2014. április 23., szerda

Leiner Laura: Akkor szakítsunk


Húsvét vasárnap annyira sok dolgom volt, hogy inkább leültem olvasni, ameddig a párom a konyhában (inger-, és mézesmadzagmentes környezet) tanulja a tételeit. Csendben vagyok, nem zavarom, és befejezem a könyveimet.

Naná, ahogy hozzájutottam ehhez a könyvhöz, minden mást félredobtam, de mint a legutóbbi vámpíros könyvnél, most is nagyobb volt a várakozás füstje, mint a lángja.
Nem csalódtam, az rossz szó erre. Csak vártam egy olyan lendületes történetet, mint mondjuk a Bábel, de egy teljesen más valami kaptam.


A szerzőről

Ifjúsági bestseller szerző. 1985. április 22-én született Budapesten. Első regényét 18 évesen írta, Remek! címmel, mely 2005-ben jelent meg. A Szent Johanna gimi ifjúsági regénysorozatának első kötete 2010-ben jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában.


Fülszöveg
Szilveszter. A kötelező jókedv napja. Amikor muszáj bulizni.
Lia és Norbi karácsony előtt szakítottak ugyan, de Szánkó szilveszteri buliját nem akarják kihagyni. Eszti és Csabi, a tökéletes pár, velük együtt indulnak szórakozni. Miután Szánkó bulija a város másik végében lesz, Lia bátyja, Szilkó vállalja a sofőr szerepét. De szigorúan csak az odaútra vonatkozóan. Csak aztán minden másképp alakul…
Az Akkor szakítsunk egy őrült és felejthetetlen szilveszter éjszaka története..

Kedvenc idézete(i)m
1)
(…) főként, miután megfenyegettem és kissé kényszerítettem is erre. Semmi gond, a legjobb barátság fogalmába ilyen is belefér, csak ez az apró betűs rész (…)

2)
Lia, annyi irodalmi érték van benned, mint egy darab téglában.

3)
- YouTube make-up tutorial (…)
- Tutorialhattál volna többet is (…)

4)
- A jövő évi Értelmező Kéziszótár új kiadásában javasolni fogom, hogy a „dög” mellé szimplán írják oda, hogy Lia (…)
- (…) Szívesen kerültem volna a „szemét” jelentéséhez is, de olyan stabilan vagy ott, hogy nem szívesen venném el azt a remek helyet tőled (…)

5)
Nem hagyom, hogy hülyét csinálj magadból (…) A tutorial sminked pont elég.

6)
Van rosszabb, mint egy szilveszteri otthonragadás? Igen. Amikor előkerül az Activity.

7)
Talán jobb volt akkor, amikor még én is elhittem, hogy jobb vagy nálam. Mert szembesülni azzal, hogy kettőnk közül én vagyok az emberibb, ez nem csak aggasztó, de döbbenetes is.

8)
- Pontosan mit netezel?
- Csak MSN…
- Ó, korunk legértelmesebb elfoglaltsága – biccentett rosszallóan.

9)
(…) Szerintem, engedd el, és ha ő is szeret, akkor majd magától visszajön (…)
- (…) És ha nem szeretne?
- Akkor legalább elengedted.

10)
Fiú vagyok, nekem kétfajta haj létezik. A hosszú és a kopasz. A többi ugyanolyan.

Vélemény
Hol is kezdjem? Többször letettem, és még az olvasás nélküli lapozás szele is meglegyintett nem egyszer. Persze, belefér, hogy ennyi könyv után legyen egy lagymatagabb darab is, de csalódtam. Nem biztos, hogy más könyvet is leveszek a polcról Laurától, ha ezt tartom elsőként a kezemben. Azt olvastam, hogy ez a Bábel téli párja, szerintem inkább annak negatív pólusa. Két érzelmet váltott ki belőlem: untam és idegesített, hol egyszerre, hol pedig felváltva.
Sőt, volt a könyv közepén egy mélypont, amikor úgy éreztem, hiába lapozok, a történetben mégsem haladok. Az eleje vicces volt, és ha nem lettek volna Szilkó fáradt poénjai, akkor a végére ki is fullad az egész.

A könyv első felében nagyon idegesített az, hogy minden oldalon legalább egyszer szerepelt, hogy „akivel természetesen szakítottunk”, vagy „a barátom, azaz az ex-barátom” valamilyen formában. Azt hittem, hogy még egyszer meglátom, és hagyom az egészet. Oké, tíz oldal után még a hülyének is nyilvánvaló volt, hogy mi történt. Kész, passz, haladjunk. Hála az égnek, a könyv végére ezt levetkőztük.

A főszereplőnk, aki tulajdonképpen elmeséli ezt, Lia, ha lenne egy ilyen ismerősöm, megtépném. Bár akkor hajatlan őrült lenne. A két korábbi főhősnőnk (Reni, Zsófi) aranyosan volt idegroncs, de ez túl ment minden határon. Buta, hisztis, és minden olyan további emberi értékkel felruházott csitri, akit nem bírok elviselni.

A többi karakter olyan semmilyen volt. Norbi aranyos, vicces, menő, titokzatos, ennyi. Eszti a legjobb barátnő. Csabi az ártatlan szenvedő, Ákos a nyomorult, Era a szemét áruló dög, Anna a lehetőség. Miklóst bírtam végig, mert annyira felszabadult, és felelősségmentes volt a karaktere, hogy már attól volt vicces.
Szilkónak pedig imádtam minden depresszív megnyilvánulását, mert a poénok gerincét adta.

