2014. április 6., vasárnap

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők


Nem vagyok romantikapárti. Az utóbbi időben is hagytam el blogot azért, mert az írója hirtelen csöpögni kezdett. Szeretem a verseket, szeretek évődni, mások szerelmével foglalkozni. Látni, ahogy kibontakozik, egészen a kiteljesedésig. A legtöbb dolog erről szól. Az odáig vezető útról, utána boldogok vagyunk. Vagy ezt a maszkot húzzuk rá a kapcsolatunkra. Hogy ténylegesen mi a helyzet, sosem fogjuk megtudni.
Irodalomórán folyamatosan elemezzük a verseket. Vagyis, a tanár elemezteti a művet, mi meg bólogatunk, mert ha eltér a vélemény, akkor ülj le, egyes. Mindig azt gondoltam, hogy nem látunk a sorok mögé. Az életrajzok is szárazak, gyakorlatilag semmit sem mutat meg nekünk. Telefonkönyvszerűen írja le az életüket.

Viszont, megtaláltam ezt a könyvet, és szerettem belenézni íróink, költőink magánéletébe. Talán, köteteikkel az ölemben kellett volna olvasni. Sok mindent más megvilágításba helyezett volna.


A szerzőről

1972. július 6-án született Budapesten, kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész. 1990-95 között a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom – művészettudomány szakos hallgatója. Ugyanitt egyetemi tanársegéd. Kutatási területe a XIX. század első felének magyar költészettörténete. 1994-98 között a Szépliteratúrai Ajándék című irodalmi folyóirat szerkesztője, 1996-tól sajtóreferens, egy évvel később már sajtófőnök. 2000-2001 közöttt a MCOP Intézet cégvezetője.2002-2006 között a MPRSZ elnökségi tagja. 2010 óta pedig, a PRG kommunikációs tanácsadó cég ügyvezető partnere.
2012-ben kezdte el publikálni a magyar írók és költők szerelmi életét taglaló történeteket. Ez alapján jelent meg az Így szerettek ők című kötet, majd egy évvel később ennek második része. Blogja a HVG versenyén PopArt kategóriában első díjat nyert.
További infók: ITT, és ITT.


Fülszöveg (forrás: moly.hu)
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

Kedvenc idézete(i)m:
1)
És még valami, amit szeretnék elérni: legyünk kíváncsiak, merjünk kételkedni!

2)
Szerelmük túljutott a hullámvölgyeken: s éppen ettől vált eltéphetetlenül erős kötelékké. Ma is tart.

3)
Elfelejtik, hogy a megunt szerelem elszökik a kéményen át.

4)
Nem illettünk össze, egy kapcsolat erejét, gyengéjét nem az mutatja meg, hogy mennyire rángatják, hanem, hogy mekkora rángatás nem képes elszakítani.

5)
Bánom is én, akármit fecsegnek rólunk. Sok boldogtalanság és rosszul végződő házasság után ismét boldog vagyok.

6)
(…) fáj, hogy vagy, hogy nélküled gondolkozni is boldogtalan, és örülök, hogy véled boldog lehetek. Fáj, hogy muszáj szeretnem téged, ha akarom, ha nem.

7)
De vajon kikelünk-e az Alvilágból? Hangulatom egyre hánykolódik remény és csüggedés közt. Nagyon türelmetlen vagyok.

8)
Aki nem tud szeretettel feloldódni, másban és másért: boldogtalan marad.

Vélemény:
Ugyanolyan emberek, mint mi. Ugyanazokkal az érzelmekkel, és hibákkal. Kimondták őket, leírták őket, ahogy mi is, mégsem vettek róla tudomást, mert szerettek valakit. Ahogy mi is. – Utálom a törit, sosem tudtam a fejemben összerakni az eseményeket, évszámokat, neveket. Kavarok mindent, mint boszi a löttyét. De egy tanárom volt, aki meseként adta el a történelmet, és megszerettem. A száraz életrajzokat irodalmon rühelltem. Állítom, hogyha ezeket az információkat is megosztják a tanárok a diákokkal, akkor közelebb éreznék magukhoz az adott embert.
Nem lennének megfoghatatlanok.

132 apró gondom van ezzel a könyvvel. 132 oldal. Rövid. A hasonló felépítésű köteteket szeretem úgy olvasni, hogy egy este, egy történet. Néha napok is eltelnek két fejezet között. De ez számomra letehetetlen volt. Random olvastam, ezt bevallom, viszont egy napra odaláncolt a fotelomhoz. Hamar elment, és ezért irgum-burgum.

Másik szívfájdalmam, hogy rengeteg olyan emberről is szól, akikkel csak akkor találkozik valaki, ha kimondottan kutat utána. Talán egy vagy kettő volt, akikkel közelebbről nem ismerkedtem meg (tudtam, hogy éltek, de nem olvastam tőlük semmit sem) még, na, majd ez után! Annyira nem volt időnk semmire gimi végéig. Kifojt a tanáraink kezéből az irodalomoktatás, és kényszerré vált.
S hogy szerethetnénk valamit, ami kényszer? Az egyenleteket is utáljuk.

A könyv külseje és díszítése illik a romantikájához. Remekül kiegészíti, akárcsak a képek maguk.

Értékelés:
10/10+++++
Kiknek ajánlanám? Sokat lehet tanulni belőle, úgyhogy az összes ismerősömnek, olvasómnak ajánlanám. Némelyik szerelem példaértékű lehetne a mai ember számára.

Olvastátok már?
Tetszett?

6 megjegyzés:

 1. Nem olvastam még, de felkeltette az érdeklődésemet. Ugyanaz volt a problémám nekem is irodalmon, mint neked. Habár imádtam a tantárgyat, a szerzők életrajzával ki lehetett kergetni a fél világból. Száraz volt és ízetlen, csupa tényszerű adat. Az ilyen infók pont hogy közelebb vinnének minket hozzájuk, pont ahogy te is mondtad. A tankönyveket nyilván nem lehet ilyenekkel telenyomni, mert nem tartozik a tananyaghoz, de ha van egy jó tanár, aki ehhez hasonló infókat tud mesélni a diákjainak, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember megszeresse az irodalom ezen részét is. Meglehet, hogy egyszer beszerzem és elolvasom, mert a romantikát amúgy is szeretem és kíváncsivá tettél :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem, mindenképpen olvasd el, és a blogod alapján, szerintem, tetszene is neked.
   Egy-kettőnél fel lehet fedezni, hogy tanulunk róla, viszont kevésbé így, és olvasmányosan.

   Törlés
 2. Olvastam a könyvet, és nagyon szeretem, kis motivációt adott ahhoz, hogy irodalmi témája legyen a szakdolgozatomnak. (bár most kezd meggyűlni vele a bajom -.-") Most szeretném elolvasni a második kötetet. Nagyon szép, igényes könyv, nem az az összecsapott fajta. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oh, remélem, sikerül majd orvosolni a problémát!

   A második könyvet már én is nagyon szeretném olvasni. Ezután kíváncsi lettem rá.

   Törlés
 3. Olyan jó volt olvasni a te véleményedet is a könyvről! S örülök, hogy tetszett:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kellemeset csalódtam benne, és tényleg olvasmányos, szórakoztató, és szép. :)

   Törlés