a megszállottak hite lobog.
Solomon Kane, a hősi, puritán történetei a Weird Tales néven megjelentő 1923-ban alapított fantasy és horror magazin hasábjain jelentek meg először. Kötetünk a korabeli folyóiratban publikált novellák közül válogat, a fantasy irodalom gyöngyszemeit hintve az olvasó elé.

Kedvenc idézete(i)m:
1)
Háború és halál (ezt mondták); vér és vágy, emberáldozat és ünnepség!(…) a dzsungel szelleme; a külső sötétség isteneinek kántálása – azoké az isteneké, akik üvöltenek, és értelmetlen szavakat sorolnak; azoké az isteneké, akiket az emberek már akkor ismertek, amikor még fiatal volt a hajnal; az állatszemű, kitátott szájú isteneké; a domború hasú, véres kezű isteneké; a Fekete Isteneké (dalolták a dobok).

2)
Leküzdötte a vágyat, hogy tisztelegjen a hullának, hogy illendőn köszöntse. Bátran továbbment, és közben számított arra, hogy bármelyik pillanatban támadás érheti, hogy hátulról rárontanak, vagy csapdába kerül.

3)
Ő, amikor már látta a célt, a létező legrövidebb úton tört feléje, nem gondolt a nehézségekre, az akadályokra, és nem foglalkozott azzal, hogy épen nappal van vagy éjszaka.

4)
A Halál kék láng, mely a holtak fölött táncol.

5)
Hosszú évek óta vándorolt a különös vidékeken, küzdött a sosem látott, furcsa és hátborzongató lényekkel, és mindaz, amit átélt, kiolvasztott a lelkéből és a testéből mindent, ami nem volt legalább olyan kemény, mint az acél vagy a bálnacsont.

Vélemény:
Először szögezzük le azt, hogy én is a filmet láttam, ami hagy némi kívánnivalót maga után. A Vörös Szonjából és a Conanból is van film (Jason Momoa… pasiként megnyalnám, Conanként Bah), de ezeket úgy nézzétek, hogy semmi köze nincs a könyvekhez, csak nevekben, helyszínekben. Hiszen az ilyen novellás kötetekből, mint ezek, ezer és egy történet származhat. A Kullból is van film, amit inkább hagyjunk.
Howard világáról tudni kell, hogy az univerzuma ezen a Földgolyón játszódik, és fő karakterei egymás után jönnek. Ha jól tudom, akkor úgy követik egymást, hogy a sort elkezdte Kull, majd Conan, majd jött Solomon Kane. Hogy csak a nagyobbakat említsem. Imádom a helyszínek leírását is, egyáltalán nem emlékeztet a régi oroszos sztyeppés dögunalmakra. A karakterek pedig, a legutolsó szóig folyton fejlődésben vannak.

Solomon Kane történetei mind-mind sötétek, izgalmasak, és tele vannak isteni útmutatással, misztikummal és mágiával. Nem csűri-csavarja fölöslegesen a szálakat ezer oldalon keresztül, hanem egy-egy novellában lezárt egy kerek egész történetet, és utána már csöppenünk is bele a következő nagy történetbe. Érdekesség, hogy bár egy angol férfiról beszélünk, mégis a történetek nagyobb része Afrikában játszódik, ahol a fekete emberek maguk között istenként tisztelik. Solomon mégsem marad, még annak ellenére sem, amikor nem istennek, hanem királynak kérik, hanem megy tovább, és küzd az igazságért, mert ő „Isten kardja”.
Számomra sokkal kísértetiesebb, mintha egy kis Lovecraft vegyült volna bele a történetbe.

Howard remekül érzékelteti egy-egy jelenet hangulatát, környezetét, a karaktereinek gondolatvilágát, egyszerűen beszippant, és olvasni akarod, és ha egy töredékhez érsz, akkor az égre nézve azt kérdezed, hogy miért csak ennyi?!

Ami nem tetszett, hogy sokszor fedeztem fel benne, hogy ezt már mintha a Conanban is olvastam volna, de ettől eltekintve, nagyszerű, lebilincselő kis novella-összes.

Viszont, ajánlatos sorrendben kézbe venni Howard hőseit, mert például, ebben is rendkívül sok utalás van a korábbi korokra nézve. Vagy legalábbis, nézzetek majd utána a hybóriai kornak például.

Értékelés:
9/10
Azoknak ajánlom, akik szeretik a szó szoros értelmében vett hősöket, vagy szerették Conan történeteit, és akik nem azt keresik az ilyen történetben, hogyan esik egymásba bele egy boszorkány és a nagy hős. Mindenki más bátran vegye a kezébe!
(csak azért nem 10 pont, mert az nekem Conan, bocsi)

Olvastátok már?
Tetszett?

4 megjegyzés:

 1. Olvasni nem olvastam, de pont most néztem meg a belőle készült filmet. Gondolom ég és föld a különbség, a mozi tetszett, biztos jó a könyv is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Négy karakterből láttam eddig filmet. Conan, Solomon, Kull és Vörös Szonja. Úgy kell nézni, hogy könyvfüggetlen forgatókönyvből készülnek, és gyakorlatilag csak a karakter alapja az, ami egyezik.
   Én azt sajnálom nagyon, hogy nem a novellákból készítenek filmeket sosem.
   A könyv nekem százszor jobban tetszett, mint a film, de ez valahogy örök érvényű igazság. :)

   Törlés
 2. :) Hmm úgy látszik érdemes lenne beszereznem egy könyvet tőle:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Abszolút megéri beszerezni. Conannal kezdtem anno, és ez egy fokkal sötétebb annál szerintem.
   Itt tudsz ismerkedni vele: http://robert-e-howard.lap.hu/

   Törlés