A Szilkó, Szánkó, Golyó nevek meg valahol kényszeredettnek tűntek, de lehet, hogy azért, mert ennyi névből fakadó geget még nem találtam egy helyen.

Maga a történet pedig, egyszerű, mint egy bot, leginkább a tízedikes szilveszter című rész olvastatta magát.
Azon kezdtem el röhögni, hogy rendesen ki lett fikázva benne az ünnepi tévéműsor, mármint a folyton Bud Spencer és Terence Hill filmek unalomig történő ismétlése. Erre, bekapcsoltam a tévét, és mi megy húsvétkor a film+ csatornán? Naná, hogy valamilyen film, amiben ők osztogatják a nyúltojásos pofonjaikat.

A történet mondanivalójáról annyit, hogy szerintem nagyon sok kapcsolat elé görbe tükröt tart, amit kifigurázunk, amin röhögünk, mégis elkövetjük őket. Jó, nem mindig ennyire szélsőségesen, és ez nem csak a kamaszokra áll. – Szerintem amúgy Laura történeteinek szépsége ebben áll, hogy bár tinikről szól, mindenkire vonatkozik, minden korosztályra.

Értékelés:
7/10
Nyögvenyelősebben ment el az egész, ettől függetlenül aranyos olvasmány, és attól függ, hogy mit ad az embernek, hogy hol áll a szerelem-játékban.

Olvastátok már?
Tetszett?

10 megjegyzés:

 1. Én ugyanezen a véleményen vagyok. Nekem már tényleg sok volt Lia, de az egész túlzásos történetvezetés is. Az elején tudtam, hogy mi lesz a vége. Szerintem Leiner már azt írja, amit az olvasók szeretnének hallani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kényszerkönyvnek éreztem, de hogy miből fakadt a kényszer, nem tudom. Nyilván, ha ehhez van vénája, ebben ír, és lássuk be, nagyon szűkös a téma, amik közül válogathat.
   Én azért megengedem neki, hogy x jó könyv után, most lett egy kicsit lanyhább is.

   Törlés
  2. :) Persze, még mindig egy egész jó könyv, Lia pedig nagy karakter, annak ellenére, hogy nem sokan szerették meg. Emiatt tisztelem Leinert, hogy jépes volt egy ilyen főszereplőt állítani a középpontba.

   Törlés
  3. Minden főhősnője ilyen, de ez viszi a pálmát idegesítésben. :)

   Törlés
 2. Én nem tudom, neki kezdjek e, többen mondtak róla negatívat eddig mint pozitívat.
  Minden évben megnézem a Bud Spencer és Terence Hill filmeket:$ meg a Reszkessetek betörőket is muszáj olyan hiányérzetem van ha nincs, pár év alatt már úgy megszoktam:$

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem vagy az SzJG-nek ess neki először, vagy a Bábelnek. Ez utóbbi csak egy könyv. Már csak azért is, hogy tudd, hogy miért van a többség rossz véleménnyel róla, plusz ez most úgy elvette a kedvemet.
   A Spencer-Hill filmeket már nem tudom nézni, ahogy a Rendőrakadémiát sem. A Reszkessetek betörőknek meg mindig csak az első részét nézem, azt szeretem. :D Mondjuk, inkább ezek, mint a Tim Allen filmek... :/

   Törlés
  2. A Bábel nem fogott meg a fülszöveg alapján, az SzJG-t viszont már tervezem egy ideje.
   :D Télapuval akkor kilehet üldözni a világból? Mondjuk azt én sem szeretem.

   Törlés
  3. Nem, csak nem nézem, vagy nem figyelek oda. :D:D:D
   Majd, ha nekikezdesz, akkor megtudod, hogy tetszik-e vagy sem. Mindenesetre, én egyiket sem olvastam egyből, aztán csak ott maradtam a fotelben. :)

   Törlés
 3. Nekem nagyon nem tetszett, mondjuk LL egyik könyve sem eddig, mégis mindet olvastam, szóval magamra vessek.
  De ami ez alatt a tíz könyv alatt feltűnt: LL sokat ismétli önmagát, mind karakterek, mind események terén (MINDEN főhősnő magának gyártja a problémáit és drámázik rajtuk, és MINDEN pasinak van egy hősies jelenete, amiben megmenti a lányt), és noha pozitív üzenetet akar átadni, nekem kicsit mégis félrecsúszik a dolog.
  Aki még nem olvasta, de szeretné,
  SPOILER
  Nekem például elég erős volt az a rész, amikor Esztit csak úgy otthagyják a parkolóban. Oké, a megcsalás rossz, de minden érmének két oldala van, és ezt a témát gyorsan lerendezik, Eszti nem is jelenik meg többet.

  De az összes közül szerintem az SzJG a legkevésbé idegesítő, ha megfelelő korban olvasom, akár tetszett is volna, de az utolsó könyvek, amikor elvileg fel kellett volna nőniük meg időszerű lett volna némi jellemváltozás, már nagyon nyögvenyelősre sikerültek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, azt én sem értettem konkrétan, de van egy-két ilyen dolog minden könyvében, hogy volt, nincs. Túl erős volt az, hogy csináljon éjjel azt, amit akar, még a felelősségteljes nagykorúak is becsukták a szemüket, és utána csak utaltak rá.
   Amúgy igen, sokat ismétli önmagát. Ebben a könyvben különösen olyan érzetem volt, hogy már olvastam korábban.

   Törlés