2014. április 26., szombat

Húsvéti töltött kenyér és húsos batyuk


Most két receptet hoztam, amit már korábbra terveztem, de mivel a technikai zsenim szabadságolta magát a születésemnél, ez eddig váratott magára. Mivel többen is kértétek, gondoltam, ma nem könyves posztozok, csak receptezek, hátha valaki szeretné megcsinálni.

Jó ünnepre is jövőre, illetve, ha valaki nem tudja, hogy használja fel a tetemes mennyiségű maradékot, talán annak is megoldás.


Húsvéti töltött kenyér


Ami kell:
1 bögre liszt (rétes, graham…stb, ki milyet szeret)
2 bögre finomliszt (választhatjuk a fentit is!)
1+1/2 pohár langyos víz
1 csomag porélesztő
1 tk só
valamilyen mag (szezám, szotyi…stb)
200 gr sonka
4 főtt tojás
1 cs újhagyma
200 ml tejszín
1 kis üveg torma
1 tömlős sajt (natúr)
1 tojás felverve

A élesztő felfuttatása nélkül az összes hozzávalót lágy tésztává gyúrom, majd 5-6 órát kelesztem. Igen, sajnos ilyen hosszú idő kell neki, de addig bőven tudunk csinálni bármi mást.
Lisztezett deszkán összepofozzuk még egyszer, majd kinyújtjuk.
Egy formát, vagy tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Belefektetjük a tésztát.

Csíkokra vágok 200 gr sonkát, 4 db főtt tojást felkarikázok, felaprítom az újhagymát. A tormát is összekeverem tejszínnel. Én 140 gr ecetes tormát kevertem össze 200 ml főzőtejszínnel.

A tömlős sajttal megkenem a tészta legalját. Ráhalmozom a felaprított húst, tojást és hagymát, majd az egészet nyakon öntöm a tejszínes tormával.
Ráhajtogatom a tészta maradékát a tetejére, kicsit összecsipkedem, hogy egybefüggő teteje legyen.

A tetejét egy késsel bevágom, vagy párszor beleszúrok, hogy legyen a hőnek hova távoznia. Megkenjük tojással.

220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a teteje kemény, és barna nem lesz.

TIPP:
Bármilyen lisztből készíthető, bármi lehet a belsejében. Aki sima házi kenyeret szeretne, az töltelék nélkül ugyanilyen hőmérsékletű sütőbe tegye be a tésztát. Az eredeti recept patkó formára hajtogatott kalácstésztát ír hozzá, de mivel batár mennyiségű rétesliszt volt itthon, kidobni meg nem szeretném, ez lett a B-terv.





Hagymás-húsos batyuk


Ami kell:
maradék (mi fokhagymás, borsos sült húst húsoztunk le a csontról, 3 nagy egész combot)
25 dkg margarin
25 dekg rétesliszt
2 ek jéghideg víz
1 db felvert tojás a kenéshez
pici sütőpor

A tésztához a szobahőmérsékletű margarint apró darabokra csipkedjük, a liszttel összegyúrjuk, a vizet is hozzátesszük, majd a sütőport. Jól összedolgozzuk. Eleinte ragadni fog mindenhova, egy idő után pedig, kicsit keményebb lesz a tészta. Ilyenkor jó, mert egyben leválik a keverőtál faláról.
Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Addig a belevalót elkészítjük. Ugye, bárki tehet bele bármit, sőt, nekem három db édes lett.
Sőt, ameddig a hűtőben van, addig egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, ami nem biztos, hogy egyszerű menet lesz. Ezután olyan 10x10-es lapokat vágunk le belőle, megtöltjük, és bucikat formázunk belőlük. Értelemszerűen, amelyik már buci, az a tepsire tesszük.

Amikor készen vannak, bevagdaljuk a tetejét, megkenjük őket tojással, és 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Akkor kész, amikor a tészta szép sárga, és a csíkok mentén kicsit szétnyílt.
Hagyjuk kihűlni, és lehet enni.

TIPP: Ha édesen szeretnénk, akkor ügyeljünk arra, hogy sütésre való lekvárt használjuk, különben csúnyán kifolyik és ráég mindenre a cucc.



Remélem, akik igényt tartottak a két receptre, megcsinálják, és ízleni is fog nekik. Akiknek meg tetszik, készítsék el, fogyasszátok jó étvággyal, meg mit tudom én.

Pusszantás,
D.

6 megjegyzés:

  1. de jól néz ki és finom lehet az a töltött kenyér :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Baromi finom, és egy kis szelettel is bőven jól lakik az ember. :)

      Törlés
  2. Na jó, ezeket 10000%, hogy elkészítem. Imádom az ilyen töltött husis finomságokat és úgy is olyan rég sütöttem sósat. Köszi a recepteket, a képek pedig baromi guszták! *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom, mit fogsz hozzá szólni. :)

      Törlés
  3. Hát ez a húsvéti töltött kenyér kötelező lesz számomra kipróbálásra! Nagyon jól néz ki! Meg finomnak is! A töltött batyura is ugyanilyen vég vár :) Nagyon gusztán néznek ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek. :) Kíváncsi leszek, hogyha valamelyik elkészül, mit fogsz hozzá szólni!

      Törlés